ΥΓΕΙΑ

Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι πισίνες για την υγεία μας

Μικροβιολογικοί και χημικοί κίνδυνοι
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Οι κίνδυνοι που κρύβουν οι πισίνες για την υγεία μας
Φωτογραφία από Markus Spiske

Οι πισίνες κρύβουν μικροβιολογικούς και χημικούς κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την υγεία σας. Η αποτελεσματική διαχείριση και η τήρηση των κανονισμών υγιεινής μπορούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των κολυμβητών και να μειώσουν τους μικροβιολογικούς και χημικούς κινδύνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μικροβιολογικοί κίνδυνοι στις πισίνες προέρχονται από παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, ιοί, μύκητες και πρωτόζωα, που μεταδίδονται μέσω του νερού. Συνηθισμένες πηγές μόλυνσης είναι οι ίδιοι οι κολυμβητές, οι οποίοι μπορεί να φέρουν μικρόβια μέσω της βλέννας, του σάλιου, των κοπράνων και του ιδρώτα τους.

Κρυπτοσπορίδιο: Ένα παράσιτο που προκαλεί γαστρεντερικές λοιμώξεις.
Λεγεωνέλλα: Βακτήριο που ευθύνεται για τη νόσο των λεγεωνάριων και τον πυρετό Pontiac.
Pseudomonas aeruginosa: Μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στα αυτιά, το δέρμα και τα μάτια.

Οι χημικοί κίνδυνοι στις πισίνες προέρχονται από τις χημικές ουσίες που προστίθενται για απολύμανση, όπως το χλώριο, αλλά και από τα υπολείμματα προϊόντων προσωπικής υγιεινής, αντηλιακών και ούρων των κολυμβητών. Η ανεπαρκής χλωρίωση και η κακή διαχείριση του νερού μπορεί να αυξήσουν αυτούς τους κινδύνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χλωρίωση είναι απαραίτητη για την απολύμανση αλλά μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας αν δεν γίνει σωστή διαχείριση. Η υψηλή συγκέντρωση χλωρίου μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και το δέρμα ενώ η εισπνοή χλωρίου μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα, ειδικά σε άτομα με άσθμα ή άλλες πνευμονικές παθήσεις. Οι χλωραμίνες, που σχηματίζονται όταν το χλώριο αντιδρά με οργανικές ενώσεις όπως ούρα και ιδρώτας, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς και δυσάρεστη οσμή. Τα ποσοστά άσθματος και αλλεργίας στα παιδιά αυξάνονται σημαντικά με την έκθεση σε χλωριωμένες πισίνες!

Χωρίς τη χλωρίωση του νερού όμως, οι χρήστες κινδυνεύουν από πλήθος μολύνσεων, ιδιαίτερα όταν οι πισίνες συγκεντρώνουν πολύ κόσμο. Μια άλλη μέθοδος απολύμανσης είναι το όζον. Είναι πιο υγιεινός τρόπος από το χλώριο και δεν επιφέρει βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό. Οι πισίνες που καθαρίζονται αποκλειστικά με όζον όμως σπανίζουν στη χώρα μας.

Για να μειωθούν αυτοί οι κίνδυνοι, είναι σημαντικό να γίνεται τακτική παρακολούθηση και ρύθμιση των επιπέδων χλωρίου στις πισίνες και οι διαχειριστές να εξασφαλίζουν την τήρηση των κανονισμών υγιεινής.

Οι τακτικές εργαστηριακές εξετάσεις είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
7 / position1: 348 / position2: 1012
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb