
Δύο χρόνια μετά το κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», με αφορμή τον θάνατο υπό κράτηση της Κούρδισσας Μαχσά Αμινί που συνελήφθη γιατί δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της η καταστολή των γυναικών στο Ιράν εντείνεται.
Το 2024, το Ιράν σημείωσε ρεκόρ εκτελέσεων γυναικών, με 31 γυναίκες να χάνουν τη ζωή τους από το θεοκρατικό καθεστώς. Πολλές από αυτές είχαν σκοτώσει τους συζύγους ή τους βιαστές τους, αλλά η δικαιοσύνη δεν τους αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Λεϊλά Γαεμί, που σκότωσε τον άντρα της όταν τον έπιασε να κακοποιεί την κόρη τους. Παρά το γεγονός ότι υπερασπίστηκε το παιδί της, καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε μετά από οκτώ χρόνια φυλάκισης.
Ενδεικτικό της αντιμετώπισης των γυναικών ως πολιτών δεύτερης κατηγορίας είναι το γεγονός ότι το 50% των εκτελεσμένων γυναικών παραμένει ανώνυμο: αναφέρεται μόνο το αρχικό γράμμα του ονόματος ή του επιθέτου τους.
Τα τελευταία χρόνια, οι εκτελέσεις γυναικών στο Ιράν αυξάνονται, ενώ οι περισσότερες δεν ανακοινώνονται καν επίσημα. Από το 2010 έως το 2024, τουλάχιστον 241 γυναίκες εκτελέστηκαν, κυρίως για φόνους ή εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά. Πολλές από αυτές ήταν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, παιδικών γάμων ή φτώχειας.
Το δικαστικό σύστημα της χώρας είναι σκληρό απέναντι στις γυναίκες, με άνδρες δικαστές να παίρνουν αποφάσεις που βασίζονται σε διακρίσεις. Οι γυναίκες έχουν περιορισμένα δικαιώματα, και σε περιπτώσεις διαζυγίου χάνουν ακόμα και την κηδεμονία των παιδιών τους.
Από το σύνολο των 114 γυναικών που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο για δολοφονίες, το 69% σκότωσε συζύγους, εραστές ή βιαστές τους: συνήθως από απελπισία ζώντας αιχμάλωτες καταναγκαστικών γάμων και βίαιων συζύγων ή στην προσπάθειά τους να αμυνθούν από μια θανάσιμη απειλή για τη ζωή τους. 8 ήταν θύματα παιδικών γάμων, 4 είχαν ψυχικές διαταραχές, 3 ήταν ανήλικες κατά τη διάπραξη του εγκλήματος.
Ορισμένες εκτελέστηκαν για πολιτικούς λόγους, κατηγορούμενες για «εχθρότητα κατά του Θεού» ή «κατασκοπία». Η κατάσταση δείχνει ότι, παρά τις διαμαρτυρίες και το κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», οι γυναίκες στο Ιράν συνεχίζουν να ζουν υπό έναν ασφυκτικό και άδικο νόμο.
Ανάμεσά τους υπάρχουν τρεις που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο κατηγορούμενες για εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας: δύο Κούρδισσες, η ακτιβίστρια Βερισέ Μοραντί και η κοινωνική λειτουργός Παχσάν Αζίζι, και η συνδικαλίστρια Σαριφέ Μοχάμεντ, οι οποίες σύμφωνα με την έκθεση απειλούνται με εκτέλεση τους επόμενους μήνες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.