ΥΓΕΙΑ

Αυτές οι τροφές θα ρίξουν το ανοσοποιητικό σου

Ενώ ορισμένα τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα, άλλα μπορεί να το αποδυναμώσουν
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Αυτές οι τροφές θα ρίξουν το ανοσοποιητικό σου
Φωτογραφία από Andrea Piacquadio

Μετά την πανδημία του COVID-19, το να διατηρήσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα σε φόρμα για τον επόμενο ιό μπορεί να είναι από τα πρώτιστα μελήματά σου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και καμία συγκεκριμένη τροφή ή συμπλήρωμα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δε θα αρρωστήσεις ποτέ, η συνολική διατροφή σου μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της εργασίας που κάνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα για να αποτρέψει ανεπιθύμητες λοιμώξεις.

Η κατανάλωση μιας δίαιτας που είναι υψηλή σε φυτικές ίνες και υγιή λίπη και παρέχει επαρκείς ποσότητες βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες A, E, C, D, ψευδάργυρος και σίδηρος, μπορεί να υποστηρίξει με τον καλύτερο τρόπο το ανοσοποιητικό σου. Ωστόσο, μια δίαιτα χωρίς αυτά τα θρεπτικά συστατικά και υψηλή σε πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Για να βοηθήσεις αυτή τη διαδικασία με τον καλύτερο τρόπο, σου δίνουμε μερικές τροφές που θα πρέπει να περιορίσεις.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Είναι υψηλότεροι σε ζάχαρη και αφαιρούνται από τις φυτικές ίνες που επιτρέπουν σε ένα υγιές έντερο να ευδοκιμήσει.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ θα μπορούσε να επηρεάσει την ποικιλομορφία των υγιών βακτηρίων στο έντερο και να συμβάλει σε έναν λιγότερο λειτουργικό φραγμό του εντέρου, που σημαίνει ότι τα παθογόνα μπορούν να περάσουν κρυφά. Η υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ μπορεί επίσης να αναστείλει την ικανότητα του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού σου συστήματος να δημιουργεί τα αντισώματα που χρειάζεσαι για να αποκρούσεις ξένους εισβολείς όπως ο ιός της γρίπης.

Ποτά με ζάχαρη

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, ιδιαίτερα μέσω των ροφημάτων με ζάχαρη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον οργανισμό και να συμβάλλει σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τηγανητά φαγητά

Τα τηγανητά τρόφιμα έχουν υψηλότερα προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs). Αυτές οι ενώσεις εμφανίζονται φυσικά κατά το μαγείρεμα, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες όπως το τηγάνισμα.

Κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα κρέατα

Αν και το κόκκινο κρέας μπορεί να έχει θέση σε μια υγιεινή διατροφή, η υπερβολική πρόσληψη του και άλλων επεξεργασμένων κρεάτων όπως τα χοτ ντογκ, μπορεί να είναι κακά νέα για το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν το κόκκινο κρέας αφομοιώνεται, τα βακτήρια του εντέρου δημιουργούν μια ουσία που ονομάζεται τριμεθυλαμίνη (TMA) που στη συνέχεια μετατρέπεται σε Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO) από το συκώτι.

Ροφήματα με Καφεΐνη

Ο καφές και το τσάι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να υποστηρίξουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας τις φλεγμονές, αλλά εάν περιέχουν καφεΐνη, μπορούν να επηρεάσουν τον ποιοτικό ύπνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
2 / position1: 271 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb