ΥΓΕΙΑ

Μήπως ο οργανισμός σου διψάει και τον αγνοείς; Πώς θα το καταλάβεις

Πολλές φορές είμαστε αφυδατωμένες και δεν το καταλαβαίνουμε
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Μήπως ο οργανισμός σου διψάει και τον αγνοείς; Πώς θα το καταλάβεις
Φωτογραφία από Adrienn

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Αποτελεί βασικό συστατικό των κυττάρων και των ιστών μας, και συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας, η μεταφορά θρεπτικών συστατικών και η αποβολή των αποβλήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Όμως, πώς μπορείς να καταλάβεις ότι ο οργανισμός σου δεν λαμβάνει αρκετό νερό; Ακολουθούν μερικά σημάδια που σου... φωνάζουν ότι πρέπει να αυξήσεις την πρόσληψη υγρών.

Μην κάνεις πως δεν... ακούς!

Αν παραβλέπεις τη δίψα συστηματικά, υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη γενική υγεία σου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξηρό στόμα και σκασμένα χείλη

Η ξηρότητα στο στόμα και τα σκασμένα χείλη είναι συχνά σημάδια ότι το σώμα δεν λαμβάνει αρκετό νερό. Το σάλιο βοηθάει στη διατήρηση της υγρασίας στο στόμα και στην προστασία από βακτήρια. Όταν είσαι αφυδατωμένος, η παραγωγή σάλιου μειώνεται και αυτό οδηγεί σε ξηρότητα και δυσφορία.

Κόπωση και αίσθημα αδυναμίας

Το νερό παίζει σημαντικό ρόλο στην κυκλοφορία του αίματος και στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στους μύες και τα όργανα. Όταν υπάρχει έλλειψη υγρών, η κυκλοφορία του αίματος μπορεί να επιβραδυνθεί, και αυτό οδηγεί σε αίσθηση κόπωσης και μειωμένη ενεργητικότητα.

Πονοκέφαλοι

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, καθώς η έλλειψη νερού μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα υγρών στον εγκέφαλο. Οι πονοκέφαλοι αυτοί μπορεί να εμφανίζονται ως συνέπεια της αφυδάτωσης, ειδικά όταν συνοδεύονται από ζαλάδα ή σύγχυση.

Ξηρότητα στο δέρμα

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και απαιτεί υγρασία για να διατηρείται υγιές και ενυδατωμένο. Όταν δεν πίνεις αρκετό νερό, το δέρμα σου μπορεί να φαίνεται ξηρό, να έχει ραγίσματα ή να νιώθεις αίσθηση κνησμού. Η έλλειψη νερού μπορεί επίσης να επηρεάσει την ελαστικότητα του δέρματος.

Δυσκολία στην πέψη και δυσκοιλιότηταΤο νερό βοηθά στην κίνηση των τροφών κατά μήκος του πεπτικού συστήματος και διατηρεί τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην πέψη, όπως δυσκοιλιότητα, καθώς το σώμα δυσκολεύεται να μαλακώσει τις τροφές.

Ζάλη και αίσθημα αποπροσανατολισμού
Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας σε ζάλη ή ακόμα και λιποθυμία. Ο εγκέφαλος χρειάζεται συνεχή παροχή υγρών για να λειτουργεί σωστά, και όταν αυτή μειώνεται, ενδέχεται να νιώσεις αίσθημα σύγχυσης ή αποπροσανατολισμού.

Αυξημένοι καρδιακοί παλμοί

Το νερό βοηθά στη ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος, και όταν δεν πίνεις αρκετό, η καρδιά πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά για να αντλήσει το αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένους καρδιακούς παλμούς ή ακόμα και ταχυκαρδία.

Πείνα αντί για δίψα

Ορισμένες φορές το σώμα μπορεί να παρερμηνεύσει τη δίψα ως πείνα. Εάν νιώθεις συνεχώς πείνα, ενώ έχεις φάει πρόσφατα, μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεσαι περισσότερο νερό, και όχι φαγητό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
16 / position1: 172 / position2: 344
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb