Με αφορμή την υπόθεση δολοφονίας της 11χρονης στην Ηλεία από τον θείο της, μετά την απόπειρα βιασμού της, και τον τρόπο που αυτή σχολιάστηκε από διάφορες εκπομπές, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εξέδωσε ανακοίνωση, κατά την οποία ζητά από την Πολιτεία και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να σταματήσει να μετατρέπει την τηλεόραση σε αρένα.
Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΕΔΕ γράφει:
«Για τηλεοπτικές εκπομπές που επιτίθενται σε δικαστικούς σχηματισμούς
Με αφορμή πρόσφατη υπόθεση διερευνόμενης εγκληματικής ενέργειας κατά ανηλίκου, που δικαιολογημένα απασχόλησε τα ΜΜΕ της χώρας, παρατηρούμε με λύπη την επανάληψη ενός νοσηρού φαινομένου που τείνει να γίνει αντιληπτό ως κανονικότητα στο σημερινό τηλεοπτικό και δημοσιογραφικό τοπίο. Γνωστοί παρουσιαστές εκπομπών δημοσιογραφικής αλλά και ποικίλης ύλης, επιδίδονται πάλι σε ένα κυνήγι μαγισσών, στοχοποιώντας προηγούμενη σύνθεση Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, που ενόψει άλλης υπόθεσης με ίδιο κατηγορούμενο, απεφάνθη ομόφωνα και με σύμφωνη εισαγγελική πρόταση περί της χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση που άσκησε ο εκεί καταδικασθείς κατηγορούμενος.
Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος και χώρος για να εξηγήσουμε στους τηλεοπτικούς ειδήμονες γενικών καθηκόντων τι σημαίνει ορκωτό δικαστήριο, τι σημαίνει έφεση, τι σημαίνει ανασταλτικό αποτέλεσμα και πώς αυτά συνθέτουν το Κράτος Δικαίου. Έχουμε αρχίσει βέβαια να συνηθίζουμε το γνωστό μοτίβο της δήθεν ταύτισης της δικαιοσύνης με την αυστηροποίηση, συνήθως εξ αφορμής ενός περιστατικού βαριάς εγκληματικότητας, που ολοκληρώνεται συχνά με μια αποσπασματική νομοθετική παρέμβαση, που δεν σχετίζεται με τις ανάγκες της ποινικής καταστολής, αλλά με τη διαχείριση των αντιδράσεων που γεννά.
Όμως κρίσεις όπως αυτές για την προσωρινή κράτηση, το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης ή την υφ΄ όρων απόλυση κρατουμένου, είναι κρίσεις που εδράζονται στην πρόβλεψη μιας μελλοντικής συμπεριφοράς του δράστη, στη βάση δεδομένων που ήταν γνωστά στο Δικαστήριο κατά το χρόνο της κρίσης. Όχι εκ των υστέρων.
Η δημοσιογραφική βαρβαρότητα θυσίασε τη νομική επιστήμη στον βωμό της τηλεθέασης και άφησε ασχολίαστο το άρθρο 344 ΠΚ που δίνει τη δυνατότητα στο δικαστήριο να παύσει την ποινική δίωξη στο αδίκημα του βιασμού μετά από συνεκτίμηση της δήλωσης της παθούσας ότι η δημοσιότητα θα έχει ως συνέπεια τον σοβαρό ψυχικό τραυματισμό της, ούτε έλαβε υπόψη εάν ο καταδικασθείς είχε τηρήσει τους περιοριστικούς όρους που του τέθηκαν κατά το διάστημα από την κυρία ανάκριση μέχρι την συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο ούτε εάν η προβλεπτική κρίση του δικαστηρίου βασίστηκε στην μη ύπαρξη καταδίκης για παρόμοιες πράξεις.
Αντίθετα, δεν χρειάζονται τόσα πολλά για να κατανοήσει κανείς ότι είναι διαφορετική η απολύτως θεμιτή κριτική των πολιτών στις δικαστικές αποφάσεις και διαφορετική η επαγγελματική επίθεση στην εκάστοτε ελεύθερη και ανεξάρτητη ουσιαστική κρίση των δικαστικών λειτουργών. Για να λειτουργεί ομαλά μια Πολιτεία, απαιτείται ένα minimum σεβασμού του κάθε θεσμού στους λοιπούς θεσμούς και η συστηματική προσπάθεια υποκατάστασης της Δικαιοσύνης από αυτόκλητους τηλε-δικαστές και τηλε-εισαγγελείς, υποβαθμίζει τόσο την ποιότητα της ενημέρωσης όσο και την αξία του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης.
Τέλος, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η πειθαρχική διερεύνηση και ο έλεγχος που γίνεται από τα αρμόδια όργανα του Αρείου Πάγου δεν ισοδυναμούν με καταδίκη του δικαστικου λειτουργού ούτε καν συνιστούν μομφή για την δικαιοδοτικη του κρίση. Ζητούμε από την Πολιτεία και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης να λάβει άμεσα δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει ένα φαινόμενο που έχει μετατρέψει την τηλεόραση σε αρένα και τη Δικαιοσύνη σε θέαμα».
Το ξέσπασμα του Γιώργου Λιάγκα κατά της ΕΔΕ
Το πρωί της Πέμπτης 13 Ιουνίου, λοιπόν, ο Γιώργος Λιάγκας, ο οποίος έχει μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα εκτενώς μέσα από το Πρωινό του ΑΝΤ1, ξέσπασε στον αέρα για την ανακοίνωση αυτή, τονίζοντας πως η εκπομπή του έχει δεχθεί πολύ πόλεμο αυτό το διάστημα.
«Επειδή δέχεται μια επίθεση συνολικά αυτή εδώ η εκπομπή φέτος και θέλω να σας πω ότι θα μείνουμε όρθιοι μέχρι ενός, ειλικρινά. Αυτή η εκπομπή ανήκει στον ΑΝΤ1. Επειδή έχω δουλέψει σε πάρα πολλούς σταθμούς - δεν θα κατηγοριοποιήσω εγώ τώρα τους σταθμούς - ο ΑΝΤ1 είναι πάρα πολύ δημοκρατικός και πάρα πολύ ελεύθερος. Δεν γνωρίζω αν αυτή εδώ η εκπομπή σε άλλο σταθμό θα είχε την ελευθεριότητα που έχει σε αυτόν εδώ τον σταθμό.
Και θέλω να σας πω ότι ο κύριος λόγος που ανανέωσα το συμβόλαιό μου με τον ΑΝΤ1, παρότι και οι άλλες προτάσεις που είχα ήταν ελκυστικές και οικονομικά ελκυστικότερες, ήταν η σχέση που έχω με την ιδιοκτησία και η ελευθερία που έχω από την ιδιοκτησία και όλη η ομάδα εδώ να λέμε ελεύθερα την άποψή μας, χωρίς εντολές και χωρίς να έχουμε απαγορευτικά. Από χθες αυτή εδώ η εκπομπή δέχεται μια επίθεση επειδή λέει το προφανές. Το πρόβλημα είναι των άλλων που δεν λένε το προφανές. Το πρόβλημα θα έπρεπε να είναι αυτών που κρύβουν την αλήθεια ή που δεν διατυπώνουν ερωτήματα τα οποία είναι προφανή.
Από πότε κάποιες εξουσίες είναι υπεράνω κριτικής; Από πότε κάποιος δημοσιογράφος που οφείλει να κάνει ρεπορτάζ, να λέει τη γνώμη του και να κάνει κριτική, κάνει τηλεδίκη; Το να βγαίνει ο κάθε ταλαίπωρος δικηγόρος ή ο κάθε ταλαίπωρος ανθυποηθοποιός και να μιλά για τηλεδίκες, άντε να το κατανοήσω γιατί μιλάει από τον πόνο του. Το να βγαίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγελλέων και να μιλάει για τηλεδίκες... πήραμε εμείς καμία απόφαση για τον δολοφόνο όταν πριν από 13 χρόνια βίασε ένα 14χρονο παιδί; Εσείς την πήρατε την απόφαση.
Και τώρα που το αποτέλεσμα της απόφασής σας ήταν τραγικό, γιατί ο συγκεκριμένος κύριος που εσείς αποφασίσατε να μείνει ελεύθερος, λίγα χρόνια μετά σκότωσε βίαια την ίδια του την αψιά, ποιος φταίει πάλι; Οι δημοσιογράφοι. Και βγάζετε μία ανακοίνωση κατηγορώντας εκπομπές και δημοσιογράφους - μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας εννοεί εμάς που κάνουμε κριτική σε όλους και σε όλα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε... Κρίνεστε. Δεν είστε υπεράνω νόμου. Δεν έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε; Τι να κάνουμε; Να μην λέμε το προφανές ότι μία απόφασή σας ήταν εκ του αποτελέσματος λανθασμένη; Και που έγινε η δίκη; Καταδικάσαμε κανέναν; Λέμε την άποψη του μέσου Έλληνα και αυτό είναι κάτι που ενοχλεί.
Είναι δυνατόν να επικαλείστε το ΕΣΡ; Μου θυμίζει τον δικηγόρο που πριν από ένα μήνα καλούσε τον ιδιοκτήτη του καναλιού να με απολύσει, επειδή έκανα κριτική, στον οποιονδήποτε και όχι στον ίδιο. Καλείτε το ΕΣΡ να μας κάνει "ντα" επειδή είπαμε την άποψή μας. Είχατε μάθει τόσα χρόνια σε δημοσιογράφους που έγλειφαν, που κουνούσαν κομματικά σημαιάκια… εδώ δεν είμαστε τέτοιοι. Έτυχε να μαζευτούμε πολλοί κουζουλοί εδώ και γι' αυτό είμαι πολύ ευτυχής. Λέμε αυτό που οι άλλοι δεν λένε. Δεν θα απολογηθούμε και γι' αυτό. Να χαίρεστε που υπάρχει ελευθερία να λέμε την άποψή μας. Δεν ξέρω τι θα κάνει το ΕΣΡ. Δεν θα μας φιμώσετε», είπε.