Το άγχος μπορεί να είναι χρήσιμο σε ορισμένες καταστάσεις. Μπορεί να σου δώσει μια ώθηση της αδρεναλίνης όταν αντιμετωπίζεις μια κατάσταση μάχης ή φυγής ή να σε ενθαρρύνει να σταματήσεις και να σκεφτείς πριν πάρεις μια σημαντική απόφαση.
Μπορεί όμως το άγχος να φτάσει και σε ανεξέλεγκτα επίπεδα, προκαλώντας εφίδρωση, έντονη ταχυπαλμία, αίσθηση πνιγμού και τελικά, να πάθεις μια ωραιότατη κρίση πανικού. Ευχαριστούμε, αλλά δε θα πάρουμε!
Μια πρόχειρη λύση σε τέτοιες καταστάσεις είναι διάφορα τρικ που μπορούν να σε καλμάρουν με φυσικό τρόπο, όπως το να τραβάς ένα λαστιχάκι στον καρπό σου και να εστιάζεις στον πόνο που νιώθεις εκεί, αντί για το άγχος που σε καταβάλει.
Υπάρχει, όμως, και ένας νέος τρόπος τελευταία που φαίνεται να λειτουργεί. Το να πιπιλάς μια ξινή καραμέλα μοιάζει να βοηθά αποτελεσματικά, αποσπώντας τον εγκέφαλο, αντί να τον τιμωρεί με πόνο. Το να πιπιλάς μια ξινή καραμέλα μοιάζει να βοηθά αποτελεσματικά, αποσπώντας τον εγκέφαλο, αντί να τον τιμωρεί με πόνο.
Η Toya Roberson-Moore, M.D. συμφωνεί, δηλώνοντας ότι «Η ξινή καραμέλα στρέφει την προσοχή μας γρήγορα στην αίσθηση της γεύσης, η οποία με τη σειρά της μειώνει την αμυγδαλή μας (το αισθητήριο τμήμα του εγκεφάλου) και μας δίνει καλύτερη πρόσβαση στον μετωπιαίο εγκεφαλικό φλοιό μας (το σκεπτικό μέρος του εγκεφάλου μας)». Αυτό επιτρέπει στο σκεπτικό μέρος του εγκεφάλου να επικοινωνήσει με το συναίσθημα και να πει "Δεν είμαστε σε κανέναν κίνδυνο". Η σκόπιμη εστίαση στη γεύση μπορεί να βοηθήσει σε περαιτέρω αποτελέσματα.
Επειδή το κόλπο βασίζεται στην αίσθηση της γεύσης, μπορεί να λειτουργήσουν και άλλες γεύσεις που προκαλούν σοκ. Αν δεν σου αρέσει το ξινό, μπορείς να δοκιμάσεις κάτι πραγματικά αλμυρό ή πικάντικο. Ωστόσο, αυτές οι καραμέλες ή τα σνακ μπορεί να μην είναι καλή επιλογή αν χρειαστεί να μιλήσεις σύντομα, όπως σε μια συνέντευξη ή σε ένα ραντεβού. Και αν έχεις ευαίσθητο στομάχι (μια άλλη παρενέργεια του στρες και του άγχους), το να φας κάτι μπορεί να μην είναι η καλύτερη θεραπεία για την κρίση πανικού σου!