ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που σε χορταίνουν, και σε βοηθούν στη δίαιτα

Αν πεινάς συνέχεια, δοκίμασε αυτές τις τροφές
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Οι τροφές που σε χορταίνουν, και σε βοηθούν στη δίαιτα
Φωτογραφία από THE 5TH

Όταν πεινάς και θέλεις να καταναλώσεις κάτι που θα σε χορτάσει και θα σε βοηθήσει να παραμείνεις υγιής, οι επιλογές που θα κάνεις μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενέργειά σου, την πέψη και το συνολικό σου αίσθημα κορεσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τροφές που είναι θρεπτικές, χορταστικές και ιδανικές για να τις εντάξεις στη διατροφή σου όταν αναζητάς κάτι υγιεινό και χορταστικό:

1. Βρώμη
Η βρώμη είναι ένας ιδανικός τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Περιέχει φυτικές ίνες βραδείας απορρόφησης που σε κρατούν χορτάτο για αρκετές ώρες, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει ενέργεια και βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Ο συνδυασμός της με φρούτα, ξηρούς καρπούς ή και λίγο μέλι μπορεί να ενισχύσει τη θρεπτική της αξία, προσφέροντας πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά.

2. Αυγά
Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, κάτι που τα καθιστά εξαιρετικά χορταστικά. Ένα αυγό περιέχει όλες τις απαραίτητες αμινοξέα για τον οργανισμό, βοηθώντας στην ενίσχυση των μυών και στην παραγωγή ενέργειας. Μπορείς να τα απολαύσεις σε πολλές μορφές (βραστά, ομελέτα, scrambled) και συνδυασμένα με λαχανικά για ακόμα πιο χορταστικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

3. Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι μια τροφή πλούσια σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία συμβάλλουν στον κορεσμό, ενώ ταυτόχρονα είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα όπως το κάλιο. Μπορείς να το προσθέσεις σε σαλάτες, σε σάντουιτς ή να το απολαύσεις σκέτο με λίγο λεμόνι και αλάτι.

4. Φακές και άλλα όσπρια
Τα όσπρια, όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα μαυρομάτικα φασόλια, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Αυτές οι τροφές όχι μόνο χορταίνουν, αλλά συμβάλλουν στη διατήρηση σταθερού επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Οι φακές, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά χορταστικές και εύκολες να προετοιμαστούν σε σαλάτες, σούπες ή ως κυρίως πιάτο.

5. Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Το ελληνικό γιαούρτι, ιδιαίτερα όταν έχει χαμηλά λιπαρά, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και προβιοτικά που προάγουν την υγεία του εντέρου. Μπορεί να σε κρατήσει χορτάτο για ώρες και συνδυάζεται τέλεια με φρούτα, βρώμη, μέλι ή ξηρούς καρπούς για μια θρεπτική και πλήρη τροφή.

6. Ξηροί καρποί
Αν και οι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είναι γεμάτοι με υγιή λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες που σε βοηθούν να χορτάσεις. Μια μικρή ποσότητα αμυγδάλων, καρυδιών ή φουντουκιών μπορεί να δώσει ενέργεια και να σε κρατήσει μακριά από την υπερκατανάλωση τροφής. Η κατανάλωσή τους πρέπει να γίνεται με μέτρο, αλλά είναι ιδανικοί ως σνακ μεταξύ των γευμάτων.

7. Κινόα
Η κινόα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών, καθιστώντας την μια ιδιαίτερα χορταστική επιλογή. Επίσης, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, γεγονός που την καθιστά μια από τις λίγες πλήρεις πηγές πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης. Είναι ιδανική για σαλάτες, γεύματα ή ως συνοδευτικό.

8. Μήλα
Τα μήλα, πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, είναι τέλεια για σνακ όταν χρειάζεσαι κάτι ελαφρύ αλλά χορταστικό. Η πηκτίνη που περιέχουν συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού, ενώ είναι ιδανικά για την πέψη και τη διατήρηση της ενέργειας σε σταθερά επίπεδα.

9. Ψάρι
Το ψάρι, ιδιαίτερα οι λιπαρές ποικιλίες όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα και πρωτεΐνες, που βοηθούν να αισθάνεσαι χορτάτος. Επιπλέον, αυτά τα ψάρια συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και της εγκεφαλικής λειτουργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
9 / position1: 136 / position2: 951
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb