Γυναίκες στη Γάζα κάνουν καισαρική τομή χωρίς παυσίπονα, και τα κορίτσια χρησιμοποιούν κομματάκια υφάσματος από σκηνές σαν σερβιέτες
Γυναίκες και κορίτσια στη Γάζα καταφεύγουν σε μη ασφαλείς τρόπους διαχείρισης της περιόδου τους εν μέσω σοβαρής έλλειψης προϊόντων περιόδου και καταστροφικών ανθρωπιστικών συνθηκών.
Η ActionAid έχει ακούσει ότι ορισμένες γυναίκες που ζουν στη Ράφα είναι τόσο απελπισμένες που κόβουν μικρά κομμάτια από τις σκηνές στις οποίες βασίζονται για καταφύγιο από το κρύο και τη βροχή για να τις χρησιμοποιήσουν ως σερβιέτες κινδυνεύοντας να μολυνθούν. Η έλλειψη νερού σημαίνει ότι η διατήρηση της καθαριότητας είναι σχεδόν αδύνατη, με τις γυναίκες να μας λένε ότι έχουν περάσει ήδη εβδομάδες χωρίς να κάνουν ντους.
Μέλος του προσωπικού της ActionAid Palestine, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, έχει φυγει από το σπίτι της τρεις φορές και τώρα βρίσκεται στα νότια της Γάζας. Είπε: «Υπέφερα κατά την περίοδο μου χωρίς παυσίπονα. Δεν υπήρχε διαθέσιμο νερό για να καθαρίσω το σώμα μου κατά τη διάρκεια της περιόδου μου. Δεν είχα σερβιέτες».
Με τη Ράφα να φιλοξενεί επί του παρόντος περισσότερους από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους - περισσότερο από τέσσερις φορές τον συνηθισμένο πληθυσμό της - σε συνθήκες συνωστισμού, δεν υπάρχει καμία ιδιωτικότητα. Οι ουρές για τουαλέτες είναι εξαιρετικά μεγάλες, με την UNRWA να εκτιμά ότι στα καταφύγιά της στη Ράφα υπάρχει μόνο μία τουαλέτα ανά 486 άτομα.
Η Adara, η οποία εκτοπίστηκε από το σπίτι της με τα τέσσερα παιδιά της, μας είπε: «Υποφέρουμε πολύ όποτε θέλουμε να πάμε τουαλέτα. Στεκόμαστε στην ουρά για πολλή ώρα και τα μπάνια είναι μακριά».
Χωρίς νερό, οι γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν περίοδο δεν μπορούν να πλυθούν και να παραμείνουν καθαρά. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη σαπουνιού και με πολλές γυναίκες που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν προϊόντα περιόδου ή υποκατάστατα για περισσότερο από όσο είναι ασφαλές, θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους. Μόνο ένας από τους τρεις αγωγούς νερού από το Ισραήλ στη Γάζα λειτουργεί επί του παρόντος, σύμφωνα με την UNOCHA.
Οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση κατά μέσο όρο μόνο 1,5 έως 2 λίτρα νερού την ημέρα – που είναι κάτω από τα 3 λίτρα που απαιτούνται για τη βασική τους επιβίωση και πολύ κάτω από τα ελάχιστα 15 λίτρα που απαιτούνται ανά άτομο κάθε μέρα για την κάλυψη όλων των αναγκών σε νερό και αποχέτευση, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος.
Η ActionAid, μαζί με τους τοπικούς εταίρους της, όπως το Wefaq Association for Women and Childcare (WEFAQ), υποστηρίζει τις γυναίκες και τα κορίτσια στη Γάζα και μέχρι στιγμής περιλαμβάνει τη διανομή κιτ υγιεινής - που περιλαμβάνουν χαρτομάντιλα, χαρτί υγείας, σαπούνι, σερβιέτες και υγρά μαντηλάκια.