Όταν περνάτε από συνέντευξη για μια νέα δουλειά, ο πιθανός-μελλοντικός εργοδότης σας, πάντα στο τέλος θα σας ρωτήσει αν θέλετε να κάνετε κάποια ερώτηση.
Πριν του απαντήσετε "όχι" και φύγετε, θυμηθείτε ότι οι ερωτήσεις σας όχι μόνο μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες πρόσληψης, αλλά δίνουν και καλύτερη εικόνα στο αφεντικό σας για το τι μπορεί να περιμένει από εσάς.
Παρακάτω λοιπόν θα διαβάσετε τις τρεις ερωτήσεις που καλό θα ήταν να μην παραλείπετε να κάνετε στο τέλος κάθε επαγγελματικής σας συνέντευξης, αν θέλετε να εξαντλήσετε κάθε ευκαιρία επιτυχίας.
1. Ρωτήστε για το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των υπαλλήλων της εταιρείας: Πρόκειται για το γενικό κλίμα που ενώνει τους εργαζόμενους κάθε επιχείρησης και περιλαμβάνει τους κανόνες συμπεριφοράς και επικοινωνίας, τις δραστηριότητες, τα κίνητρα, τις αξίες και πολλά άλλα στοιχεία που θα σας κάνουν να καταλάβετε αν το συγκεκριμένο περιβάλλον σας ταιριάζει, καθώς και αν θα νιώθατε άνετα μέσα σε αυτό.
2. Πως είναι μια συνηθισμένη μέρα ενός υπαλλήλου στην επιχείρηση: Με αυτήν την ερώτηση θα μάθετε ποιες θα είναι οι ευθύνες σας καθημερινά στη δουλειά, παίρνοντας μια πλήρη εικόνα του τι κάνουν οι υπάλληλοι εκεί. Επιπλέον, δείχνει στον εργοδότη σας ότι θέλετε να μπείτε δυναμικά στην εταιρική ζωή.
3. Ποιο είναι το επόμενο βήμα μετά τη συνέντευξη: Μετά από κάθε επαγγελματική συνέντευξη περνάει μια περίοδος αγχώδους αναμονής, στην οποία δε ξέρετε αν ενημερωθείτε και πως, τηλεφωνικά ή μέσα email; Για να αποφύγετε αυτήν την κατάσταση, ρωτήστε το αφεντικό σας πότε θα σας ενημερώσει για την απόφαση του, καθώς και με ποιο τρόπο. Αν σας πει ότι θα τηλεφωνήσει, ρωτήστε ποια ημέρα και ώρα σκοπεύει να το κάνει και αν πρόκειται να περάσετε από επόμενο γύρο, ρωτήστε όλες τις σχετικές πληροφορίες για να προετοιμαστείτε. Μη φοβηθείτε να ζητήσετε να μάθετε για όλες σχετικές λεπτομέρειες, αφού αυτές θα σας βοηθήσουν. Τέλος, μη ξεχάσετε να ευχαριστήσετε τον εργοδότη για τη συνέντευξη και να θυμάστε πως ακόμα και αν απορριφθείτε, δεν είναι λόγος για να απελπιστείτε.