Ας το παραδεχτούμε: Μεγαλώνοντας οι φιλικές σχέσεις αρχίζουν να αλλάζουν, μετακομίζουμε σε άλλες πόλεις, χώρες, παντρευόμαστε, φτιάχνουμε οικογένεια, κυνηγάμε καριέρες ... κι όλα αυτά μοιάζουν πάρα πολλά για να μπορείς παράλληλα να διατηρείς μια φιλική σχέση στα επίπεδα που ήταν στην ανέμελη μαθητική και φοιτητική ζωή.
Ενώ το να κάνεις νέους φίλους είναι υπέροχο και απαραίτητο, αν εξακολουθείς να ψάχνεις για τους κατάλληλους ανθρώπους, συχνά είναι πολύ πιο εύκολο να εργαστείς για μια ουσιαστική φιλία που ήδη υπάρχει και απλώς χρειάζεται ενδυνάμωση.
Οι ψυχολόγοι προτείνουν αυτούς τους τρόπους ...
Βάλε στόχο έναν αριθμό φίλων
Ξεχώρισε τους πραγματικούς φίλους από τις παρέες σου και επίλεξε έως 5 άτομα που έχετε ουσιαστικό δέσιμο μεταξύ σας και θα ήθελες να επενδύσεις στη σχέση σας.
Διατήρησε μια συνέπεια στην επικοινωνία
Δεν είναι ανάγκη να μιλάτε κάθε μέρα στο τηλέφωνο για να κρατήσετε ζωντανή τη σχέση σας, μπορείτε να συζητήσετε όμως μεταξύ σας το πόσο συχνά θα θέλατε να επικοινωνείτε και πώς. Προσπαθήστε να κρατήσετε μια συνέπεια στα ραντεβού σας, είτε αυτά είναι μεσημεριανό μαζί κάθε Τετάρτη ή 5 μηνύματα το βράδυ με τα νέα της ημέρας.
Γίνε ευάλωτος
Δεν είναι κακό να ανοίγεσαι και να εξωτερικεύεις τα συναισθήματά σου. Γίνε συναισθηματικός κι ευάλωτος στους φίλους σου, είναι κάτι που θα σας φέρει πιο κοντά.
Φτιάξτε νέες αναμνήσεις
Συνεχίστε να αναζητάτε μαζί τρόπους για να περάσετε καλά και να φτιάξετε νέες αναμνήσεις σαν παρέα. Φτιάξτε ένα τελετουργικό που θα είστε πιστοί σε αυτό: π.χ. κάθε παρασκευή θα βλέπετε θρίλερ στον καναπέ με ποπκορν ή θα γραφτείτε μαζί στο μάθημα κεραμικής.
Δώσε αγάπη
Όταν αισθάνεσαι περηφάνια για το φίλο σου καλό είναι να το εξωτερικεύεις και να του δίνεις απλόχερα το θαυμασμό και την αγάπη σου. Καμιά φορά θεωρούμε δεδομένο ότι ο άλλος ξέρει πως τον αγαπάμε, αλλά δεν είναι.