Αν αναρωτιέσαι τι φταίει και έχεις χάσει το ενδιαφέρον και την όρεξή σου για δουλειά, μήπως αυτό οφείλεται στα 'κόκκινα σημαιάκια' που βλέπεις καθημερινά στο εργασιακό σου περιβάλλον και τα προσπερνάς; Διάβασε παρακάτω για να μάθεις ποια είναι αυτά!
Burnout
Νιώθεις εξάντληση; Βιώνεις μία κατάσταση αβάσταχτης πίεσης; Σίγουρα όλοι μας αισθανόμαστε κόπωση με το πέρας της καθημερινής μας εργασίας ή ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής. Ωστόσο, αν τα σημάδια κούρασης εμφανίζονται κάτι περισσότερο από τακτικά ή πριν ακόμη ξεκινήσεις για τη δουλειά σου, τότε ο οργανισμός σου μάλλον θέλει να σου πει κάτι. Δοκίμασε να πάρεις μια άδεια για να ξεκουραστείς. Αν αυτό δεν είναι εφικτό ή αν δε βλέπεις «φως στο τούνελ», τότε αυτό αποτελεί red flag!
Κακές σχέσεις με τον εργοδότη ή και τους συναδέλφους
Το απόλυτο red flag σε κάθε δουλειά, η άσχημη συμπεριφορά του εργοδότη ή ακόμα και των συναδέλφων σου. Δεν μπορείς να ανέχεσαι ανθρώπους που δε σε εκτιμούν και προπάντων δε σε σέβονται. Ειδικά όταν οι συμπεριφορές αυτές είναι επιθετικές και προσβλητικές, η ανοχή θα πρέπει να είναι μηδενική. Αν το καλοσκεφτείς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παραιτούνται από δουλειές, αλλά παραιτούνται από κακούς εργοδότες και κακούς συναδέλφους. Αν η συναναστροφή μαζί τους, σου προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα, αν πλήττει την αυτοεκτίμησή σου, αν συζητάς συνέχεια με τους δικούς σου στο σπίτι τις αρνητικές εμπειρίες που έχεις, τότε σίγουρα ήρθε η ώρα για αλλαγή.
Πρέπει να είσαι συνεχώς stand-by
Το να γνωρίζεις ότι μπορεί να λάβεις μια κλήση, ένα email ή ένα μήνυμα από το αφεντικό σου, ακόμα και σε μέρες και ώρες εκτός δουλειάς, είναι απίστευτα αγχωτικό. Ειδικά αν ο ανώτερός σου σου ζητάει συνεχώς να κάνεις εξυπηρετήσεις και δουλειές που δε θα έπρεπε εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Το καλύτερο σε αυτή την περίπτωση είναι να θέσεις όρια σε όσα μπορείς και σε όσα δεν προτίθεσαι να κάνεις, διότι η εργασία είναι μεν σημαντική, αλλά καλό είναι να γίνεται εντός συγκεκριμένου πλαισίου και όχι σε βαθμό αποπνικτικό ή στον ελεύθερο χρόνο σου.
Η εποχή που οι άνθρωποι έμεναν στην ίδια δουλειά - είτε τους άρεσε είτε όχι - για μια ζωή, είναι τόσο παλιά όσο το Walkman, το Gameboy και τα καρτοτηλέφωνα. Πλέον είναι απόλυτα αποδεκτό, όταν μια επιλογή καριέρας δε σε γεμίζει, να την επαναπροσδιορίζεις, χωρίς ενοχές, χωρίς τύψεις, χωρίς αισθήματα ματαίωσης.