Ο φόβος της απόρριψης σε κάθε τομέα της ζωής είναι ένα πολύ ισχυρό και περιοριστικό συναίσθημα που μπορεί να μας εμποδίσει να πετύχουμε τους στόχους μας. Η αίσθηση του τρόμου και της απελπισίας μπορεί να είναι παραλυτική, ένα συναίσθημα γνωστό ως "ατυχοφοβία".
Ωστόσο, αυτό δεν έχει αποθαρρύνει έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων με αυτοπεποίθηση να καταπολεμήσουν αυτόν τον φόβο, υιοθετώντας την #rejectiontherapy ως έναν οδηγό αυτοβοήθειας για να ξεπεράσουν την τρέλα της καθημερινής ζωής.
Ο σκοπός αυτής της νέας τρέλας είναι να σχεδιάσει σκόπιμα τυχαίες συναντήσεις με στόχο την απόρριψη. Αυτό προορίζεται να λειτουργήσει ως μηχανισμός αντιμετώπισης των αρνητικών συνδηλώσεων της απόρριψης και να μετατραπεί σε μια θετική εμπειρία.
Εδώ, θα αναλύσουμε την ψυχολογία πίσω από αυτήν την αντισυμβατική τεχνική αυτοβοήθειας και γιατί αυτή μπορεί να είναι μια επιτυχημένη στρατηγική για να ξεπεραστεί αυτό το κατώφλι του φόβου και να μάθουμε να αποδεχόμαστε την απόρριψη ως μέρος της ζωής.
Η ψυχολογία πίσω από τη θεραπεία απόρριψης
Η απόρριψη είναι μια βλαβερή εμπειρία και η απάντησή μας σε αυτήν περιλαμβάνει την τοποθέτηση «συναισθηματικών τοίχων» όπως υποστηρίζεται από την ψυχοθεραπεύτρια Sharon Martin, LCSW στο Psychology Today. Αυτοί οι τοίχοι λειτουργούν ως προστατευτικό φράγμα που μας εμποδίζει να μοιραζόμαστε ευάλωτα σημεία για τον εαυτό μας, αλλά η συνέπεια αυτής της εσωστρέφειας είναι να μας εμποδίζει να αναλαμβάνουμε κινδύνους που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή μας.
Είναι αυτή η κατάσταση παράλυσης που, όπως εξήγησε στο PureWow η ψυχολόγος Dr. Elisabeth Morray, οι θεραπευτές επιδιώκουν να αφαιρέσουν από τους θεραπευόμενούς τους. «Με την πάροδο του χρόνου και με την εξάσκηση, οι άνθρωποι «απευαισθητοποιούνται» σε σχέση με το άγχος τους – είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε είδους συμπεριφορά εκτός από το να τις αποφύγουν, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου απόρριψης εάν κάτι τέτοιο θα είναι εφαρμόσιμο όσον αφορά τη ζωή και τις αξίες τους», είπε η Morray.
Γιατί η θεραπεία απόρριψης θα μπορούσε να είναι μια επιτυχημένη στρατηγική
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι θεραπευτές εκπαιδεύονται για να βοηθήσουν τους πελάτες να ξεπεράσουν τον φόβο της απόρριψης και τα σχετικά άγχη. Παρά τις πιθανές θετικές πτυχές αυτής της θεραπείας, η Morray τονίζει ότι πρέπει να λαμβάνεται προσοχή στην επιδίωξη μιας ... σόλο στρατηγικής, εάν η ατυχοφοβία κάποιου είναι σοβαρή.
«Ο κίνδυνος «να το κάνεις μόνος σου» είναι ότι χωρίς την υποστήριξη κάποιου που καταλαβαίνει πώς να προσεγγίζει τη θεραπεία έκθεσης με υγιείς και υπεύθυνους τρόπους, το να πιέζεις τον εαυτό σου σε τέτοιες καταστάσεις που φοβάσαι μπορεί να είναι πραγματικά τραυματικό με τρόπους που θα αυξήσουν τους φόβους σου, αντί να τους μειώνουν», εξήγησε στο PureWow.