Μπορείς να χαλαρώσεις τον εαυτό σου και να μειώσεις εκείνη την αίσθηση άγχους μέσα σε λίγα λεπτά, με μερικούς απλούς τρόπους που αποδεδειγμένα βοηθούν να αποφορτίζεσαι από το εργασιακό στρες και το άγχος της καθημερινότητας. Ποιοι είναι αυτοί;
Η εργασία είναι ένας τομέας ο οποίος καταλαμβάνει συνήθως το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας, επομένως η ποιότητά της παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχική αλλά και σωματική υγεία του κάθε εργαζόμενου.
Άσχετα από το επάγγελμα που ασκεί ο καθένας, το εργασιακό στρες είναι μια σύγχρονη μάστιγα που επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής εντός και εκτός του χώρου εργασίας.
Η πίεση από τον προϊστάμενο, η κακή σχέση με τους συναδέλφους και οι υπερβολικές απαιτήσεις είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που μας προκαλούν στρες στη δουλειά.
Το υπερβολικό στρες δεν σχετίζεται μόνο με ψυχολογικές συνέπειες, όπως η κακή διάθεση και η έλλειψη ικανοποίησης, αλλά και με σωματικές, όπως η εξασθένηση του ανοσοποιητικού και οι αυξημένες πιθανότητες παχυσαρκίας.
Το έντονο και χρόνιο στρες σε κάνει να χάνεις την προσοχή σου, την ενέργεια σου και ρίχνει την παραγωγικότητα σου στα τάρταρα. Για αυτό και πρέπει να μάθεις να το αντιμετωπίζεις άμεσα και όχι να το αφήνεις να διαιωνίζεται.
Ευτυχώς η ιδέα του να κοντράρεις το στρες στα ίσια και να το μειώσεις σημαντικά δεν είναι αποκύημα της φαντασίας αλλά πραγματικό γεγονός!
Διαφραγματική αναπνοή
Μπορείς να την κάνεις όπου κι αν είσαι, όποτε το χρειαστείς και δεν απαιτεί κανένα αξεσουάρ. Αυτό το είδος αναπνοής προάγει την πλήρη οξυγόνωση του εγκεφάλου, μέσα από τις βαθιές αναπνοές από την κοιλιά και όχι από το στέρνο. Με τη διαφραγματική αναπνοή, ενεργοποιούμε τη χαλάρωση αφού οι παλμοί και η αρτηριακή πίεση μειώνονται.
• Ξεκίνα, λοιπόν, ξαπλώνοντας.
• Τοποθέτησε το ένα χέρι σου στην κοιλιά σου και το άλλο στο στήθος.
• Εισέπνευσε από τη μύτη εστιάζοντας στο να «τραβήξεις» την αναπνοή από την κοιλιά.
• Έκπνευσε από το στόμα συνειδητά με τα χείλη σφιγμένα.
Παρατήρησε το χέρι που έχεις στην κοιλιά σου. Αν αυτό ανεβοκατεβαίνει κατά τη διάρκεια της αναπνοής, τότε το κάνεις σωστά! Μην περιμένεις να έρθει το άγχος για να κάνεις τη διαφραγματική αναπνοή. Εξασκήσου σε αυτή, ώστε όταν χρειαστεί να το κάνεις, να είσαι έτοιμος.
Ισορροπημένη διατροφή
Κι όμως υπάρχουν τρόφιμα που βοηθούν στη μείωση του στρες: Λιπαρά ψάρια (τόνος, σολομός, σκουμπρί, σαρδέλες), αυγά, φρούτα και λαχανικά (σούπερ σταρ το σπανάκι, βατόμουρο και αβοκάντο), μαύρο τσάι ή σοκολάτα. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ωμέγα 3, βιταμίνες (B5, B9, B12 ειδικότερα) και σε ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητες.
Γυμναστική
Η τακτική άσκηση είναι πάρα πολύ σημαντική για την καταπολέμηση του στρες. Είναι γνωστό ότι οι ιατροί την συστήνουν ως μέσο θεραπείας του. Mε ελάχιστη διάρκεια μισής ώρας, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσες να κάνεις για τον εαυτό σου ώστε να νιώσεις ηρεμία και αναζωογόνηση. Είναι απαραίτητο να βρεις το είδος άσκησης που σου ταιριάζει, σου προκαλεί ευχαρίστηση και σε κάνει να νιώθεις θετικές αλλαγές στη διάθεσή σου.
Έχεις πλάνο;
Αν νιώθεις πως πνίγεσαι από τις ατελείωτες υποχρεώσεις, είναι απαραίτητο να έχεις πάντα μια λίστα με όσα έχεις να κάνεις. Όρισε προτεραιότητες, ομαδοποίησε εργασίες που μπορείς να κάνεις μαζί και σπάσε τις μεγάλες εργασία σε μικρότερα βήματα. Η λίστα θα σε βοηθήσει να μάθεις πώς να θέτεις προτεραιότητες και να μην ξεχνάς τις υποχρεώσεις σου, δύο απαραίτητα πράγματα αν θες να αποφορτίζεσαι από το εργασιακό στρες τις καθημερινότητας.
Photo by wanaktek at envato.com
Μίλα με τους φίλους σου
Όταν βρίσκεσαι υπό πίεση η παρέα σου μπορεί να σε βοηθήσει να δεις την κατάσταση υπό νέα οπτική γωνία, να ακούσει τους προβληματισμούς σου και να σε κάνει να νιώσεις πως δεν είσαι μόνη/ος .
Μουσική
Ακούγοντας μερικά από τα αγαπημένα σου τραγούδια στο διάλειμμα ή ακόμη και όταν εργάζεσαι, καταστέλλεις τις ορμόνες του στρες που βλάπτουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα, τη μνήμη σου και το βάρος σου.
Επίσης, η μουσική όχι μόνο βοηθά τρομερά στο να αποφορτίζεσαι από το εργασιακό στρες, αλλά και στο να εργάζεσαι πιο παραγωγικά, καθώς αυξάνει την δημιουργικότητα.
Δώσε προτεραιότητα σε εσένα
Με το να ακούς τον εαυτό σου τις στιγμές που το στρες σε κυριεύει και να εστιάζεις στην αντιμετώπισή του, θα είναι πιο εύκολο να βρεις τις στρατηγικές κινήσεις που θα δουλέψουν για εσένα.