
Μια εταιρεία τεχνολογίας στο Μεξικό, μαζί με το φεμινιστικό κίνημα OlimpIA, έφτιαξαν ένα εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης που δεν αναπαράγει τα γνωστά σεξιστικά στερεότυπα, όπως κάνουν άλλες παρόμοιες πλατφόρμες.
Συνήθως η ΑΙ «μαθαίνει» από το διαδίκτυο, που είναι γεμάτο προκαταλήψεις, και έτσι καταλήγει να συμπεριφέρεται κι αυτή με σεξιστικό τρόπο. Η νέα εφαρμογή, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε μια διεθνή συνάντηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι, λέγεται Αύρα για Εμάς τις Γυναίκες και απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν δεχτεί βία στο διαδίκτυο.
Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, σε πάνω από 50 γλώσσες, και προσφέρει ενημέρωση, βοήθεια και στήριξη μέσω γραπτών μηνυμάτων ή ηχητικών, με βάση έναν ειδικά σχεδιασμένο «φεμινιστικό αλγόριθμο».
Η δημιουργία αυτής της εφαρμογής ξεκίνησε από το νόμο Olimpia στο Μεξικό, που πήρε το όνομά του από την Ολίμπια Κοράλ Μέλο, όταν χωρίς τη συγκατάθεσή της ανέβηκε στο ίντερνετ ένα προσωπικό της βίντεο. Αυτό το περιστατικό ξεκίνησε ένα ολόκληρο κίνημα, που κατάφερε να αλλάξει τον Ποινικό Κώδικα και να αναγνωριστεί η ψηφιακή βία ως έγκλημα.
Όμως το κίνημα δεν σταμάτησε εκεί. Μαζί με την εταιρεία AuraChat δημιούργησαν την πλατφόρμα αυτή ώστε κάθε γυναίκα, από οπουδήποτε, να μπορεί να βρει υποστήριξη όταν δέχεται ψηφιακή κακοποίηση, είτε μέσω φωτογραφιών, είτε με απειλές και παρενόχληση.
Η ομάδα που δούλεψε πάνω στο έργο αυτό, για τέσσερα χρόνια συγκέντρωνε στοιχεία από τέτοια περιστατικά, με τη βοήθεια ειδικών και ακτιβιστριών, ώστε να δημιουργήσει έναν αλγόριθμο που καταλαβαίνει και σέβεται τις ανάγκες των γυναικών.
Όπως λένε οι δημιουργοί του εργαλείου, είναι σημαντικό η τεχνολογία να φτιάχνεται από ανθρώπους –και ειδικά γυναίκες– που καταλαβαίνουν τις ανισότητες, γιατί αλλιώς η τεχνητή νοημοσύνη θα συνεχίσει να αναπαράγει τις ίδιες προκαταλήψεις.
Έρευνες δείχνουν ότι το ίντερνετ είναι γεμάτο σεξιστικές εικόνες και λέξεις, και ότι οι αλγόριθμοι τις μαθαίνουν και τις αντιγράφουν. Αυτό επηρεάζει σοβαρά τις γυναίκες, π.χ. σε προσλήψεις, δάνεια, ασφάλειες. Πολλοί αλγόριθμοι ευνοούν βιογραφικά που έχουν αντρικές λέξεις ή εμπειρίες, ακόμα κι αν δεν έχουν σχέση με τη δουλειά. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να αλλάξει το πώς σχεδιάζεται η τεχνητή νοημοσύνη.