Η γυναικεία τριχόπτωση είναι σπανιότερη από αυτήν των αντρών, και έχει εντελώς διαφορετικά αίτια και χαρακτηριστικά. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι πολλές αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες των γυναικών, έχουν εντείνει το πρόβλημα της γυναικείας τριχόπτωσης, γεγονός που ανάγκασε τις φαρμακευτικές να στραφούν στη παραγωγή φαρμάκων για την αποφυγή της.
Οι κυριότεροι λόγοι που συντελούν στη γυναικεία τριχόπτωση είναι οι εξής:
1. Φτωχή διατροφή
Η έλλειψη τροφών πλούσιων σε λιπαρά οξέα Ω3 και Ω6, ιχνοστοιχεία (μαγνήσιο, σίδηρος, χαλκός, ψευδάργυρος), βιοτίνη, πρωτεϊνες και αμινοξέα (L-προλίνη, L-λυσίνη), πρωτεϊνες και βιταμίνες έχουν σημαντικά αποτελέσματα στην υγεία και τη δύναμη των μαλλιών αλλά και των νυχιών. Η λύση εδώ είναι προφανής: Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με αυγά, ψάρια, κρέας, σόγια, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά, όσπρια, μπανάνα, βρόμη, συκώτι και φυστίκια.
2. Ορμονικές διαταραχές
Η περίοδος μετά τον τοκετό, ο θηλασμός, η εμμηνόπαυση, το αντισυλληπτικό χάπι, οι πολυκυστικές ωοθήκες, μπορεί να είναι οι κύριοι ένοχοι πίσω από την τριχόπτωση.
3. Χαμηλός σίδηρος
Πάλι τα βλέμματα στρέφονται στη φτωχή διατροφή, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις οργανισμών που δεν απορροφούν το σίδηρο.
4. Στρες
Όταν είμαστε αγχωμένοι, ο οργανισμός μας υπερπαράγει κορτιζόλη, μια ορμόνη που εξασθενεί την άμυνα του οργανισμού, κι αποδυναμώνει την τρίχα. Για παράδειγμα, σε έντονο ψυχικό στρες αποδίδεται η γυροειδής αλωπεκία (όπου το κεφάλι είναι κατά τόπους πλήρως απογυμνωμένο από μαλλιά).
5. Παθολογικά αίτια
Μιλάμε για την ανδρογενετική αλωπεκία, την πιο συχνή περίπτωση ανδρικής τριχόπτωσης που οδηγεί στη φαλάκρα, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και στις γυναίκες οι οποίες έχουν κληρονομικό ιστορικό.