Το να εργαζόμαστε σε μία δουλειά που δεν είναι το όνειρό μας ή δε μας ικανοποιεί απόλυτα είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση για πολλούς. Ειδικότερα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι να βγάλουμε τα προς το ζην ακόμα κι αν η εργασία δε μας ευχαριστεί όπως θα θέλαμε. Αν όμως γνωρίζαμε τι προκαλεί αυτό στο σώμα μας, ίσως να το ξανασκεφτόμασταν.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο σώμα σου αν δε σου αρέσει η δουλειά σου;
Αϋπνίες
Συνήθως, το πρώτο σύμπτωμα πως κάτι σοβαρό μας απασχολεί είναι οι αϋπνίες. Μήπως το μυαλό σου τρέχει και δεν μπορείς να κοιμηθείς; Ή μήπως ξυπνάς μέσα στη νύχτα ξαφνικά, σκέφτεσαι όσα σε απασχολούν και δεν μπορείς να αποκοιμηθείς ξανά; Τότε ήρθε η ώρα να δώσεις σημασία σε αυτό το σύμπτωμα.
Πεσμένο ανοσοποιητικό
Όταν είμαστε γενικά σε κακή διάθεση ή μας απασχολεί κάτι πιο σοβαρό, το ανοσοποιητικό σύστημα κατεβάζει λίγο ρολά. Αν παρατηρήσεις ότι κολλάς κρύωμα αρκετά συχνότερα απ’ ότι συνήθως, σκέψου μήπως είναι εξαιτίας της δουλειάς σου.
Μόνιμη κούραση
Αν και αυτό οφείλεται εν μέρει στην κακή ποιότητα ύπνου, ένα τοξικό περιβάλλον σπιτιού ή και εργασίας κλπ. απορροφά μεγάλο μέρος της ενέργειάς μας. Όταν κάνουμε κάτι που μας αρέσει, δε νιώθουμε πραγματική κούραση όσα κι αν κάνουμε. Η ψυχική κούραση, άλλωστε, είναι αυτή που μας καταβάλει.
Χάνεις την όρεξή σου για σ ε ξ
Ένα από τα πρώτα συμπτώματα ότι κάτι δεν πάει καλά στη ζωή σου είναι η έλλειψη σ ε ξ ο υ α λ ι κ ή ς επιθυμίας. Λογικό βέβαια, γιατί όταν φέρνεις τα προβλήματα της δουλειάς σου στο σπίτι, δεν έχεις χρόνο να αποφορτιστείς, στρεσάροντας τον εαυτό σου, με αποτέλεσμα να έχεις και πεσμένη λίμπιντο.
Συχνοί πονοκέφαλοι ή στομαχόπονοι
Κάποιοι πόνοι αραιά και πού δεν είναι κάποιο θέμα, αν και τα συγκεκριμένα σημεία είναι από τα πρώτα που αντιδρούν σε συνθήκες άγχους. Έχει υπάρξει περίπτωση ατόμου που ανέφερε ότι τον έπιανε ένας οξύς πόνος στο στομάχι κάθε Κυριακή βράδυ, όταν σκεφτόταν πως έπρεπε να πάει στη δουλειά!
Πιασμένο κορμί
Το να δουλεύεις κάπου που δε σου αρέσει και δεν περνάς καλά, μπορεί να σου προκαλέσει ένα αίσθημα σαν να πολεμάς καθημερινά με ένα …θηρίο χωρίς όμως να κουνήσεις το δαχτυλάκι σου! Είναι λοιπόν λογικό να νιώθεις πιάσιμο στους μυς χωρίς να καταλαβαίνεις το γιατί. Οι νευρώνες μας είναι μέσα στην τσίτα για να… μας προστατεύσουν!
Αλλαγές στην όρεξη για φαγητό
Σε κατάσταση στρες, το μυαλό μας στέλνει μήνυμα στο στομάχι να επιβραδύνει την πέψη για να έχουμε ενέργεια ώστε να επιβιώσουμε. Η έκλυση αδρεναλίνης και κορτιζόλης στον οργανισμό, αυξάνει παράλληλα την πείνα και μας οδηγεί σε ανάγκη υψηλής πρόσληψης ενέργειας. Σε απλά ελληνικά, στρεφόμαστε στο φαγητό για να μας ανακουφίσει και ιδιαιτέρως σε πιο …γλυκές γεύσεις.
Η ψυχική σου υγεία φθίνει
Η σωματική υγεία επηρεάζει -και επηρεάζεται- από την ψυχική, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Το άσχημο περιβάλλον δουλειάς έχει συσχετιστεί σύμφωνα με τις έρευνες με κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές και διατροφικά προβλήματα.
Βεβαίως, δε χρειάζεται να είμαστε μόνο αρνητικοί. Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις, εκτός δηλαδή από το πιο προφανές αλλά και -συνήθως- το πιο δύσκολο, δηλαδή να αλλάξεις δουλειά. Αν λοιπόν αυτό δεν είναι εφικτό (προσωρινά τουλάχιστον), δοκίμασε να κάνεις συχνά διαλείμματα με ενασχολήσεις που αγαπάς, ώστε να αποφορτίζεις την αρνητικότητα από το σώμα και το μυαλό σου. Με μικρές ανάσες ξεκούρασης θα μπορείς να ανασχηματίσεις τη σκέψη σου γύρω από τη δουλειά σου και πιθανότατα να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις κάποιες καταστάσεις πιο εύκολα, απ’ ότι πριν.
Μην ξεχνάς, ότι τίποτα, μα τίποτα δεν είναι σημαντικότερο από την υγεία μας – σωματική και ψυχική!