Εντάξει ξέρουμε πως οι βουτιές στη θάλασσα αποτελούν ξεκάθαρα ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής μας ζωής αλλά δεν παύουν να ζορίζουν τα μαλλια μας.
Η επαφή με το θαλασσινό νερό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία των μαλλιών μας που δεν σώζονται.
Το θαλασσινό νερό περιέχει αλάτι σε υψηλές συγκεντρώσεις, το οποίο μπορεί να αφυδατώσει τα μαλλιά μας. Η αφυδάτωση αυτή οδηγεί σε ξηρότητα και ευθραυστότητα, κάνοντας τα μαλλιά πιο επιρρεπή σε σπάσιμο. Το αλάτι απορροφά την υγρασία από τα μαλλιά, αφήνοντάς τα ξηρά και άτονα.
Εκτός από το αλμυρό νερό, η έκθεση στον ήλιο κατά την παραμονή μας στη θάλασσα μπορεί επίσης να βλάψει τα μαλλιά. Οι ακτίνες UV του ήλιου διασπούν την κερατίνη, την κύρια πρωτεΐνη των μαλλιών, με αποτέλεσμα να χάνουν την ελαστικότητά τους και να γίνονται πιο ευαίσθητα στην καταπόνηση.
Ο θαλάσσιος αέρας, πλούσιος σε υγρασία και αλάτι, επιβαρύνει επιπλέον την κατάσταση των μαλλιών. Ο αέρας μπορεί να διαβρώσει την επιφάνεια των μαλλιών, ενώ η άμμος που κολλάει πάνω τους προσθέτει μηχανική τριβή και σπάσιμο.
Πώς να προστατεύσουμε τα μαλλιά μας
Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να προστατεύσουμε τα μαλλιά μας από τις επιβλαβείς επιδράσεις της θάλασσας, βήμα τα που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ξεχνάς.
Ξέπλυμα με Γλυκό Νερό: Πριν και μετά την επαφή με το θαλασσινό νερό, καλό είναι να ξεπλένουμε τα μαλλιά μας με γλυκό νερό. Έτσι, απομακρύνουμε το αλάτι και μειώνουμε την ξηρότητα. Και μπορεί να είναι τέλειο το beach look αλλά κάνει πολύ κακό!
Ενυδάτωση: Η χρήση ενός καλού conditioner ή ενυδατικής μάσκας μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της χαμένης υγρασίας και να ενισχύσει την αντοχή των μαλλιών.
Προστατευτικά Προϊόντα: Τα αντηλιακά μαλλιών και τα προϊόντα με φίλτρα UV μπορούν να προστατεύσουν τα μαλλιά από την ηλιακή ακτινοβολία και να μειώσουν τη ζημιά που προκαλείται από τις ακτίνες του ήλιου.