SKIN CARE

Πώς να διαλέξεις το κατάλληλο αντηλιακό για την επιδερμίδα σου

Ένας πλήρης οδηγός για προστατεύεις αποτελεσματικά το δέρμα σου από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου
Γράφει η MATINA KONTOY
Πώς να διαλέξεις το κατάλληλο αντηλιακό για την επιδερμίδα σου
Φωτ. αρχείου / envato

Ο ήλιος έχει ευεργετικές επιδράσεις τόσο στη διάθεσή μας όσο και στην υγεία μας. Αφενός οι ηλιόλουστες ημέρες αποτελούν ένα σημαντικό κίνητρο για «δράση» και διασκέδαση εκτός σπιτιού, αφετέρου, ο ήλιος συμβάλλει στη σύνθεση της πολύτιμης βιταμίνης D.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να έχει και βλαβερές συνέπειες στην υγεία του δέρματός μας. Προκειμένου να προφυλασσόμαστε από τις συνέπειες αυτές, συνιστάται να αποφεύγουμε τον ήλιο τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας, από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 4 το μεσημέρι, και να φοράμε ρούχα που μας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και καπέλο. Είναι εξίσου σημαντικό, βεβαίως, να επιλέγουμε και με πολλή προσοχή την ιδανική, για εμάς και τους αγαπημένους μας, αντηλιακή προστασία.

Η προστασία από τον ήλιο είναι εξαιρετικά σημαντική όλον το χρόνο, όσο όμως πλησιάζουμε το καλοκαίρι και οι βόλτες κάτω από τον καυτό ήλιο αποτελούν καθημερινότητα, γίνεται πραγματικά επιτακτική ανάγκη. Με τις συσκευασίες να είναι γεμάτες υποσχέσεις και άγνωστους όρους, η επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού μπορεί να γίνει εξαιρετικά δύσκολη. 

Φωτ. αρχείου / envato

Πώς λοιπόν να διαλέξεις το αντηλιακό που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της επιδερμίδας σου ώστε να σου προσφέρει την προστασία που χρειάζεσαι;

Τρία βασικά στοιχεία που πρέπει να λάβεις υπόψιν σου:

  • Το SPF (Sun Protection Factor). SPF 20 και πάνω για την καθημερινή σου δραστηριότητα και 30 ή περισσότερο για εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο και ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
  • Να είναι ευρέως φάσματος. Δηλαδή να προστατεύει και από τους δύο τύπους της ηλιακής ακτινοβολίας (UVA και UVB).
  • Να είναι είτε αδιάβροχο είτε ανθεκτικό στο νερό, δηλαδή να διατηρεί την προστασία από τον ήλιο ακόμα και όταν εκτίθεσαι στο νερό και στον ιδρώτα. (waterproof ή water resistant).

Ως waterproof χαρακτηρίζονται τα αντηλιακά που δε φεύγουν εύκολα με το νερό, ενώ ως water resistant εκείνα που είναι ανθεκτικά στο νερό και στον ιδρώτα για 40 λεπτά παραμονής στο νερό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Τι είναι οι ακτίνες UVA και UVB;

Οι UVA ευθύνονται για φωτοευαισθησίες και μακροπρόθεσμα για τη γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος, ενώ οι UVB για τα ηλιακά εγκαύματα. Το δέρμα μας μπορεί να επιδιορθώσει τις βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες, όμως όχι για πάντα. Το αντηλιακό που θα επιλέξουμε επομένως οφείλει να μας προστατεύει αποτελεσματικά και από τις 2 ακτίνες.

 

Ποιοι είναι οι τύποι αντηλιακών;

Υπάρχουν δύο είδη αντηλιακών, τα χημικά και τα φυσικά, ανάλογα με την προέλευση των φίλτρων που διαθέτουν. Στα φυσικά φίλτρα ανήκουν μόνο 2 συστατικά: Το οξείδιο του ψευδαργύρου και το διοξείδιο του τιτανίου. Όλα τα υπόλοιπα συστατικά που χρησιμοποιούνται ανήκουν στην κατηγορία των χημικών συστατικών. Συνήθως τα προϊόντα αντηλιακής προστασίας χρησιμοποιούν συνδυασμό συστατικών για καλύτερα αποτελέσματα.

Τα φυσικά φίλτρα ανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, και δεν την απορροφούν όπως κάνουν τα χημικά φίλτρα. Επίσης, τα φυσικά φίλτρα δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ γύρω από την επιδερμίδα, που είναι δύσκολο στην επάλειψη και αφήνει λευκά σημάδια. Η υπεροχή τους είναι πως είναι αδιάλυτα στο νερό, προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία και συνήθως είναι τα βασικά συστατικά σε παιδικά και βρεφικά αντηλιακά. Για να έχει ένα αντηλιακό φυσικών φίλτρων, ευρέως φάσματος προστασία, η περιεκτικότητά του σε ψευδάργυρο πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 10 %.

Τα χημικά φίλτρα συναντώνται σε αντηλιακά που απορροφώνται εύκολα από το δέρμα και δε σχηματίζουν φιλμ, ενώ με τη σειρά τους απορροφούν την ακτινοβολία. Τα συστατικά αυτά μετατρέπουν την ακτινοβολία σε θερμότητα, η οποία δε βλάπτει την επιδερμίδα.

Ποιο αντηλιακό ταιριάζει στην επιδερμίδα σου;

Αν έχεις λιπαρή επιδερμίδα αναζήτησε ανάλαφρα προϊόντα (όπως αντηλιακή λοσιόν ή gel) στη συσκευασία των οποίων αναγράφονται οι όροι matte, oil free ή non-comedogenic.

Αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα, προτίμησε προϊόντα χωρίς άρωμα και με καταπραϋντικά συστατικά, όπως το ιαματικό νερό ή η βιταμίνη Β5.

Αν έχεις ξηρή / ώριμη επιδερμίδα, αναζήτησε αντηλιακή κρέμα με σύνθεση εμπλουτισμένη με βιταμίνη Ε, υαλουρονικό οξύ κ.ά.

Τα αντηλιακά stick είναι ιδανικά για εφαρμογή γύρω από τα μάτια.

Τα αντηλιακά σε μορφή spray προσφέρονται για εφαρμογή σε μεγαλύτερης έκτασης περιοχές του σώματος και είναι εύκολα στη χρήση κυρίως στα παιδιά. Απλώς, πρόσεξε τη φορά με την οποία ψεκάζεις, ώστε να αποφύγεις την επαφή με τα μάτια.

Πλέον πια τα αντηλιακά βγαίνουν και με άλλες μορφές εκτός από τις παραπάνω: foundation, BB cream και αντηλιακή πούδρα. Οι δερματολόγοι τονίζουν ότι δυστυχώς δεν πρέπει να βασίζουμε τις ελπίδες μας μόνο στα καλλυντικά με SPF, διότι δεν παρέχουν απόλυτη αντηλιακή προστασία, όμως, αποτελούν μια εξαιρετική λύση για την ανανέωση του αντηλιακού μέσα στη μέρα.

Φωτ. αρχείου / envato

* Σε κάθε περίπτωση συμβουλευόμαστε πάντα τον δερματολόγο ή το φαρμακοποιό για να επιλέξουμε το κατάλληλο προϊόν σύμφωνα με τις ανάγκες μας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Ομορφιά
13 / position1: 559 / position2: 2097
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb