Ο καρκίνος του μαστού είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους κάθε γυναίκας και δυστυχώς είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται πολύ συχνά αυτήν την εποχή.
Ως προς το τι είναι αυτό που το προκαλεί, σαφώς και παίζει ρόλοο η κληρονομικότητα ως ένα βαθμό, όμως εξίσου σημαντικός είναι και ο τρόπος που οι σύγχρονες γυναίκες ζουν.
Διάβασε παρακάτω ορισμένα από τα πιο συνήθη αίτια που προκαλούν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού και δες πως μπορείς να προστατεύσεις την υγεία και τον εαυτό σου.
Το φύλο:
Καλά κατάλαβες, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί και στους άντρες, όμως οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο λόγο ανατομίας.
Η ηλικία:
Όσο μεγαλώνεις, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζεις για αυτήν την ασθένεια. Σχεδόν οι δυο στους τρεις επεμβατικούς καρκίνους του μαστού εμφανίζονται σε γυναίκες άνω των 55 ετών.
Οικογενειακό ιστορικό:
Όσες κυρίες είχαν συγγενείς που αντιμετώπισαν τον καρκίνο του μαστού έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτόν.
Γενεσεολογία:
Περίπου το 5% από 10% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού θεωρείται κληρονομικό και μάλιστα οφείλεται σε μη φυσιολογικά γονίδια που μεταφέρει ο γονιός στο παιδί.
Παλαιότερο κρούσμα καρκίνου του μαστού:
Αν κάποια γυναίκα είχε περάσει μια φορά από αυτήν την πάθηση, τότε αντιμετωπίζει 3-4 περισσότερες φορές τον κίνδυνο επανεμφάνισης του.
Κάποιες αλλαγές στο στήθος:
Αν κάποια έχει βρεθεί με καλοήθεις όγκους, τότε ίσως να έχει μεγαλύτερα ποσοστά κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του μαστού.
Φυλή και εθνικότητα:
Οι λευκές γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας σε αντίθεση με εκείνες από την Αφρική, την Ισπανία και την Ασία. Παρόλα αυτά, οι γυναίκες από την Αφρική μπορεί να εμφανίσουν πιο επιθετικής μορφής και σε προχωρημένο στάδιο καρκίνο του μαστού, ο οποίος μάλιστα εντοπίζεται και σε νεαρή ηλικία.
Το πολλά κιλά:
Οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο του μαστού σε σχέση με εκείνες που διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον, το βάρος αυξάνει και τις πιθανότητες επανεμφάνισης της ασθένειας σε εκείνες που είχαν νοσήσει ξανά.
Ιστορικό εγκυμοσύνης:
Όσες κυρίες γέννησαν το πρώτο τους παιδί στα 30 και μετά ή βρίσκονται σε αυτές τις ηλικίες και δεν έχουν κάνει παιδιά, κινδυνεύουν περισσότερο από εκείνες που τεκνοποίησαν κάτω από τα 30.
Ο θηλασμός:
Μειώνει τον κίνδυνο, ειδικά αν η γυναίκα θηλάζει για περισσότερο από ένα έτος.
Η εμμηνόρροια:
Τα κορίτσια που αδιαθέτησαν από τα 12 τους χρόνια και κάτω, έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού στη μετέπειτα ζωή τους.
Το αλκοόλ:
Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση αλκοολούχων αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Το μεγάλο στήθοs:
Αντιμετωπίζει περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας, μάλιστα κατά 6 φορές παραπάνω, ενώ είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί ο καρκίνος στις μαστογραφίες.
Η έλλειψη άσκησης:
Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι οι 4-7 ώρες άσκησης την εβδομάδα συνδέονται με τα μειωμένα ποσοστά κινδύνου του καρκίνου του μαστού.
Το κάπνισμα:
Στις γυναίκες συνδέεται με την αύξηση του κινδύνου του καρκίνου του μαστού.
Τα ανθυγιεινά φαγητά:
Γενικότερα, το κακό φαγητό είναι υπεύθυνο 30-40% για όλες τις μορφές του καρκίνου. Βέβαια, καμιά τροφή δε μπορεί να εμποδίσει τον καρκίνο του μαστού, υπάρχουν όμως τρόφιμα που συμβάλλουν στην πρόληψη του.