Έξυπνος είναι, λένε, ο άνθρωπος που μπορεί να φωτίσει κάθε πλευρά ενός γεγονότος ή ενός ζητήματος με ψυχραιμία και χωρίς συναισθηματισμούς. Το να έχεις ανοιχτό μυαλό, σημαίνει να είσαι πλήρης ενσυναίσθησης αλλά και λογικής και να αντιλαμβάνεσαι ότι οι φανατισμοί περιττεύουν. Ποιες είναι οι καθημερινές συνήθειες που μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στο να γίνουμε εξυπνότεροι;
Διάβασμα
Το διάβασμα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να οξύνεις τη σκέψη σου, να διεγείρεις τη φαντασία σου, να βελτιώσεις το λεξιλόγιό σου και βεβαίως να μάθεις πολλά πράγματα. Είτε διαβάζεις νέα για τον τομέα καριέρας σου, είτε εφημερίδες, είτε λογοτεχνία, είτε επιστημονικά βιβλία, από όλα κάτι κερδίζεις. Το σημαντικό είναι ότι ο εγκέφαλος σου βρίσκεται σε διέγερση καθώς το διάβασμα λειτουργεί κάπως σαν γυμναστική για το μυαλό.
Γυμναστική
Η καλή φυσική κατάσταση και η καλή λειτουργία του εγκεφάλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Όταν αθλείσαι, διοχετεύεται οξυγόνο στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να λειτουργεί καλύτερα. Επιπλέον, η γυμναστική προστατεύει από εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου και βελτιώνει τη μνήμη. Όσο ζόρικο και αν είναι το πρόγραμμα της καθημερινότητάς σου, φρόντισε να βρίσκεις λίγο χρόνο για άσκηση.
Φιλία
Είναι πολύ σπουδαίο να περιβάλλεσαι από ανθρώπους που εκτιμάς και σέβεσαι, που σε εμπνέουν και σε στηρίζουν. Η αξία της φιλίας στη ζωή μας είναι μεγάλη και τα οφέλη της πολλά. Για αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε τις συναναστροφές μας και να κοινωνικοποιούμαστε όσο πιο πολύ μπορούμε. Η κοινωνικοποίηση έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μας προστατεύει από πολλά προβλήματα όπως κατάθλιψη, άνοια, αλλά και τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Αφιέρωσε λιγότερο χρόνο στις ηλεκτρονικές συσκευές
Για τους περισσότερους ανθρώπους ο υπολογιστής και το κινητό είναι η προέκταση του χεριού τους. Για δουλειά, για επικοινωνία, για διασκέδαση, όλα μπορούμε να τα κάνουμε με το πάτημα ενός κουμπιού. Ωστόσο, η συνήθεια αυτή μόνο καλή δεν είναι για τις γνωστικές μας λειτουργίες, αλλά και για τη συνολική σωματική μας υγεία. Για αυτό φρόντισε να προστατεύεις τον εαυτό σου από την υπερέκθεση στις οθόνες και να απολαμβάνεις μεγάλα διαλείμματα στον «κανονικό» κόσμο.
Βαθιές συζητήσεις
Η εμπλοκή σε βαθιές, ουσιαστικές συνομιλίες, αντί για συνομιλίες επιφανειακές, μπορεί να τονώσει σημαντικά τον εγκέφαλό μας. Μας ενθαρρύνει να έχουμε κριτική σκέψη, να συμπάσχουμε με τους άλλους, και να βλέπουμε τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες – όλα αυτά είναι βασικά για την πνευματική ανάπτυξη.
Σκέψου νέους τρόπους για να κάνεις παλιά πράγματα
Το να είσαι καινοτόμος άνθρωπος σημαίνει να κάνεις τη δημιουργικότητα πιο σημαντική από το φόβο του να κάνεις λάθος. Ακόμα και στα πράγματα που κάνεις καθημερινά, μπορείς να είσαι εφευρετική και πειραματική. Όταν παίρνεις ρίσκα και κάνεις λάθη μαθαίνεις περισσότερα από το να κάνεις την ίδια ρουτίνα. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις μια καθημερινή υπενθύμιση ότι η φαντασία και η δημιουργικότητα μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.
Κάνε κάτι που σε τρομάζει
Το να αντιμετωπίζεις τους φόβους σου σε κάνει πιο γενναία, πιο έξυπνη και πιο ικανή να αντέξεις αυτό που σου φέρνει η ζωή. Μερικές φορές οι μεγαλύτερες ανταμοιβές στη ζωή προέρχονται από το να κάνεις τα πράγματα που σε τρομάζουν περισσότερο.
Κράτα ημερολόγιο
Είναι αποδεδειγμένο ότι η καταγραφή των σκέψεων και τον συναισθημάτων μας σε ημερολόγιο ενισχύει τη δυναμική του εγκεφάλου. Βλέποντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας αποτυπωμένα στο χαρτί μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα τα πράγματα, να λύσουμε προβλήματα που μας απασχολούν και να μάθουμε από τις εμπειρίες μας. Αν θέλεις κι εσύ να ξεκινήσεις να κρατάς ημερολόγιο, διάβασε αυτό.
Φιλομάθεια
Ένας έξυπνος άνθρωπος ξέρει ότι όσο εξυπνότερος είσαι, τόσο περισσότερα έχει να μάθει, γι' αυτό οι ευφυείς άνθρωποι προσπαθούν να μαθαίνουν (σχεδόν) κάθε μέρα από κάτι καινούριο. Είναι εύκολο μεγαλώνοντας να σκέφτεσαι «τα ‘χω δει όλα, τα ‘χω μάθει όλα, είμαι πλήρης», αυτού του είδους η σκέψη όμως είναι η τελευταία πρόκα στο φέρετρο της αυτό-εξέλιξης. Οι έξυπνοι άνθρωποι αναρωτιούνται πολύ, ταξιδεύουν πολύ και δε διστάζουν να δοκιμάσουν νέες εμπειρίες.
Παραδέξου τα λάθη σου
Oι έξυπνοι άνθρωποι δεν παγιδεύονται από βεβαιότητες και γνωρίζουν καλύτερα απ' τους ανόητους ότι είναι απίθανο να τα γνωρίζουμε όλα και πολύ πιθανό να κάνουμε λάθη. Το να αντιλαμβάνεσαι και να «μετράς» τα λάθη σου, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη σοφία. Τα ‘χε πει κι ο Κικέρωνας «Μόνο ο βλάκαs αντιστέκεται στα λάθη».
Εάν θέλεις να γίνεις έξυπνος, να μάθεις να κάνεις έξυπνες ερωτήσεις, ν' ακούς προσεκτικά, ν' απαντάς ήρεμα και να μη μιλάς όταν δεν έχεις να πεις τίποτα, όπως έχει πει ένας Ελβετός ποιητής. Ευφυΐα είναι να μη θεωρείς το εαυτό σου τον εξυπνότερο άνθρωπο στο δωμάτιο, να μη φοβάσαι να πεις «δεν ξέρω», να αναζητάς τη ρίζα κάθε προβληματισμού και να κρατάς το στόμα σου κλειστό όταν δεν έχεις κάτι να πεις.