ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί τελικά η διατροφή να σου προκαλέσει ακμή;

Αν και η διατροφή δεν είναι η μοναδική αιτία της ακμής, οι επιλογές που κάνουμε μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση του δέρματός μας.
Από το NEWSROOM
Μπορεί τελικά η διατροφή να σου προκαλέσει ακμή;
Image by freepik

Μολονότι οι διατροφικές επιλογές σας δεν καθορίζουν εάν το δέρμα σας πάσχει ή όχι από ακμή, έχουν την ικανότητα να επιδεινώνουν τα σπυράκια, τα εξανθήματα, το λιπαρό δέρμα ή μια προϋπάρχουσα κατάσταση ακμής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και η ακμή επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως οι ορμόνες, η γενετική προδιάθεση και οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Kατηγορίες τροφών που σχετίζονται με την εμφάνιση ακμής:

Τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Τροφές που έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης. Η αυξημένη ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή σμήγματος και φλεγμονή, δύο παράγοντες που συνδέονται άμεσα με την ακμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραδείγματα τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνουν:

Λευκό ψωμί
Επεξεργασμένα δημητριακά
Ζάχαρη και γλυκά
Αναψυκτικά με ζάχαρη

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση ακμής, ιδιαίτερα το αγελαδινό γάλα. Παρόλο που ο μηχανισμός δεν είναι απόλυτα σαφής, θεωρείται ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης και περιέχουν ορμόνες που μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή σμήγματος στο δέρμα.

Επεξεργασμένα τρόφιμα και έτοιμα γεύματα

Τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, όπως τα τηγανητά, τα fast food και τα επεξεργασμένα σνακ, συνδέονται με την αυξημένη φλεγμονή στο σώμα. Η φλεγμονή είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της ακμής, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των πόρων του δέρματος και να προκαλέσει συσσώρευση βακτηρίων.

Tρόφιμα πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα-6

Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-6, που υπάρχουν σε φυτικά έλαια, όπως το καλαμποκέλαιο και το σογιέλαιο, καθώς και σε επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορούν να προάγουν τη φλεγμονή όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Η ανισορροπία ανάμεσα στα λιπαρά οξέα ωμέγα-6 και ωμέγα-3 μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση του δέρματος και να συμβάλει στην εμφάνιση ακμής.

Πρωτεΐνες και συμπληρώματα με βάση τον ορό γάλακτος (whey protein)

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, που συχνά καταναλώνεται ως συμπλήρωμα από αθλητές και όσους ασκούνται εντατικά, μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ορός γάλακτος αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης και άλλων αυξητικών παραγόντων που σχετίζονται με την ακμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
12 / position1: 223 / position2: 575
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb