Παιδικός γάμος, έλλειψη εκπαίδευσης, οικονομική απόγνωση – δυο χρονια μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν, τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις γυναίκες και τα κορίτσια;
Αν και οι γάμοι παιδιών δεν παρακολουθούνται διεξοδικά στο Αφγανιστάν, με κενά σε συγκεκριμένα, δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που επηρεάζονται, η UNICEF ανέφερε ότι πωλούνται παιδιά ηλικίας 20 ημερών για μελλοντικούς γάμους, ενώ τα κορίτσια έχουν παρόμοια μοίρα. Το θεοκρατικό καθεστώς της Καμπούλ φτάνει στο απόγειο του μισογυνισμού, εξορίζοντας τα κορίτσια από τα πανεπιστήμια και τα σχολεία και αναγκάζοντάς τα να παντρεύονται πολιτοφύλακες, συχνά κάνοντας χρήση ακραίας βίας.
Τώρα, εν μέσω της αυξανόμενης φτώχειας και της δυσκολίας εύρεσης βιώσιμων θέσεων εργασίας –μόνο το 5% των αφγανικών οικογενειών έχουν αρκετό φαγητό καθημερινά και ο πληθωρισμός για βασικά είδη οικιακής χρήσης είναι στο 40% – ακόμη περισσότερες οικογένειες αγωνίζονται.
Πολλοί παίρνουν απεγνωσμένες αποφάσεις για να επιβιώσουν, συμπεριλαμβανομένου του να πουλήσουν τα παιδιά τους – ειδικά τις μικρές κόρες – για γάμο ή να κανονίσουν τους γάμους τους για να λάβουν προίκα.
Η προίκα, που πληρώνει ο γαμπρός στην οικογένεια της νύφης, είναι μια παραδοσιακή πρακτική σε όλους τους γάμους στο Αφγανιστάν, αλλά περισσότερες οικογένειες το αναζητούν τώρα για να τους βοηθήσουν να επιβιώσουν σε δύσκολες οικονομικές στιγμές.
Η ιστορία της Aziz
Ο Aalam Gul είχε τρεις γιους και τέσσερις κόρες. Η Aziz ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη κόρη της. Ήταν πάντα κοντά στη μητέρα της και συνήθως μιλούσε ή τουλάχιστον έστελνε μήνυμα σε ένα από τα μέλη της οικογένειάς της κάθε μέρα.
Την επομένη της δολοφονίας της τον Μάρτιο, τα πεθερικά της είπαν στους γονείς της ότι είχε τραπεί σε φυγή αφού ανησυχούσαν όταν δεν απάντησε στις κλήσεις τους. Δύο μέρες αργότερα, ένας τοπικός αγρότης ανακάλυψε το πτώμα της στο δάσος και ειδοποίησε τις τοπικές αρχές στο Jawand, οι οποίες ξεκίνησαν έρευνα. Την ίδια μέρα, αφού οι χωρικοί άρχισαν να μιλούν για το περιστατικό, ο πεθερός τους παραδέχτηκε στην οικογένειά της ότι είχε σκοτωθεί.
«Ο δολοφόνος πέταξε το σώμα της έξω σε ένα δάσος, σαν να μην ήταν άνθρωπος. Αναρωτιέμαι πόσο φοβόταν...»
Αμέσως μετά, οι γονείς της Aziz Gul ξεκίνησαν το ταξίδι πολλών ημερών στο Jawand για να φέρουν το σώμα της πίσω στο Herat. «Παραλάβαμε το σώμα της [από τις τοπικές αρχές] περίπου τρεις ημέρες πριν από τον μήνα του Ραμαζανιού», λέει ο Aalam Gul, δακρυσμένος. «[Ο δολοφόνος] πέταξε το σώμα της έξω σε ένα δάσος, σαν να μην ήταν άνθρωπος. Αναρωτιέμαι πόσο φοβόταν».
Τα πεθερικά ισχυρίστηκαν ότι ήταν απογοητευμένοι από τη νύφη της επειδή δεν ήξερε πώς να κάνει τις δουλειές του σπιτιού, άρχισαν να τη χτυπούν και την πυροβόλησαν εξαγριωμένοι.
Αλλά οι γονείς του Aziz Gul υποψιάζονται ότι ήταν ο Musa, ο άντρας της που τα έκανε όλα. Κατά τη διάρκεια των μηνών που ήταν παντρεμένοι, ο Aziz Gul και άλλοι συγγενείς ανακάλυψαν ότι ήταν χρήστης οπίου που εύκολα βιαιοπραγούσε.
Ο Musa και έξι άλλοι γνωστοί εγκληματίες ανακρίθηκαν λίγες μέρες μετά την ανακάλυψη του πτώματός της, αλλά οι αρχές είπαν ότι δεν υπήρχαν αρκετές αποδείξεις για να γίνουν συλλήψεις.
Όταν η οικογένεια του Aziz Gul προσπάθησε να απευθυνθεί στις μεγαλύτερες, πιο έγκυρες αστυνομικές αρχές των Ταλιμπάν στη Χεράτ, η υπόθεση εστάλη στους τοπικούς αξιωματούχους στο Jawand.
Σύμφωνα με τον Khaja Abdul, ο Musa είχε επιρροή στην περιοχή Jawand.
Στο Αφγανιστάν, οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας σπάνια φτάνουν στα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένης της τελευταίας κυβέρνησης, και συχνά μένουν αδιευκρίνιστες.