THINK

Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

10 γυναίκες που αποτελούν απόδειξη της δύναμης του θάρρους, της διάνοιας και της ανθεκτικότητας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο
Φωτογραφία από Chelsi Peter

10 γυναίκες που αποτελούν απόδειξη της δύναμης του θάρρους, της διάνοιας και της ανθεκτικότητας και όχι μόνο άλλαξαν τον ρου της ιστορίας, αλλά άνοιξαν επίσης το δρόμο για τις μελλοντικές γενιές να ονειρεύονται μεγαλύτερα, να φτάσουν ψηλότερα και να συνεχίσουν την επιδίωξη ενός πιο δίκαιου και φωτισμένου κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε όλη την ιστορία, αξιόλογες γυναίκες αψήφησαν τους κοινωνικούς κανόνες, έσπασαν γυάλινες οροφές και άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στον κόσμο. Από την επιστήμη και τη λογοτεχνία μέχρι τον ακτιβισμό και την πολιτική, αυτοί οι πρωτοπόροι έχουν ανοίξει το δρόμο για την πρόοδο και έχουν εμπνεύσει γενιές. Σε αυτό το άρθρο, γιορτάζουμε 10 γυναίκες των οποίων οι συνεισφορές έχουν αλλάξει τον κόσμο.

Marie Curie (1867-1934):
Πρωτοπόρος φυσικός και χημικός, η Marie Curie ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ και παραμένει η μόνη που έχει λάβει βραβεία Νόμπελ σε δύο διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς. Η πρωτοποριακή έρευνά της για τη ραδιενέργεια έθεσε τα θεμέλια για τις προόδους στις ιατρικές θεραπείες και την τεχνολογία.

Malala Yousafzai (γεν. 1997):
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, μια ατρόμητη υπέρμαχος της εκπαίδευσης των κοριτσιών, επέζησε από στοχευμένη επίθεση από τους Ταλιμπάν και έγινε η νεότερη αποδέκτης του Νόμπελ Ειρήνης το 2014. Ο ακτιβισμός της συνεχίζει να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, τονίζοντας τη δύναμη της εκπαίδευσης στην αμφισβητώντας καταπιεστικά καθεστώτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Rosa Parks (1913-2005):
Συχνά χαιρετισμένη ως «Μητέρα του Κινήματος των Πολιτικών Δικαιωμάτων», η Ρόζα Παρκς πυροδότησε επανάσταση αρνούμενη να εγκαταλείψει τη θέση της σε ένα λεωφορείο στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα το 1955. Η πράξη της περιφρόνησής της έγινε σύμβολο αντίστασης ενάντια στον φυλετικό διαχωρισμό, συμβάλλοντας σημαντικά στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Jane Goodall (γεν. 1934):
Η ρηξικέλευθη δουλειά της διάσημης πρωτευτολόγου και ανθρωπολογίας, της Jane Goodall με τους χιμπατζήδες στην Τανζανία, έφερε επανάσταση στην κατανόησή μας για τη συμπεριφορά των ζώων. Η αφοσίωσή της στη διατήρηση και την καλή διαβίωση των ζώων έχει αφήσει ένα διαρκές αντίκτυπο, εμπνέοντας τους περιβαλλοντολόγους παγκοσμίως.

Emmeline Pankhurst (1858-1928):
Ηγετική φυσιογνωμία στο κίνημα της σουφραζέτας, η Emmeline Pankhurst έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση των δικαιωμάτων ψήφου για τις γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ακούραστη υπεράσπιση και ο ακτιβισμός της άνοιξαν το δρόμο για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Indira Gandhi (1917-1984):
Η Indira Gandhi, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας, υπηρέτησε πολλές θητείες και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του έθνους. Η ηγεσία της σε δύσκολους καιρούς άφησε ανεξίτηλο αντίκτυπο στην ινδική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις.

Ada Lovelace (1815-1852):
Συχνά θεωρείται ως η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών στον κόσμο, η Ada Lovelace συνέλαβε την ιδέα μιας μηχανής που θα μπορούσε να επεξεργάζεται σύμβολα πέρα από αριθμούς. Το έργο της έθεσε τις θεωρητικές βάσεις για τη σύγχρονη πληροφορική και η γλώσσα προγραμματισμού "Ada" ονομάζεται προς τιμήν της.

Wangari Maathai (1940-2011):
Ο περιβαλλοντολόγος και πολιτικός ακτιβιστής, Wangari Maathai ήταν ο ιδρυτής του Κινήματος της Πράσινης Ζώνης, μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης βάσης στην Κένυα. Οι προσπάθειές της για την προώθηση της διατήρησης του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων των γυναικών και της δημοκρατίας της κέρδισαν το Νόμπελ Ειρήνης το 2004.

Frida Bella (1907-1954):
Μια πρωτοποριακή Μεξικανή καλλιτέχνιδα, οι μοναδικοί και ενδοσκοπικοί πίνακες της Frida αμφισβήτησαν τις παραδοσιακές καλλιτεχνικές νόρμες. Η δουλειά της, συχνά επηρεασμένη από τις εμπειρίες και τους αγώνες της, την έχει κάνει μια εμβληματική φιγούρα στον κόσμο της τέχνης, που φημίζεται για τη συνεισφορά της στον σουρεαλισμό και την αυτοέκφραση.

Eleanor Roosevelt (1884-1962):
Μια ισχυρή διπλωμάτης, ανθρωπιστής και η μακροβιότερη Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, η Eleanor Roosevelt ήταν υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο καθοριστικός της ρόλος στη σύνταξη της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αφήσει μια διαρκή κληρονομιά στον τομέα της διεθνούς διπλωματίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
11 / position1: 393 / position2: 1157
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb