ΥΓΕΙΑ

Οι γιατροί θέλουν να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια για την εμμηνόπαυση

Έχουμε πολύ λίγη ενημέρωση
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Οι γιατροί θέλουν να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια για την εμμηνόπαυση
Φωτογραφία από LinkedIn Sales Navigator

Η εμμηνόπαυση παραμένει ένα από τα πιο παρεξηγημένα και ταμπού κεφάλαια στη γυναικεία υγεία, παρόλο που κάθε χρόνο, εκατομμύρια γυναίκες εισέρχονται σε αυτή τη φάση της ζωής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλάμε συχνά για περίοδο, εγκυμοσύνη, αντισύλληψη. Αλλά όταν πρόκειται για την εμμηνόπαυση; Σιωπή. Ντροπή. Άγνοια. Και μέσα σε αυτή τη σιωπή, γεννιούνται μύθοι, φοβίες και, ακόμα χειρότερα,δυσάρεστες εμπειρίες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Η εμμηνόπαυση δεν είναι όταν ξεκινούν οι εξάψεις.

Η επίσημη ιατρική της ορισμός είναι: ένα (1) ολόκληρο έτος χωρίς περίοδο, χωρίς να συντρέχει άλλη αιτία (όπως εγκυμοσύνη). Και το πιο τρελό; Καταλαβαίνεις ότι είχες την τελευταία σου περίοδο... ένα χρόνο αργότερα. Η μέση ηλικία για αυτό το «σημείο μηδέν» είναι τα 52 στις ΗΠΑ (και τα 51 παγκοσμίως). Από εκεί και μετά, μπαίνεις στην περίοδο που λέγεται μετεμμηνόπαυση — και μένεις εκεί για το υπόλοιπο της ζωής σου.

Τα περισσότερα συμπτώματα ξεκινούν πολύ πριν.

Η λεγόμενη περιεμμηνόπαυση αρχίζει κατά μέσο όρο στην ηλικία των 45, και μπορεί να κρατήσει από 1 έως 10 χρόνια. Εκεί εμφανίζονται οι πρώτες αλλαγές: ακανόνιστοι κύκλοι, εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές ύπνου, πόνοι στις αρθρώσεις και mental fog. Και το πιο δύσκολο; Τα συμπτώματα μοιάζουν με χίλια-δυο άλλα πράγματα. Από θυρεοειδή και κατάθλιψη μέχρι long COVID. Επομένως, όταν αρχίσεις να τα παρατηρείς, μην τα αποδίδεις απλά στο άγχος. Μίλα με γιατρό.

Η ηλικία που θα μπεις στην εμμηνόπαυση μπορεί να έχει σχέση με τα γονίδια σου

... αλλά όχι πάντα. Αν η μητέρα ή η αδερφή σου πέρασαν την εμμηνόπαυση στα 52, πιθανότατα θα τη ζήσεις σε παρόμοια ηλικία. Αλλά δεν είναι απόλυτο. Επεμβάσεις όπως αφαίρεση ωοθηκών ή κάποιες θεραπείες για καρκίνο μπορούν επίσης να την πυροδοτήσουν νωρίτερα.

Η εμμηνόπαυση φέρνει απώλεια οστικής πυκνότητας... αλλά μπορείς να προετοιμαστείς από τα 20 σου.

Η μείωση των οιστρογόνων αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και κατάγματος ισχίου. Το πρόβλημα είναι σοβαρό: 1 στις 4 γυναίκες που παθαίνουν κάταγμα ισχίου στα 80 τους, πεθαίνουν μέσα σε έναν χρόνο. Η πρόληψη ξεκινά νωρίς: άσκηση με βάρη, επαρκής λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Μπορεί να μη σε απασχολεί στα 25, αλλά το σώμα σου θα σε ευχαριστήσει στα 65.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
0 / position1: 0 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb