ΝΥΧΙΑ

Σπάνε τα νύχια σου; Τι πρέπει να τσεκάρεις στην υγεία σου αλλά και την καθημερινότητά σου

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην αδυναμία και το σπάσιμο των νυχιών
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Σπάνε τα νύχια σου; Τι πρέπει να τσεκάρεις στην υγεία σου αλλά και την καθημερινότητά σου
Φωτογραφία από Andrea Mosti

Το σπάσιμο των νυχιών είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ενόχληση και να δυσκολέψει τη διατήρηση των νυχιών σε υγιή κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην αδυναμία και το σπάσιμο των νυχιών, που κυμαίνονται από εξωτερικές αιτίες έως εσωτερικά προβλήματα υγείας. Παρακάτω θα αναλύσουμε τους βασικούς λόγους που τα νύχια σπάνε και τι μπορείς να κάνεις για να το προλάβεις.

1. Ξηρότητα και Έλλειψη Ενυδάτωσης
Ένας από τους κύριους λόγους για το σπάσιμο των νυχιών είναι η έλλειψη υγρασίας. Όπως και το δέρμα, έτσι και τα νύχια χρειάζονται κατάλληλη ενυδάτωση για να παραμείνουν ελαστικά και υγιή. Όταν τα νύχια είναι ξηρά, γίνονται εύθραυστα και πιο ευάλωτα στο σπάσιμο. Συχνό πλύσιμο των χεριών χωρίς να χρησιμοποιούνται ενυδατικές κρέμες ή η συνεχής έκθεση σε χημικά (π.χ. απορρυπαντικά) μπορεί να στεγνώσουν τα νύχια.

2. Έλλειψη Θρεπτικών Συστατικών
Τα νύχια μας αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία του οργανισμού μας. Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιοτίνη, ο ψευδάργυρος, το σίδηρο και οι βιταμίνες Α, C, και Ε, μπορεί να προκαλέσει την αποδυνάμωσή τους. Η βιοτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β7, είναι εξαιρετικά σημαντική για την ενίσχυση της κερατίνης, η οποία αποτελεί τη βασική πρωτεΐνη των νυχιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Συχνή Χρήση Χημικών Προϊόντων
Τα χημικά προϊόντα, όπως τα βερνίκια νυχιών, τα ασετόν ή τα καθαριστικά χωρίς γάντια, μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση και αδυνάτισμα των νυχιών. Τα ασετόν, ειδικά αυτά που περιέχουν ισχυρές χημικές ουσίες, στεγνώνουν πολύ την επιφάνεια του νυχιού, προκαλώντας την απώλεια της φυσικής του ελαστικότητας και ανθεκτικότητας. Τα προϊόντα αυτά καλό είναι να χρησιμοποιούνται με μέτρο, ενώ η χρήση γαντιών κατά τις δουλειές του σπιτιού μπορεί να προλάβει πολλά προβλήματα.

4. Κακές Συνήθειες Περιποίησης
Η υπερβολική λιμάρισμα ή το υπερβολικό κούρεμα των νυχιών μπορεί να τα αποδυναμώσει, ειδικά αν χρησιμοποιούνται σκληρές λίμες ή αν η κατεύθυνση του λιμαρίσματος δεν είναι ομοιόμορφη. Τα νύχια πρέπει να λιμάρονται προσεκτικά, σε μία μόνο κατεύθυνση, για να αποφευχθεί το σπάσιμο των ακρών τους.

5. Υπερβολική Έκθεση στο Νερό
Η συχνή επαφή των χεριών με νερό, όπως για παράδειγμα κατά το πλύσιμο των πιάτων ή κατά την κολύμβηση, μπορεί να κάνει τα νύχια πιο εύθραυστα και επιρρεπή στο σπάσιμο. Τα νύχια απορροφούν το νερό, γεγονός που τα κάνει πιο αδύναμα και πιο πιθανό να σπάσουν όταν στεγνώσουν.

6. Ορμονικές Αλλαγές
Οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης, μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των νυχιών. Οι μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και να καταστήσουν τα νύχια πιο αδύναμα.

7. Προβλήματα Υγείας
Διάφορες ασθένειες και καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τα νύχια. Για παράδειγμα, η αναιμία, ο υποθυρεοειδισμός και ορισμένες δερματολογικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση, μπορούν να οδηγήσουν σε εύθραυστα ή σπασμένα νύχια. Αν το πρόβλημα παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να χρειάζεται να επισκεφτείς γιατρό για να διαπιστωθεί αν υποκρύπτεται κάποια ιατρική κατάσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Ομορφιά
7 / position1: 278 / position2: 1188
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb