ENTERTAINMENT

Halloween: Ποια είναι η πραγματική ιστορία της πιο τρομακτικής γιορτής

Όσα ήθελες να μάθεις και φοβόσουν να ρωτήσεις...

Η ιστορία του Halloween είναι πολύ παλιά. Μπορεί αυτά που την συνοδεύουν να έχουν επικρατήσει τα τελευταία 100 χρόνια περίπου, αλλά η παράδοση του είναι σχεδόν αρχαία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει της ρίζες της στους Κέλτες και την ετήσια γιορτή του Samhain. Οι άνθρωποι άναβαν πυρσούς και μεταμφιέζονταν για να τρομάξουν και να παραπλανήσουν τα φαντάσματα, τα οποία πίστευαν ότι έβγαιναν στην επιφάνεια την προηγούμενη μέρα. Αυτό το έκαναν την 1η Νοεμβρίου, οπότε τα φαντάσματα υποτίθεται ότι «έκαναν βόλτα» το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, ημερομηνία που επικράτησε αργότερα ώστε να γιορτάζεται το Halloween.

Από τον 8ο αιώνα, ο πάπας αποφάσισε ότι η 1η Νοεμβρίου θα είναι η ημέρα των Αγίων Πάντων. Η καθολική γιορτή τα επόμενα χρόνια, ενέταξε στους εορτασμούς της τις παραδόσεις του Samhain. Και σιγά σιγά φτάσαμε στο σήμερα, με τις κολοκύθες και τα κοστούμια, που ξεγελούν κι αυτά με κάποιο τρόπο τα φαντάσματα που βγαίνουν παγανιά.

Το Halloween εκτοξεύτηκε ως γιορτή στην Αμερική. Οι πρώτοι άποικοι Άγγλοι, δεν το γιόρταζαν καθώς ήταν στην πλειοψηφία τους προτεστάντες. Όταν όλο και περισσότεροι μετανάστες έφταναν στην Αμερική από διάφορα μέρη της Ευρώπης, οι πρώτες γιορτές του Halloween έκαναν την εμφάνισή τους. Και ήταν κάπως διαφορετικές. Οι γείτονες συγκεντρώνονταν και έτρωγαν όλοι μαζί, βάζοντας ο καθένας ένα κομμάτι από την σοδειά του. Μόλις τελείωνε το φαγητό, μοιράζονταν ιστορίες για τους νεκρούς, για την μοίρα, χορεύοντας και τραγουδώντας.

Αργότερα, ξεκίνησαν να λένε και ιστορίες για πνεύματα και φαντάσματα. Τον 19ο αιώνα, οι τοπικοί εορτασμοί ήταν συνηθισμένοι, αλλά όχι σε μεγάλη κλίμακα. Όταν λίγο πριν τον εμφύλιο, εκατομμύρια Ιρλανδών έφτασαν στις ακτές των ΗΠΑ, λόγω της επιδημίας πανούκλας στην χώρα, τότε το Halloween έγινε πιο δημοφιλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Αμερικάνοι άρχισαν να ντύνονται με κοστούμια, δανειζόμενοι τα έθιμα της κέλτικης παράδοσης και γύριζαν από σπίτι σε σπίτι, ζητώντας φαγητό ή χρήματα. Οι νεαρές γυναίκες πίστευαν ότι με κάποια κόλπα (νήματα, καθρεφτάκια κλπ.) θα μπορούσαν να οδηγήσουν την μοίρα τους σε έναν καλό γάμο, με έναν πλούσιο ή όμορφο γαμπρό. Αυτό κάποια στιγμή οδήγησε στην φράση του «Trick or treat», που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Με τον καιρό, η γιορτή μετατράπηκε σε μια γιορτή της κοινότητας, όπου οι άνθρωποι έρχονταν πιο κοντά. Μέχρι την δεκαετία του 1930, τα πάρτι είχαν αρχίσει να γίνονται συχνά. Οι βανδαλισμοί ανθρώπων που φορούσαν κοστούμια, ήταν συχνοί, αλλά μέχρι το 1950, οι Αμερικανοί τοπικοί άρχοντες, κατάφεραν να την μετατρέψουν σε μια περισσότερο παιδική γιορτή.

Μπορεί λοιπόν, το Halloween να βασίζεται, ακόμα και σήμερα, σε δεισιδαιμονίες, μυστήριο και μαγεία, αλλά έχει σχεδόν 100% επιτυχημένα μετατραπεί σε μια γιορτή για τα παιδιά, με τεράστια εμπορική επιτυχία. Το σινεμά και η ομώνυμη ταινία του John Carpenter το 1978, της έδωσε μια παγκόσμια αναγνώριση, αλλά και μια πιο τρομακτική μορφή. Πλέον το Halloween, γιορτάζεται από πολύ κόσμο σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, περιοχές που δεν έχουν καν κέλτικη παράδοση. Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται, τρώνε και πίνουν φορώντας κοστούμια, θεωρώντας πως έτσι, θα είναι πιο ασφαλεις από τα πνεύματα...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Entertainment
5 / position1: 461 / position2: 1657
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb