ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει στο μυαλό μιας εγκύου; Tώρα ξέρουμε.

Χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά οι μεταβολές στον εγκέφαλο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Τι συμβαίνει στο μυαλό μιας εγκύου; Tώρα ξέρουμε.
Pexels

Η εγκυμοσύνη δεν προκαλεί μόνο σωματικές αλλαγές, αλλά και δραματικές μεταβολές στον εγκέφαλο της γυναίκας! Οι επιπτώσεις των εγκεφαλικών αλλαγών και η διάρκειά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι νέες έρευνες μας δείχνουν ότι οι εγκεφαλικές μεταβολές δεν είναι απλώς ένα παράπλευρο φαινόμενο, αλλά αποτελούν έναν βασικό μηχανισμό που βοηθά τη μητέρα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μητρότητας. Με αυτές τις νέες γνώσεις, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την ψυχολογία της εγκύου και τις αλλαγές που την οδηγούν σε έναν βαθύτερο δεσμό με το παιδί της.

Μια νέα έρευνα έρχεται να ρίξει φως στις αλλαγές που συντελούνται στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια αυτής της μοναδικής περιόδου, προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση της σχέσης μεταξύ μητρότητας και εγκεφαλικής λειτουργίας. Για πρώτη φορά, μια ομάδα επιστημόνων κατάφερε να χαρτογραφήσει τις αλλαγές αυτές μέσω μαγνητικής τομογραφίας. Οι ερευνητές μελέτησαν τις εγκεφαλικές αλλαγές σε γυναίκες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. 

Αρκετές γυναίκες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αισθάνονται μια αλλαγή στη μνήμη, τη συγκέντρωση ή την συναισθηματική τους αντίληψη. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από μεταβολές στη δομή και λειτουργία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα σε περιοχές που σχετίζονται με την κοινωνική συμπεριφορά, τη μνήμη και την επεξεργασία των συναισθημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές οι αλλαγές, αν και μπορεί να φαίνονται αρνητικές, υποδεικνύουν στην πραγματικότητα μια διαδικασία «εξειδίκευσης» του εγκεφάλου για να βοηθήσει τη μητέρα να προσαρμοστεί στη νέα της κοινωνική και συναισθηματική πραγματικότητα. Η μεταβολή αυτή φαίνεται να διευκολύνει την ανάπτυξη ενός ισχυρότερου δεσμού με το μωρό.

Η φαιά ουσία, η οποία είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων, την κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων και τη διαχείριση του κοινωνικού περιβάλλοντος, δείχνει να προσαρμόζεται για να ενισχύσει την ικανότητα της μητέρας να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδιού της. Αυτή η εξειδίκευση εξηγεί την αυξημένη ενσυναίσθηση και ευαισθησία που πολλές μητέρες βιώνουν, καθώς και τη «μητρική διαίσθηση».

Οι μεταβολές στον εγκέφαλο μιας γυναίκας μπορεί να διαρκέσουν για αρκετά χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτές οι αλλαγές προσφέρουν πλεονεκτήματα στη νέα μητέρα, επιτρέποντας της να γίνει πιο ευαίσθητη στις ανάγκες του μωρού και να μπορεί να λαμβάνει καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
5 / position1: 366 / position2: 1253
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb