Η παραγωγικότητα είναι περίεργο πράγμα. Πέφτει με τρόπους που δεν μπορούμε πάντα να εξηγήσουμε...Άλλες φορές, παίρνεις φωτιά και δε σου φτάνει ο χρόνος να κάνεις όσα θες, ενώ άλλες απλά κοιτάς το ρολόι και δεν κάνεις τίποτα.
Στην επαγγελματική μας ζωή, βιώνουμε αυτές τις παλίρροιες σχεδόν κάθε μέρα, και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά το πρόβλημα προκύπτει όταν υπάρχει μια παρατεταμένη περίοδος όπου δε φαίνεται να μπορούμε να κάνουμε τίποτα, και δεν οφείλεται στην έλλειψη προσπάθειας.
Κάθε μέρα βρίσκεσαι να κοιτάς τον υπολογιστή σου, να σκέφτεσαι όλα όσα πρέπει να κάνεις, αλλά δε φαίνεται να κάνεις κανένα βήμα για να το πετύχεις. Σχεδόν αισθάνεσαι ότι ένα μέρος του μυαλού σου έχει αδειάσει και δε θέλει να συνεργαστεί με το άλλο μέρος που θέλει να ολοκληρώσει τα πράγματα. Και το να περνάς αυτά τα συναισθήματα μέρα με τη μέρα μπορεί να είναι απίστευτα αγχωτικό.
Τι είναι η παράλυση παραγωγικότητας και γιατί συμβαίνει;
Μπορεί να αισθάνεσαι σαν να μην υπάρχει χρόνος για να αναπνεύσεις και να μην έχεις τον ελεύθερο χώρο να πάρεις αποφάσεις, αλλιώς αισθάνεσαι παγωμένη, ανίκανη να κάνεις οποιαδήποτε ενέργεια. Είναι αποθαρρυντικό και συχνά αρκετά εξουθενωτικό και μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στην εργασία και την ευημερία σου.
Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί ένοχοι πίσω από την παράλυση της παραγωγικότητάς σου. Μερικές φορές, αν κοιτάξεις τη μακρά λίστα υποχρεώσεων σου μπορεί να εκπέμπει σειρήνες συναγερμού στο μυαλό σου.
Ειδικά, για τους τελειομανείς, μια δύσκολη λίστα υποχρεώσεων μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα λόγω του πόσο δύσκολο θα είναι να γίνουν όλα στην ώρα τους, διατηρώντας παράλληλα υψηλά πρότυπα.
Εάν ο φόρτος εργασίας σου φαίνεται διαχειρίσιμος, μπορεί να είναι προσωπικοί στρεσογόνοι παράγοντες της ζωής που προκαλούν το μυαλό σου να ... σβήσει. Εάν και οι δύο αυτοί παράγοντες είναι υπό έλεγχο, η δουλειά σου μπορεί να έχει γίνει λίγο μονότονη, γεγονός που οδήγησε σε έλλειψη κινήτρων και έμπνευσης για να ολοκληρώσεις τις καθημερινές εργασίες. Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας μπορούν επίσης να σε εμποδίσουν να βρεις το κίνητρο για να ολοκληρώσεις τις εργασίες με την προσπάθεια που απαιτούν.
Τι να κάνεις
Μερικές φορές, η παράλυση παραγωγικότητας μπορεί να είναι η κραυγή του μυαλού για βοήθεια. Το πιθανότερο είναι ότι έχεις καταπονήσει τον εαυτό σου σε σημείο που δεν μπορείς να τον πιέσεις άλλο. Αντί να συγκρίνεις τις προηγούμενες προσπάθειές σου με την τρέχουσα κατάστασή σου, να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου. Δες αν μπορείς να πάρεις μερικές μέρες άδεια από τη δουλειά ή να φύγεις από την πόλη για το Σαββατοκύριακο. Αν τίποτα δεν είναι δυνατό, προσπάθησε να ενσωματώσεις σύντομα διαλείμματα στη μέρα σου.
Εάν ο φόρτος εργασίας σου έχει ξεφύγει από τον έλεγχο πρόσφατα, μην το βλέπεις ως ένα τεράστιο βιβλίο αλλά ως μεμονωμένες σελίδες. Σπάσε τις καθημερινές σου εργασίες σε μικρότερα κομμάτια που είναι πιο εύκολο να αφομοιώσει το μυαλό σου. Χώρισε την εργάσιμη ημέρα σου σε μικρότερα τμήματα και όρισε τι θα αντιμετωπίσεις σε κάθε ενότητα, αλλά φρόντισε να έχεις διαλείμματα για να αποφύγεις την εξάντληση. Εάν δυσκολεύεσαι να βρεις ισορροπία, δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις την Τεχνική Pomodoro, η οποία ενσωματώνει διακοπές στον χρόνο εργασίας σου. Ξεκίνησε με τις πιο απλές εργασίες και προχώρησε μέχρι τις πιο δύσκολες.
Μερικές φορές, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να ξεκινήσεις. Για να περιορίσεις αυτό το πρόβλημα, προσπάθησε να πείσεις τον εαυτό σου να εργαστεί για μικρότερα χρονικά διαστήματα — μπορείς να πας ως και 10 έως 15 λεπτά. Για τους τελειομανείς που δεν θέλουν να κάνουν τίποτα εκτός και αν το κάνουν τέλεια, αυτό μπορεί να βοηθήσει να ξεκινήσεις πράγματα και να τα επεξεργαστείς καθώς προχωράς. Για να επαναφέρεις τα επίπεδα ενέργειάς σου στο φυσιολογικό, προσπάθησε να ασκηθείς πριν αρχίσεις να εργάζεσαι και να τρως τροφές που θα τροφοδοτούν την ενέργειά σου.