Ένα παιδί μπορεί πολλές φορές να επινοήσει έναν φανταστικό φίλο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει έκπληξη και ανησυχία στους γονείς. Μπορεί να τους κάνει δηλαδή να διερωτώνται αν αισθάνεται μόνο, αν δεν του δίνουν αρκετή προσοχή, αν έχει ανησυχίες ώστε να μιλάει για αυτές σε κάποιον φανταστικό, ή γιατί δεν βρίσκει έναν πραγματικό φίλο.
Οι γονείς πολλές φορές πιστεύουν ότι αν το παιδί τους έχει έναν φανταστικό φίλο, τότε κάτι κακό του έχει συμβεί ή αισθάνεται πολύ μόνο του. Αυτή ακριβώς η αμφιβολία για το αν φροντίζουν σωστά το παιδί του, τους οδηγεί να αμφισβητούν τους εαυτούς τους και να θέτουν σε αυτόν πολλά ερωτήματα, που το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Επίσης αναρωτιούνται αν το παιδί τους είναι το μόνο που έχει έναν φανταστικό φίλο ή αν είναι κάτι που και άλλα παιδιά κάνουν. Τι είναι όμως ένας φανταστικός φίλος;
Είναι κάτι σαν ασφαλές μέρος για κάθε παιδί, ένας μη πραγματικός φίλος που ζει στο μυαλό του και εμφανίζεται ή εξαφανίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του.
Δεν πρόκειται συνήθως για σημάδι ψυχικής διαταραχής, με τους φανταστικούς φίλους να εμφανίζονται να δημιουργούνται στο μυαλό των παιδιών μεταξύ 2 και 8 ετών και σιγά σιγά, με την πάροδο του χρόνου να εξαφανίζονται.
Ωστόσο, αν έχετε την υποψία ότι η εμφάνιση ενός φανταστικού φίλου δεν είναι τόσο πολύ φυσιολογική, τότε καλύτερα να πάρετε συμβουλή από κάποιον ειδικό. Ένας παιδοψυχολόγος, θα είναι σε θέση να σας πει αν η ύπαρξη ενός φανταστικού φίλου είναι φυσιολογική ή αν πρόκειται για μέρος μιας διαταραχής.