ΥΓΕΙΑ

Σημάδια στο σώμα σου πως έχεις στρες, και τα αγνοείς

Το χρόνιο στρες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σου
Από το NEWSROOM
Σημάδια στο σώμα σου πως έχεις στρες, και τα αγνοείς
Φωτογραφία από cottonbro studio

Το στρες είναι μια φυσική αντίδραση του σώματος σε προκλήσεις ή πιέσεις, και ενώ μπορεί να είναι ωφέλιμο σε μικρές δόσεις, το χρόνιο στρες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ωστόσο, πολλά από τα συμπτώματα του στρες παραμένουν συχνά στην άκρη , καθώς τα αποδίδουμε σε άλλες αιτίες ή τα θεωρούμε "φυσιολογικά".

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Ανεξήγητη κούραση
Πολλές φορές νιώθουμε κούραση, ακόμη και αν δεν έχουμε καταβάλει ιδιαίτερη σωματική προσπάθεια. Αυτή η κούραση μπορεί να οφείλεται σε παρατεταμένο στρες, το οποίο οδηγεί σε εξάντληση του οργανισμού λόγω συνεχούς έκκρισης κορτιζόλης και άλλων ορμονών του στρες.

2. Συνεχείς πονοκέφαλοι
Οι επαναλαμβανόμενοι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι ένδειξη ότι ο εγκέφαλος βρίσκεται υπό πίεση. Το άγχος και η ένταση μπορούν να προκαλέσουν σφιξίματα στους μυς γύρω από το κεφάλι και το λαιμό, οδηγώντας σε χρόνιους πονοκεφάλους.

3. Δυσκολία συγκέντρωσης
Η δυσκολία να συγκεντρωθούμε ή να θυμόμαστε λεπτομέρειες μπορεί να είναι αποτέλεσμα της συνεχούς επίδρασης του στρες στον εγκέφαλο. Το στρες μειώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται πληροφορίες αποτελεσματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

4. Αλλαγές στην όρεξη
Το στρες μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές μας συνήθειες, προκαλώντας υπερφαγία ή απώλεια όρεξης. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε αυξομείωση του βάρους και άλλες διατροφικές διαταραχές.

5. Δερματικά προβλήματα
Η επιδερμίδα μας είναι ευαίσθητη στις ορμόνες του στρες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει ακμή, ξηρότητα ή ερεθισμούς όταν βρισκόμαστε υπό πίεση. Αυτές οι αλλαγές στο δέρμα συχνά αποδίδονται σε άλλους παράγοντες, παραβλέποντας τον ρόλο του στρες.

6. Στομαχικές διαταραχές
Το πεπτικό σύστημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στο στρες. Συχνά, οι στομαχικές διαταραχές όπως φούσκωμα, πόνος και δυσπεψία μπορούν να είναι άμεσο αποτέλεσμα έντονου άγχους.

7. Ευερεθιστότητα και μεταβολές στη διάθεση
Η συνεχής έκθεση στο στρες μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, ξεσπάσματα θυμού ή και κατάθλιψη. Αυτές οι αλλαγές στη διάθεση συχνά αγνοούνται ή αποδίδονται σε εξωτερικούς παράγοντες, χωρίς να αναγνωρίζουμε τη συμβολή του στρες.

8. Μειωμένη αντοχή σε ασθένειες
Το στρες αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας μας πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις και ασθένειες. Αν παρατηρείτε ότι αρρωσταίνετε συχνά, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ότι το στρες έχει επηρεάσει την άμυνα του οργανισμού σας.

9. Προβλήματα ύπνου
Οι διαταραχές ύπνου, όπως αϋπνία ή διακοπτόμενος ύπνος, είναι συχνές ενδείξεις στρες. Το μυαλό μας, σε κατάσταση στρες, δυσκολεύεται να χαλαρώσει, επηρεάζοντας έτσι την ποιότητα του ύπνου μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
8 / position1: 307 / position2: 862
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb