Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που ενδέχεται να σου προκαλέσουν ακμή. Δεν έχει σημασία η ηλικία, καθώς παρατηρείται συχνά και η ακμή ενηλίκων.
Μπορεί έστω μια φορά να έχεις βιώσει περίοδο ακμής κατά τη διάρκεια της ζωής σου. Αυτό ενδέχεται να είναι ένα μικρό ξέσπασμα, ή μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι κοινές αιτίες ακμής είναι αρκετές. Συνδέονται με ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβεία, ή ακόμα και με τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής.
Η ακμή μπορεί να οφείλεται σε αυτήν την ορμόνη
Υπάρχουν έρευνες και μελέτες που συνδέουν την ακμή με τη διατροφή. Ακόμα, αρκετά προϊόντα που χρησιμοποιείς μπορεί να δυσκολεύσουν την κατάσταση, όπως σαμπουάν, αφρόλουτρα, κρέμες και άλλα. Αρκετοί, θεωρούν ότι πρέπει να έχεις στην διατροφή σου συγκεκριμένες βιταμίνες, αλλά εκεί κρύβεται και ένας κίνδυνος. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτά που πρέπει να προσέχεις είναι η βιταμίνη D, η Β12 και ο ψευδάργυρος, επειδή η υπερβολική ποσότητα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα τεστοστερόνης σου. Αυτή η ορμόνη παίζει σημαντικό ρόλο και στο ζήτημα της ακμής.
Όλο αυτό θα προκαλέσει ορμονικές ανισορροπίες και εξάρσεις. Ορισμένα συμπληρώματα περιέχουν αυτές τις βιταμίνες σε δόσεις πολύ μεγαλύτερες από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα. Ενώ η ακμή φαίνεται σαν ένα εξωτερικό πρόβλημα, συχνά προκαλείται από μια βαθύτερη ανισορροπία μέσα στο σώμα και επομένως η εξέταση των συμπληρωμάτων που παίρνεις κάθε μέρα είναι κάτι που πρέπει να εξετάσεις.
Η υπερβολική τεστοστερόνη στο σώμα σου, μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια μιας άλλης ορμονικής ανισορροπίας που δεν σχετίζεται με τα συμπληρώματά. Όταν έχεις, για παράδειγμα, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, συνήθως οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων ανδρογόνων ή «ανδρικών ορμονών του φύλου».
Γι’ αυτό μπορεί να έχεις έντονες εξάρσεις ακμής. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να καταναλώνεις τρόφες σε πλούσια θρεπτικά συστατικά και να συμβουλεύεσαι τον δερματολόγο σου αν το πρόβλημα δεν υποχωρεί.