THINK

Η επιδημία των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα: Τα λάθη και οι παραλείψεις που στοιχίζουν ζωές

Με θεατή την αστυνομία
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η επιδημία των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα: Τα λάθη και οι παραλείψεις που στοιχίζουν ζωές

Αλλη μια γυναίκα νεκρή. Σχεδόν δύο μέτρα από το φυλάκιο, η Κυριακή δέχθηκε τη δολοφονική επίθεση του πρώην συντρόφου της. Ήταν η πέμπτη γυναικοκτονία για το 2024. Ο σκοπός, όπως κατέθεσε, αντιλήφθηκε ότι κάτι συμβαίνει μόνον όταν άκουσε τις φωνές του συνοδού του θύματος. Ηταν όμως πολύ αργά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρέθηκε να παλεύει με ένα βαθιά ανησυχητικό ζήτημα που βρισκόταν εδώ και καιρό κάτω από την επιφάνεια. Oι γυναικοκτονίες, οι δολοφονίες γυναικών και κοριτσιών με βάση το φύλο, έχουν αναδειχθεί ως σκοτεινή πραγματικότητα σε μια χώρα όπου τέτοιες πράξεις βίας συχνά καλύπτονται από σιωπή και στίγμα. 

Η αυξανόμενη συχνότητα των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα έχει πυροδοτήσει επιτέλους μια εθνική συζήτηση και μια πιεστική έκκληση για δράση για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και δεν παίρνει ακόμη την έκταση που επιβάλλεται, δεδομένων των συνθηκών.

Οι ανησυχητικές στατιστικές

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ μπορεί να καμαρώνουμε για τη συνεισφορά μας ως χώρα στη δημοκρατία, τη φιλοσοφία και τις τέχνες, μοιραζόμαστε επίσης ένα λιγότερο αξιέπαινο στατιστικό στοιχείο με τον υπόλοιπο κόσμο: ένα ανησυχητικό ποσοστό γυναικοκτονιών.

Ο ακριβής αριθμός των γυναικών που πέφτουν θύματα αυτής της έσχατης μορφής βίας με βάση το φύλο είναι δύσκολο να προσδιοριστεί λόγω της ανεπαρκούς αναφοράς και της έλλειψης μιας κεντρικής βάσης δεδομένων.

Το ίδιο συμβαίνει όμως και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μετά την επικαιροποίηση στοιχείων στη βάση της πρώτης πηγής δεδομένων, ο συνολικός αριθμός γυναικοκτονιών από το 2010 ως το 2021 στις 20 χώρες που παρέχουν σχετικά δεδομένα υπολογίζεται σε 3232 – ωστόσο δεν προκύπτουν δεδομένα για οκτώ χώρες (Πολωνία, Βουλγαρία, Δανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ρουμανία). Εντούτοις, από τον παραπάνω αριθμό προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις υποκαταγραφής από τις αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.

Κι αυτό γιατί παράλληλα, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν 6593 ανθρωποκτονίες γυναικών από πρόθεση στην Ευρώπη μεταξύ 2011-2021, εκ των οποίων 4208 από συντρόφους και 2385 από συγγενείς (δεδομένα για 20 χώρες: Αυστρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία). 

Τα αίτια των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, είναι πολύπλοκα και πολύπλευρα. Οι βαθιά εδραιωμένες κοινωνικές νόρμες και τα στερεότυπα των φύλων παίζουν σημαντικό ρόλο, διαιωνίζοντας συχνά την ιδέα ότι οι άνδρες κυριαρχούν στα σώματα και τις ζωές των γυναικών. Οι οικονομικές δυσκολίες, που επιδεινώθηκαν από την παρατεταμένη οικονομική κρίση της χώρας, έχουν επίσης αναγνωριστεί ως παράγοντας που συμβάλλει, εντείνοντας τις εντάσεις μέσα στα νοικοκυριά και οδηγεί σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας.

Επιπλέον, το νομικό και δικαστικό πλαίσιο στην Ελλάδα έχει επικριθεί για τις ανεπάρκειές του στην προστασία των γυναικών από τη βία. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι υφιστάμενοι νόμοι δεν προχωρούν αρκετά στην πρόληψη των γυναικοκτονιών ή στην τιμωρία των δραστών σε πλήρη έκταση. 

Το πρωτόκολλο πάσχει, παραδέχτηκαν αστυνομικές πηγές στο Έθνος, ενώ υπάρχουν και αστυνομικοί που δεν το εφαρμόζουν όπως πρέπει. Στην περίπτωση ωστόσο της 28χρονης υπάρχει μια σειρά από λάθη και παραλείψεις που στοίχισαν τη ζωή στη νεαρή κοπέλα, η οποία θα μπορούσε να είχε σωθεί αν γίνονταν απλά σωστή εκτίμηση της κατάστασης.

Ο αργός ρυθμός των νομικών διαδικασιών, η ολιγωρία της αστυνομίας και η επιείκεια που επιδεικνύεται προς τους παραβάτες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν υπονομεύσει περαιτέρω τις προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτού του ζητήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
12 / position1: 332 / position2: 689
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb