THINK

Η ζωή των γυναικών στο Κατάρ, από το ντύσιμο εως την εργασία

Τι επιτρέπεται να κάνουν και τι όχι
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η ζωή των γυναικών στο Κατάρ, από το ντύσιμο εως την εργασία

Απο τα ρούχα τους έως τη ζωή τους, όλα χρειάζονται έγκριση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γυναίκες στο Κατάρ έχουν ξεπεράσει πολλά εμπόδια και έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ωστόσο πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες ανδρικής κηδεμονίας που επιβάλλονται από το κράτος που περιορίζουν την ικανότητά τους να ζήσουν πλήρη, παραγωγική και ανεξάρτητη ζωή.

Ολα υπό έλεγχο

Η ανδρική κηδεμονία ενισχύει τη δύναμη και τον έλεγχο που έχουν οι άνδρες στις ζωές και τις επιλογές των γυναικών και μπορεί να ενθαρρύνει ή να τροφοδοτεί τη βία, αφήνοντας στις γυναίκες λίγες βιώσιμες επιλογές για να αποφύγουν την κακοποίηση από τις οικογένειες και τους συζύγους τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι γυναίκες στο Κατάρ για την ακρίβεια, πρέπει να λάβουν άδεια από τους άνδρες κηδεμόνες τους για να παντρευτούν, να σπουδάσουν στο εξωτερικό με κρατικές υποτροφίες, να εργαστούν σε πολλές κυβερνητικές θέσεις, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό μέχρι ορισμένες ηλικίες, να λάβουν κάποιες μορφές αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης και να ενεργούν ως κύριος κηδεμόνας του παιδιού, ακόμη και όταν είναι χωρισμένοι.'

Εργασία και ντύσιμο

Eχουν το δικαίωμα να εργάζονται, ωστόσο, συνήθως λαμβάνουν την έγκριση της οικογένειάς τους για την επιλογή της σταδιοδρομίας τους και επιδιώκουν μια εργασία που είναι κοινωνικά αποδεκτή. Ο αριθμός των εργαζομένων γυναικών στο Κατάρ αυξάνεται σταθερά, με το 51% των γυναικών να εργάζονται.

Οι γυναίκες που δεν είναι από το Κατάρ δεν απαιτείται να φορούν την abaya (μια μακριά, μαύρη ενδυμασία που καλύπτει ολόκληρο το σώμα) ή να καλύπτουν τα μαλλιά τους.

Προσωπική ζωή

Αν και θεωρείται ταμπού να συζητούνται δημόσια κοινωνικά ζητήματα σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και τον ρόλο τους στην κοινωνία του Κατάρ, οι θεατρικές παραστάσεις έχουν αποδειχθεί δημοφιλείς διέξοδοι για τέτοιες συζητήσεις. Ένα πολύ γνωστό θεατρικό έργο που σχολιάζει κοινωνικά ζητήματα είναι το θεατρικό έργο Ibtisam in the Dock του 1985, γραμμένο από τους Saleh Al-Mannai και Adil Saqar, το οποίο πραγματεύεται τον συμφωνημένο γάμο, και ένα άλλο θεατρικό έργο, το Girls Market των Abdullah Ahmed και Asim Tawfiq, παρέχει επίσης κοινωνικά σχόλια για τους κανονισμένους γάμους.   Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, οι άνδρες μπορούν να έχουν έως και τέσσερις γυναίκες. (Ωστόσο, οι περισσότεροι άνδρες έχουν μόνο μία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
8 / position1: 296 / position2: 627
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb