Είσαι λάτρης της κηπουρικής, αλλά διαθέτεις ελάχιστο χώρο στο σπίτι, για να δημιουργήσεις κήπο; Ψάχνεις ένα πιο ευφάνταστο δώρο για κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο ή μήπως θέλεις απλά να βελτιώσεις την ποιότητα της ατμόσφαιρας στον προσωπικό σου χώρο; Η απάντηση και στα τρία ερωτήματα ακούει στο όνομα terrarium και τώρα μπορείς να μάθεις πως να το κατασκευάσεις σε ελάχιστα βήματα και με τα πιο απλά υλικά!
Το terrarium είναι ένα αυτόνομο περιβάλλον μέσα σε γυάλα, το οποίο παράγει το δικό του κλίμα. Το πλεονέκτημα των terrariums σε σύγκριση με άλλους τύπους γλαστρών είναι ότι δημιουργούνται οι κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες μέσα τους, επομένως το φυτό δεν απαιτεί πολλή φροντίδα.
Θα χρειαστείς:
Photo by shanna_sullivan (www.envato.com)
Υλικά:
- διαυγές γυάλινο δοχείο (Το έγχρωμο γυαλί θα εμποδίσει το φως του ήλιου που χρειάζονται τα φυτά σας για να ευδοκιμήσουν, επομένως προτίμησε λείο, διαφανές γυαλί)
- μικρά, αργά αναπτυσσόμενα φυτά που ανέχονται χαμηλό φως και έχουν παρόμοιες ανάγκες σε νερό (βεβαιώσου ότι τα φυτά είναι υγιή και δεν παρουσιάζουν σημάδια ασθένειαs)
- Κοχύλια, πέτρες, βότσαλα, χαλίκι ή κομμάτια από ανακυκλωμένο γυαλί (προτίμησε υλικά που δε βλάπτουν το νερό, αλλά χρησιμεύουν ως διακόσμηση για να εξατομικεύσεις το terrarium σου)
- Χώμα για γλάστρες
- ενεργός άνθρακας (για την αποφυγή βακτηρίων που καταστρέφουν τα φυτά)
- βρύα (για διακόσμηση και για να βοηθήσουν να απορροφάται καλύτερα το νερό)
Photo by debbalba (www.envato.com)
1) Πρώτα πρέπει να καθαρίσεις σωστά το δοχείο για να αποφύγεις πιθανή μόλυνση των φυτών. Συνιστάται να το πλύνεις με αντιβακτηριδιακό σαπούνι και για καλύτερο φινίρισμα, ξέπλυνε αρκετές φορές.
2) Τοποθετήστε μια βάση από βότσαλα ή χαλίκι πάχους περίπου 2 εκατοστών (αυτό είναι απαραίτητο για την αποστράγγιση του νερού). Έπειτα συνέχισε με ένα λεπτό στρώμα ενός εκατοστού με ενεργό άνθρακα και μετά ένα στρώμα 2 εκατοστών χώμα για γλάστρες. Έπειτα τοποθέτησε τα βρύα φροντίζοντας να μην τα αγγίξεις με γυμνά χέρια, καθώς έχουν μεγάλη ποσότητα μυκήτων.
3) Tοποθέτησε τα φυτά της επιλογής σου τακτοποιημένα στο έδαφος, έτσι ώστε οι ρίζες να καλύπτονται και τυχόν φύλλα, πέταλα και μίσχοι να μην αγγίζουν το γυαλί.
Όσον αφορά τα φυτά, oι επιλογές είναι καθαρά στο χέρι σου, αλλά γενικά προτίμησε μικρά φυτά με παρόμοια χαρακτηριστικά, που μπορείς να χωρέσεις μέσα στο βάζο σου και δε θα αναπτυχθούν πολύ ψηλά. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασθένειa ή μύκητα.
Για να βεβαιωθείς ότι το terrarium σου θα είναι επιτυχές, κράτησε τα κακτάκια και τα κακτοειδή μαζί και συνδύασε μαζί τη φτέρη και τα τροπικά φυτά, γιατί απαιτούν διαφορετικές ποσότητες νερού και χώματος. Επίσης, μπορείς να βάλεις αερόφυτα.
Όσον αφορά το πότισμα, ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι λάτρεις των φυτών, είναι να τα ποτίζουν υπερβολικά, αγνοώντας τις πραγματικές τους ανάγκες. Δεν πρέπει ποτέ να υπάρχει λιμνάζον νερό στο κάτω μέρος, σε κανένα φυτό και ειδικά στα terrariums. Για άψογο αποτέλεσμα ψέκασε ελαφρώς τη βάση με καθαρό νερό βρύσης (περίπου κάθε δύο εβδομάδες) και κλείσε το terrarium σου με το καπάκι του.