Οι περισσότεροι περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας μπροστά από μια οθόνη. Επικοινωνία, δουλειά, διασκέδαση, ενημέρωση, όλα μπορούμε να τα κάνουμε μέσα από μία οθόνη. Όμως όσο μεγάλη και αν είναι η διευκόλυνση, είναι γνωστό πως δεν είναι το καλύτερο για την υγεία μας να περνάμε ατελείωτες ώρες μπροστά από μια οθόνη. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να περιορίζουμε το χρόνο που ξοδεύουμε σε αυτές, όταν είναι εφικτό.
Οι οφθαλμίατροι επισημαίνουν ότι μεγάλα χρονικά διαστήματα μπροστά από τον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό προκαλούν κούραση και ξηροφθαλμία, πονοκεφάλους, θολή όραση και μυωπία.
Πως όμως θα μειώσεις το χρόνο που περνάς μπροστά από μια οθόνη χωρίς να χάσεις εντελώς την επαφή σου με την τεχνολογία;
Τι ακριβώς κάνεις μπροστά από μια οθόνη;
Όρισε μία φορά την εβδομάδα που θα σημειώνεις τι ακριβώς κάνεις όταν χρησιμοποιείς ηλεκτρονικές συσκευές. Πόσες ώρες τη μέρα ξοδεύεις αλλά και που; Μπορεί να βλέπεις σειρές, βιντεάκια στο YouTube, να χαζεύεις στα social media ή να στέλνεις μηνύματα. Επίσης μην ξεχνάς ότι συνηθίζουμε να πιάνουμε στα χέρια μας το κινητό τόσες φορές, που κάποιες δεν τις θυμόμαστε καν. Μπορεί πχ. να διαπιστώσεις πως κάθε πρωί που ξεκινάς να διαβάσεις τα email σου, βλέπεις εκείνα από εταιρείες ρούχων ή καλλυντικών και καταλήγεις να χαζεύεις στα site. Πριν το καταλάβεις έχει περάσει ήδη μισή ώρα.
Απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις
Το να κλείσεις τις ειδοποιήσεις σου θα αποτρέψει σενάρια όπως τα παραπάνω. Δε θα χάνεις την προσοχή σου κάθε φορά που κάποιος φίλος σου σου στέλνει μήνυμα ή κάθε φορά που λαμβάνεις ένα διαφημιστικό email.
Μπορείς να κλείνεις τις ειδοποιήσεις συγκεκριμένες ώρες, όπως για παράδειγμα όταν είσαι στη δουλειά και όχι όλη την ημέρα. Κάποια κινητά έχουν την επιλογή να δέχεσαι μηνύματα και ειδοποιήσεις μόνο από συγκεκριμένα άτομα.
Κάνε εκκαθάριση στους περισπασμούς
Με πόσους από τους διαδικτυακούς φίλους σου μιλάς πραγματικά; Για να μειώσεις τις ειδοποιήσεις και συνεπώς τους περισπασμούς, μπορείς να αφαιρέσεις περιττές επαφές από τα κοινωνικά δίκτυα, να σβήσεις άχρηστες εφαρμογές (πχ παιχνίδια), αλλά και να διαγράψεις τους λογαριασμούς σου από ομάδες που δεν σου προσφέρουν κάποιο όφελος.
Όρισε χώρους χωρίς οθόνες
Πες για παράδειγμα πως στο υπνοδωμάτιο δε θα παίρνεις ούτε κινητό ούτε λάπτοπ. Ή στο μπάνιο δε θα χαζεύεις στο κινητό. Όρισε δωμάτια όπου θα απαγορεύεις στον εαυτό σου να πάρει μαζί μια οθόνη (πχ στο υπνοδωμάτιο ή το μπάνιο).
Βρες δραστηριότητες που δεν απαιτούν τη χρήση οθόνης
Θα είναι πιο εύκολο να μειώσεις το χρόνο που περνάς σε μια οθόνη αν έχεις κάτι άλλο να κάνεις. Δοκίμασε νέες δραστηριότητες και εμπειρίες. Δοκίμασε νέα πράγματα και δες τι σου αρέσει και σε γεμίζει πραγματικά.