Το μαύρισμα μπορεί να κάνει τον άνθρωπο πιο ελκυστικό και σε πολλές περιπτώσεις πιο όμορφο, όμως κρύβει πολλούς κινδύνους. Και αυτός ο κίνδυνος γίνεται ακόμα χειρότερος, όταν πιστεύουμε πράγματα που δεν ισχύουν.
Πολλές φορές καθόμαστε για ώρες στον ήλιο, σίγουροι πως είμαστε ασφαλείς. Όμως οι παρακάτω 6 μύθοι για το μαύρισμα, θα σας κάνουν να το ξανασκεφτείτε...
1. Αν δεν χρησιμοποιήσετε αντιηλιακό θα πάθετε καρκίνο του δέρματος
Στην επιστήμη υπάρχει μια φράση που περιγράφει επακριβώς αυτόν τον μύθο. «Η συσχέτιση δεν συνεπάγεται αιτιώδη συνάφεια». Δηλαδή, κάθε έκθεση στον ήλιο, είτε βάζετε αντιηλιακό, είτε όχι, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το πάθετε σίγουρα. Βέβαια, το πιθανότερο είναι ότι αν δεν χρησιμοποιείτε αντιηλιακό θα καεί το δέρμα σας. Αν και εξαρτάται από τον άνθρωπο.
2. Αντιηλιακό πρέπει να βάζουμε μόνο στα σημεία του σώματος που είναι «γuμνά»
Αυτό δεν ισχύει, παρά μόνοι αν φοράτε ρούχα από ύφασμα με αντιηλιακά φίλτρα. Τα κοινά ρούχα απορροφούν τις ακτίνες UV, όσο και ένα αντιηλιακό με δείκτη κάτω από 10. Τα πιο απορροφητικά είναι τα σκούρα υφάσματα με πυκνή πλέξη, όμως καλύτερα να απλώνετε το αντιηλιακό σε όλο σας το σώμα.
3. Το σολάριουμ είναι πιο ασφαλές από τον ήλιο
Οι ειδικοί συμφωνούν πως καμία μέθοδος μαυρίσματος δεν είναι ασφαλής. Είτε μαυρίζετε στον ήλιο είτε προτιμάτε να κάνετε σολάριουμ σε εσωτερικό χώρο, είστε σίγουρα εκτεθειμένοι σε ακτίνες UV, που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στο δέρμα. Πολλοί μπορούν να πουν πως είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε σπρέι μαυρίσματος, όμως και αυτό μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας.
4. Όταν έχει σύννεφα δεν χρειάζεται να βάλω αντιηλιακό
Μπορεί μια μέρα με σύννεφα να μαυρίσετε κανονικά ή ακόμα και να καείτε, γι’ αυτό χρειάζεστε προστασία, ανεξαρτήτως από το πως δείχνει ο ουρανός. Υπάρχει ένα φαινόμενο που ονομάζεται «broken cloud effect», κατά το οποίο ο ουρανός είναι γεμάτος σύννεφα, αλλά υπάρχουν κενά ανάμεσά τους, οπότε οι ακτίνες UV είναι υψηλότερες από το κανονικό. Μια έρευνα στην Αυστραλία το 2004, έδειξε πως μια συννεφιασμένη μέρα, οι ακτίνες UV μπορεί να είναι και 40% υψηλότερες.
5. O ήλιος «καίει» μόνο από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι
Η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) η οποία ευθύνεται για τη φωτογήρανση (ρυτίδες, κηλίδες κ.λπ.) είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή που παρουσιάζει διακύμανση είναι η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) η οποία συνδέεται με το κακoήθες μελάνωμα (είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος) και έχει τη μέγιστη έντασή της το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα. Ωστόσο, το δέρμα χρειάζεται προστασία και από τις δύο, γι’ αυτό συστήνεται αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο το μεσημέρι.
6. Όταν είμαστε μέσα στο νερό, δεν καιγόμαστε
Πολλοί έχουν την εντύπωση πως όταν βρίσκονται στο νερό είναι ασφαλής, επειδή είναι πιο δροσερό. Όμως ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, δεν αισθάνονται την επίδραση των ακτινών UV στο δέρμα τους. Το έγκαυμα θα γίνει αντιληπτό από 2 έως 6 ώρες αργότερα, με το δέρμα να κοκκινίζει και να γίνεται ζεστό. Χρειάζεται χρόνος για τους αισθητήριους μηχανισμούς του δέρματος, που μας «ενημερώνουν» για τη δερματική βλάβη του εγκαύματος.