ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Ματούλα Ζαμάνη πετάει τη μπλούζα της και σιγά μη νοιάζεται για το τι λένε στα πάνελ

Eίναι ΟΚ για έναν άντρα να βγάζει τη μπλούζα του σε συναυλία, αλλά δεν είναι ΟΚ για μια γυναίκα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η Ματούλα Ζαμάνη πετάει τη μπλούζα της και σιγά μη νοιάζεται για το τι λένε στα πάνελ
Ματούλα Ζαμάνη

Η κίνηση της Ματούλας Ζαμάνη στη συναυλία της να αφαιρέσει την μπλούζα της και να αποχωρήσει έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ανοίγοντας τη συζήτηση γύρω από τον σεξισμό και τα διπλά πρότυπα που συχνά επικρατούν στην κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Πολλές φορές, όταν μια γυναίκα κάνει κάτι ασυνήθιστο, τα σχόλια και οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στο φύλο της, την εμφάνιση και τη σεξουαλικότητά της, παρά στην καλλιτεχνική της έκφραση ή στο μήνυμα που θέλει να μεταδώσει.

Η αντίδραση των μέσων και του κοινού απέναντι στη Ζαμάνη είναι χαρακτηριστική του σεξιστικού κλίματος που ακόμα υπάρχει. Ενώ αν ένας άνδρας καλλιτέχνης προχωρούσε σε μια παρόμοια κίνηση, η συζήτηση πιθανότατα θα επικεντρωνόταν στην καλλιτεχνική του επιλογή ή στη σημασία της πράξης του, στην περίπτωση της Ματούλας Ζαμάνη το θέμα περιορίστηκε στην εμφάνισή της.

Τα σχόλια στην τηλεόραση ειδικά για την εμφάνισή της, αποδεικνύουν την τάση του κόσμου να προσπαθεί να ελέγχει και να περιορίζει τις γυναίκες μέσα από τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά. Και δη, από άλλες γυναίκες!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι μια μορφή σεξισμού που συχνά δεν αναγνωρίζεται άμεσα, αλλά είναι πολύ διαδεδομένη. Στην πραγματικότητα, η κίνησή της ήταν μια έντονη δήλωση ελευθερίας, αυτοέκφρασης και δύναμης, ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς ή όχι με την πράξη αυτή.

Φυσικά, αν ήταν ένα crop top από κάποια άλλη τραγουδίστρια, τώρα δεν θα συζητούσαμε τιποτα σωστά; Γιατί το συζητάμε σε αυτή την περίπτωση; Και δεν είναι δα, πως κυκλοφόρησε γυμνή...

Η συζήτηση που προέκυψε είναι απαραίτητη, γιατί θίγει το ζήτημα της αντιμετώπισης των γυναικών καλλιτεχνών με σεξιστικούς όρους. Αντί να κρίνουμε τέτοιες πράξεις μέσα από παρωχημένα πρότυπα, είναι σημαντικό να βλέπουμε το βαθύτερο μήνυμα και την καλλιτεχνική έκφραση που κάθε γυναίκα επιλέγει να προβάλλει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
6 / position1: 229 / position2: 816
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb