Η κλιματική κρίση μπορεί να είναι ένα συλλογικό πρόβλημα, αλλά οι επιπτώσεις της δε βαραίνουν όλους το ίδιο. Οι γυναίκες και τα κορίτσια φέρουν συχνά τα περισσότερα βάρη.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια παλεύουν ήδη με την ανισότητα των φύλων, αλλά όταν οι ακραίες καιρικές συνθήκες καταστρέφουν μια κοινότητα, ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι οι ανισότητες επιδεινώνονται: η βία από τους συντρόφους αυξάνεται, τα κορίτσια αποσύρονται από το σχολείο, οι κόρες στις οικογένειες παντρεύονται πιο νωρίς και οι γυναίκες και τα κορίτσια αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος σeξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας.
Η κλιματική αλλαγή λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής απειλών, εντοπίζοντας τις υπάρχουσες αδικίες και ενισχύοντάς τις.
«Όταν εξετάζουμε ποιος επηρεάζεται χειρότερα, ποιος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης, είναι κυρίως γυναίκες, γυναίκες σε φτωχές και ευάλωτες χώρες», δήλωσε στο CNN ο Σέλγουιν Χαρτ, Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κλιματική Δράση και τη Δίκαιη Μετάβαση. . «Και δυστυχώς, οι πολιτικές ή οι στρατηγικές μας δεν είναι πραγματικά προσανατολισμένες στην αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης».
Νιγηρία
Περισσότερα από 10 εκατομμύρια παιδιά μεταξύ 5 και 14 ετών απουσιάζουν από τις τάξεις σε όλη τη Νιγηρία, σύμφωνα με τη UNICEF. Για τα κορίτσια, τα στατιστικά είναι ακόμη πιο ζοφερά: Σε πολιτείες στα βορειοανατολικά και βορειοδυτικά της χώρας, λιγότερα από τα μισά πηγαίνουν στο σχολείο.
Αυτή η εκπαιδευτική κρίση είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων, όπως η φτώχεια, η γεωγραφία και οι διακρίσεις λόγω φύλου, προσθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ. Αλλά στο πλαίσιο αυτών των επιμέρους παραγόντων βρίσκεται το ευρύτερο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης.
Η Νιγηρία γίνεται όλο και πιο ζεστή και ξηραίνεται, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και κατολισθήσεις, γίνονται πιο άγριες και συχνότερες. Οι κλιματικές καταστροφές μπορούν να κάνουν τα σχολεία απρόσιτα και τις τάξεις μη ασφαλείς.
Φωτογραφία από Shelagh Murphy
Οι κοινότητες που αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στρέφονται μερικές φορές στα παιδιά τους για να βοηθήσουν ή να κερδίσουν επιπλέον χρήματα για να στηρίξουν την οικογένεια. Και τα κορίτσια, των οποίων η φοίτηση στο σχολείο ήδη αποθαρρύνεται σε ορισμένες κοινότητες, επηρεάζονται συχνά περισσότερο.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοριτσιών στην πόλη Zaria της βόρειας Νιγηρίας διοργανώνει προγράμματα για να βοηθήσει τα κορίτσια να παραμείνουν στο σχολείο και προσφέρει εκπαίδευση για το πώς να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών.
«Αισθάνομαι ότι όταν δίνουμε εκπαίδευση στα κορίτσια σχετικά με την κλιματική αλλαγή, πώς να την μετριάσουν, θα βοηθήσει πολύ τα κορίτσια στο πώς να συντηρηθούν σε περιόδους δυσκολιών, ακόμη και να τα βοηθήσουμε να προετοιμαστούν για αυτήν», είπε η Χαμπίμπα Μοχάμεντ, διευθύντρια του Κέντρου Εκπαίδευσης Θηλέων.
Βραζιλία
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου προσλαμβάνει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα που θερμαίνει τον πλανήτη από την ατμόσφαιρα από ό,τι απελευθερώνει. Όμως η κλιματική κρίση και η εκτεταμένη αποψίλωση των δασών για τη γεωργία και την κτηνοτροφία παίρνουν βαρύ τίμημα, απειλώντας να ωθήσουν τον Αμαζόνιο σε ένα οριακό σημείο πέρα από το οποίο μπορεί να δυσκολευτεί να ανακάμψει.
Περισσότερες από 2.000 γυναίκες συγκεντρώθηκαν για να δημιουργήσουν το κίνημα Babassu Coconut Breakers Movement για να προστατεύσουν και να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στο εγγενές φοινικόδασος babassu.
Αυτή δεν είναι μόνο μια μάχη για τη δική τους επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και μια μάχη για την ισότητα των φύλων, είπαν μέλη της ομάδας στο CNN, και ελπίζουν ότι θα ενισχύσει τη βιώσιμη γεωργία και θα βοηθήσει στην καλύτερη προστασία αυτού του κρίσιμου τροπικού δάσους.
Φιλιππίνες
Ένας από τους πιο καταστροφικούς τρόπους με τους οποίους η κλιματική κρίση μπορεί να επιδεινώσει την ανισότητα των φύλων είναι η αύξηση του κινδύνου σεξουαλικής κακοποίησης και εμπορίας ανθρώπων.
Η κλιματική κρίση καταστρέφει τα μέσα διαβίωσης, ρίχνει τους ανθρώπους στη φτώχεια, τους αναγκάζει να φύγουν από τα σπίτια και τις κοινότητές τους - και για τις γυναίκες και τα κορίτσια, επιδεινώνει την ευαλωτότητά τους στη σeξουαλικη εκμετάλλευση.
Φωτογραφία από Jansel Ferma
Πακιστάν
Οι έγκυες γυναίκες έχουν μια μοναδική ευπάθεια στην κλιματική αλλαγή, ειδικά στην υπερβολική ζέστη. Ένας αυξανόμενος όγκος αποδεικτικών στοιχείων έχει αποκαλύψει τη σύνδεση μεταξύ των κυμάτων καύσωνα και μιας σειράς προβλημάτων υγείας της μητέρας, συμπεριλαμβανομένων των πρόωρων γεννήσεων, των θνησιγενών τοκετών και των χαμηλών βαρών.
Για κάθε 1 βαθμό Κελσίου αύξησης της θερμοκρασίας, ο αριθμός των θνησιγενών τοκετών και των πρόωρων τοκετών αυξάνεται κατά περίπου 5%, σύμφωνα με ανάλυση 70 μελετών που δημοσιεύτηκε από το British Medical Journal το 2020.
Η επαρχία Sindh στο νοτιοανατολικό Πακιστάν φιλοξενεί το Jacobabad, μια από τις πιο καυτές πόλεις στη Γη. Το 2022, ένα ακραίο κύμα καύσωνα στην επαρχία είδε θερμοκρασίες πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου.
Γυναίκες στη Σιντ που ήταν έγκυες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είπαν σε ερευνητές της μη κερδοσκοπικής μητρικής υγείας White Ribbon Alliance ότι αντιμετώπισαν μυριάδες προβλήματα υγείας, όπως λιποθυμία, ασθένεια, απώλεια όρεξης και αφυδάτωση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε φέτος.
Πολλες από αυτές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να εργάζονται και συχνά έξω, με ελάχιστη ανάπαυλα από τις καυτές θερμοκρασίες, που ταλαιπωρούσαν ακόμη περισσότερο το σώμα τους.
Φωτογραφία από RDNE Stock project