TRUE STORIES

Το Πακιστάν κυνηγά Αφγανές ακτιβίστριες: Γιατί η επιστροφή τους σημαίνει θάνατο

Η απίστευτη ιστορία μιας γυναίκας που κινδυνεύει με θάνατο
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Το Πακιστάν κυνηγά Αφγανές ακτιβίστριες: Γιατί η επιστροφή τους σημαίνει θάνατο
Φωτογραφία από Faruk Tokluoğlu

Η αστυνομία του Πακιστάν πραγματοποιεί συνεχείς εφόδους, αναζητώντας και συλλαμβάνοντας Αφγανούς που ζουν στη χώρα, με σκοπό την απέλασή τους. Οι σχέσεις μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν είναι για άλλη μια φορά τεταμένες, με χιλιάδες Αφγανούς να απειλούνται με απέλαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ αυτών βρίσκονται και πάνω από 50 Αφγανές ακτιβίστριες, που τα τελευταία χρόνια είχαν βρει καταφύγιο στο Πακιστάν. Αυτές οι γυναίκες, που μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα τους, φοβούνται ότι αν επιστρέψουν, η ζωή τους θα κινδυνεύσει σοβαρά.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και η κλιμάκωση των επιθέσεων των ανταρτών στην περιοχή των συνόρων ήταν η αφορμή για την απόφαση της κυβέρνησης του Πακιστάν. Οι ακτιβίστριες φοβούνται για τη ζωή τους, γνωρίζοντας την πολιτική των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Αν επιστρέψουν, κινδυνεύουν να φυλακιστούν ή να δολοφονηθούν από το καθεστώς. Αυτές οι γυναίκες έχουν βγει μπροστά στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, απαιτώντας εκπαίδευση και δικαίωμα συμμετοχής σε διαδηλώσεις.

Πολλές Αφγανές ακτιβίστριες που ζουν στο Πακιστάν μετά την ανακοίνωση για αυστηρές πολιτικές απέλασης, κρύβονται ή ζουν σε ασφαλή μέρη για να αποφύγουν τη σύλληψη. Η επιστροφή τους στο Αφγανιστάν ισοδυναμεί με απώλεια κάθε ελευθερίας και θάνατο. Η αστυνομία του Πακιστάν πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους και απαιτεί μεγάλα χρηματικά ποσά από τους Αφγανούς για να τους επιτρέψει να παραμείνουν στη χώρα.

Φωτογραφία από Faruk Tokluoğlu

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Αν με στείλουν πίσω, σημαίνει μόνο θάνατο. Οι Ταλιμπάν γνωρίζουν ποια είμαι και τι έχω κάνει. Δεν υπάρχει χώρος για γυναίκες σαν εμένα. Θα μας φυλακίσουν ή θα μας βασανίσουν", είπε η Χουμεϊρά Αλίμ στην "Guardian". Η ίδια περιέγραψε την καθημερινότητα ως έναν «εφιάλτη», καθώς οι Αφγανοί, ακόμα και αυτοί που ζουν στο Πακιστάν για πολλά χρόνια, υποφέρουν από τις διώξεις και τη συνεχιζόμενη αστυνομική παρενόχληση.

Η Χουμεϊρά Αλίμ, που εργάστηκε για τα δικαιώματα των γυναικών και την εκπαίδευση στο Αφγανιστάν για επτά χρόνια, αντιστάθηκε στους Ταλιμπάν και βοήθησε στην οργάνωση διαμαρτυριών. Όταν οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία και αφαίρεσαν τα δικαιώματα των γυναικών, εκείνη συνέχισε να μάχεται για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των γυναικών.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία για την απομάκρυνση των Αφγανών χωρίς έγγραφα την 31η Μαρτίου. Οι ακτιβίστριες ζητούν μια μικρή παράταση προκειμένου να βρουν άσυλο σε τρίτη χώρα, όπως η Βραζιλία, και να ζήσουν ασφαλείς μακριά από τον κίνδυνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
5 / position1: 266 / position2: 1372
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb