SKIN CARE

Γιατί βγάζεις σπυράκια στα μάγουλα;

Πώς μπορείς να προλάβεις και να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Γιατί βγάζεις σπυράκια στα μάγουλα;
Φωτογραφία από Anna Nekrashevich

Τα σπυράκια στα μάγουλα είναι αποτέλεσμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, από την κακή υγιεινή και τις κακές διατροφικές συνήθειες μέχρι τις ορμονικές αλλαγές και την έκθεση σε βακτήρια. Ωστόσο, με μερικές απλές αλλαγές στη ρουτίνα καθαριότητας και φροντίδας του προσώπου, μπορείς να προλάβεις και να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά το πρόβλημα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και τα σπυράκια μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα μέρη του προσώπου, η εμφάνισή τους στα μάγουλα μπορεί να μας δώσει σημαντικές ενδείξεις για την αιτία που τα προκαλεί. Γιατί όμως εμφανίζονται σπυράκια σε αυτήν την περιοχή;

Το κινητό μας τηλέφωνο είναι ένας από τους βασικότερους υπαίτιους για την εμφάνιση σπυριών στα μάγουλα. Καθώς το ακουμπάμε στο πρόσωπό μας πολλές φορές την ημέρα, τα βακτήρια που συσσωρεύονται στην οθόνη μπορούν να μεταφερθούν στην επιδερμίδα και να προκαλέσουν φλεγμονές.

Οι μαξιλαροθήκες και τα σεντόνια μπορούν επίσης να αποτελέσουν εστία μικροβίων και βρωμιάς. Καθώς το πρόσωπό μας έρχεται σε επαφή μαζί τους πολλές ώρες τη νύχτα, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, το σμήγμα και οι ακαθαρσίες συσσωρεύονται στις επιφάνειες αυτές, προκαλώντας σπυράκια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν δεν καθαρίζουμε σωστά το πρόσωπό μας καθημερινά, το σμήγμα, τα βακτήρια και οι ακαθαρσίες μπορούν να μπλοκάρουν τους πόρους, προκαλώντας σπυράκια. Ο ακατάλληλος καθαρισμός ή η χρήση προϊόντων που δεν ταιριάζουν στον τύπο της επιδερμίδας μας μπορεί επίσης να επιδεινώσει την κατάσταση.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ζάχαρη, λιπαρά και επεξεργασμένα προϊόντα μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση ακμής. Η επιδερμίδα αντανακλά συχνά την εσωτερική υγεία του σώματός μας, και η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές που εκδηλώνονται με σπυράκια, ειδικά στην περιοχή των μάγουλων.

Οι ορμονικές αλλαγές, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία, την εμμηνόπαυση ή τις φάσεις του έμμηνου κύκλου, μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη παραγωγή σμήγματος, οδηγώντας σε σπυράκια στα μάγουλα. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να προέρχονται από το άγχος, την κακή διατροφή ή φυσιολογικές μεταβολές.

Πολλές φορές αγγίζουμε το πρόσωπό μας χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Τα χέρια μας, όμως, είναι γεμάτα μικρόβια και βρωμιές που μεταφέρονται στους πόρους της επιδερμίδας, προκαλώντας φλεγμονές και ακμή.

Το κάπνισμα και η έκθεση σε μολυσμένο αέρα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία της επιδερμίδας. Η καπνιστική ρύπανση μειώνει την οξυγόνωση του δέρματος, οδηγώντας σε φραγμένους πόρους και σπυράκια.

Βεβαιώσου ότι καθαρίζεις το πρόσωπό σου πρωί και βράδυ με ένα ήπιο καθαριστικό που ταιριάζει στον τύπο της επιδερμίδας σου. Η απομάκρυνση του σμήγματος και των βακτηρίων είναι σημαντική για την πρόληψη των σπυριών.

Καθάριζε τακτικά το κινητό σου τηλέφωνο με αντισηπτικά μαντηλάκια και φρόντισε να αλλάζεις τις μαξιλαροθήκες σου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να μειώσεις την έκθεση σε μικρόβια. Προσπάθησε να αποφεύγεις το συνεχές άγγιγμα του προσώπου σου, ειδικά με βρώμικα χέρια, καθώς αυτός είναι ένας από τους βασικούς τρόπους μεταφοράς βακτηρίων.

Και σημαντικότερο, επισκέψου έναν δερματολόγο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Ομορφιά
11 / position1: 229 / position2: 846
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb