Αν είσαι λάτρης του ύπνου και θέλεις να βρίσκεσαι συνεχώς στο κρεβάτι, μη νιώθεις ενοχές. Όλοι λίγο πολύ ελκόμαστε από την όμορφη τεμπελιά που εκπέμπει το κρεβάτι μας.
Και ενώ μπορεί να φαίνεται ότι το σώμα σου δεν αντέχει με τίποτα το πρωινό ξύπνημα, έρευνες έχουν δείξει ότι η ικανότητά μας να ξυπνάμε νωρίτερα είναι στην πραγματικότητα ρυθμιζόμενη. Όλοι έχουμε ένα ενσωματωμένο εσωτερικό ρολόι σώματος, το οποίο ποικίλλει κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
Βεβαίως, υπάρχουν παγίδες που μπορεί να κάνουν το πρωινό ξύπνημα ανυπόφορο, ειδικά αν έχεις καθυστερημένες ή ασυνεπείς ώρες ύπνου ή αν δεν κοιμάσαι πραγματικά καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Πώς θα γίνεις λοιπόν πρωινός τύπος;
Οργάνωσε την επόμενη μέρα
Αν θέλεις να κοιμηθείς ευκολότερα χωρίς να γυροφέρνεις στο μυαλό σου όλα αυτά που θα πρέπει να κάνεις το πρωί, πριν πέσεις για ύπνο γράψε μια αναλυτική λίστα όλων των πραγμάτων που θα θέλεις να κάνεις την επόμενη μέρα. Οι σκέψεις μπαίνουν σε τάξη, κοιμάστε πιο ήρεμα και ξεκινάς τη μέρα σου πιο οργανωμένα. Για να δώσεις ακόμα περισσότερο χώρο στο πρωινό τελετουργικό σου, φρόντισε να έχεις διευθετήσει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις από το προηγούμενο βράδυ. Ετοίμασε από την προηγούμενη μέρα τα γεύματά σου, διάλεξε τα ρούχα που θα φορέσεις, βάλε βενζίνη στο αυτοκίνητο σου και γενικά φρόντισε να μη διαταράξει τίποτα το χρόνο και την ηρεμία σου το πρωί.
Ξύπνα με φυσικό φως
Το πρώτο βήμα μετά την ενεργοποίηση του ξυπνητηριού: άνοιξε τις κουρτίνες ή τα περσίδες σου. Το φυσικό φως δείχνει στο σώμα σου ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσει ακόμα καλύτερα από ότι ένα φλιτζάνι καφέ.
Βρες μια πρωινή συνήθεια που θα σου δίνει κίνητρο για να σηκωθείς από το κρεβάτι
Δεν μπορούμε όλοι να είμαστε οι τύποι ανθρώπων που ξυπνούν και γυμνάζονται. Εάν η σκέψη των 50 κάμψεων ή οι 10 χαιρετισμοί στον ήλιο σου δίνουν boost για να σηκωθείς, τα πράγματα είναι πολύ εύκολα. Αν όμως δεν είσαι το είδος του ατόμου που ενθουσιάζεται με την ιδέα της πρωινής άσκησης, μην πιέζεις τον εαυτό σου να γίνει το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί. Ίσα - ίσα, η αρχαία πρακτική Ayurveda διδάσκει ότι τα πρωινά είναι για να γαλήνη και ηρεμία. Έτσι, μπορεί το δικό σου πρωινό τελετουργικό μπορεί να είναι τα 20′ διαλογισμός, να πιεις τον καφέ σου με ηρεμία στο μπαλκόνι για να σε φυσήξει αέρας ή ένα δροσερό μπάνιο. Για να σηκωθείς το πρωί με όρεξη από το κρεβάτι, δώσε στον εαυτό σου ένα λόγο για να το κάνει, κάθε μέρα!
Φωτ. αρχείου / envato
Σωστό διατροφικό πρόγραμμα
Οι ειδικοί συστήνουν να μην πηγαίνουμε για ύπνο πάρα πολύ πεινασμένοι ή με πολύ βαρύ στομάχι. Ένα άδειο στομάχι μπορεί να σε ξυπνήσει στη μέση της νύχτας, ενώ το αίσθημα υπερβολικής πλήρωσης ίσως δυσκολεύει τη φάση REM μέχρι να χωνέψεις το φαγητό σου. Προσπάθησε να φας το τελευταίο σου γεύμα της ημέρας μερικές ώρες πριν πέσεις για ύπνο, για να δώσεις στο σώμα σου αρκετό χρόνο για να χωνέψει και μείωσε την πρόσληψη καφεΐνης από το απόγευμα, καθώς μπορεί να ενοχλήσει τον κύκλο του ύπνου σου.
Δοκίμασε κανονικό ξυπνητήρι αντί για κινητό
Σύμφωνα με μελέτες η χρήση του κινητού λίγο πριν τον ύπνο επηρεάζει άμεσα την ποιότητά του. Τα social media, η επικοινωνία, η πληροφόρηση και η εκπομπή φωτός μέσα από τις συσκευές διεγείρουν το μυαλό και δεν το αφήνουν να ηρεμήσει και να απολαύσει τον ύπνο. Για το πρωινό ξύπνημα δοκίμασε να βάλεις κανονικό ξυπνητήρι και απομάκρυνε το κινητό από το κρεβάτι.
Ενυδάτωση
Μία από τις πρώτες κινήσεις που είναι απαραίτητη για να ξεκινήσεις τη μέρα σου είναι η πρόσληψη νερού. Ο εγκέφαλός μας μετά τον ύπνο χρειάζεται νερό για να μπορέσει να απελευθερώσει τις κατάλληλες ορμόνες, ώστε να επιταχύνει την ενέργειά μας να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.