ΥΓΕΙΑ

Πώς τα μαλλιά σου προδίδουν την κατάσταση της υγείας σου

Από την ποιότητα και την εμφάνιση των μαλλιών μας μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία μας.
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Πώς τα μαλλιά σου προδίδουν την κατάσταση της υγείας σου
Photo by Tamara Bellis on Unsplash

Τα μαλλιά μας δεν είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό της εξωτερικής μας εμφάνισης, αλλά και ένας καθρέφτης της υγείας μας. Πολλές φορές, προβλήματα που αντιμετωπίζει το σώμα μας εκδηλώνονται στα μαλλιά μας, δίνοντάς μας σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξηρά και εύθραυστα μαλλιά

Αν παρατηρείτε ότι τα μαλλιά σας είναι ξηρά, θαμπά και σπάνε εύκολα, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη αφυδάτωσης ή έλλειψης θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες Α και C, ή τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3. Η κακή διατροφή, το άγχος ή οι επιπτώσεις του περιβάλλοντος (όπως η έκθεση στον ήλιο ή οι χημικές ουσίες) μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα των μαλλιών. Επιπλέον, προβλήματα με τον θυρεοειδή αδένα μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα στα μαλλιά.

Λιπαρότητα και υπερβολική λιπαρότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λιπαρότητα των μαλλιών σχετίζεται άμεσα με τη δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων στο τριχωτό της κεφαλής. Εάν παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας γίνονται πιο λιπαρά από το συνηθισμένο, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ορμονικών διαταραχών, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση. Επίσης, οι διατροφικές συνήθειες με υψηλή κατανάλωση λιπαρών τροφών ή οι κακές πρακτικές περιποίησης μαλλιών μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Tριχόπτωση

Η τριχόπτωση είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα θέματα που μπορεί να προβληματίσουν έναν άνθρωπο. Οι αιτίες είναι ποικίλες: από το άγχος, τις ορμονικές ανισορροπίες, μέχρι και την κακή διατροφή ή την έλλειψη σιδήρου και βιταμίνης D. Η τριχόπτωση μπορεί επίσης να συνδέεται με προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η αλωπεκία, ή με τη χρήση φαρμάκων.

Τριχόπτωση με αδύναμες ρίζες

Αν τα μαλλιά πέφτουν εύκολα από τη ρίζα και οι τρίχες φαίνονται λεπτές και αδύναμες, αυτό μπορεί να υποδεικνύει έλλειψη πρωτεΐνης στη διατροφή. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των μαλλιών. Επιπλέον, η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, ειδικά της βιοτίνης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αντοχή των ριζών των μαλλιών.

Αργή ανάπτυξη μαλλιών

Η αργή ανάπτυξη των μαλλιών μπορεί να είναι σημάδι ότι το σώμα σας δεν λαμβάνει επαρκή θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες. Επιπλέον, το χρόνιο άγχος και η κούραση μπορούν να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, μειώνοντας την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους θύλακες των τριχών.

Πιτυρίδα

Η πιτυρίδα, αν και συνηθισμένο πρόβλημα, μπορεί να υποδεικνύει πολλά για την υγεία σας. Συχνά συνδέεται με την ξηρότητα του δέρματος ή την υπερβολική παραγωγή λιπαρότητας, αλλά μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα μιας μυκητιασικής λοίμωξης ή ενός προβλήματος στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλεργίες ή ευαισθησίες σε προϊόντα μαλλιών μπορούν επίσης να προκαλέσουν πιτυρίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
11 / position1: 46 / position2: 548
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb