Δύο γυναίκες μοιράζονται την εμπειρία τους με τον όγκο στο στήθος
Κάθε χρόνο ο Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στην ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού, με την εκστρατεία να κορυφώνεται στις 25 Οκτωβρίου, η οποία τιμάται ως Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού.
Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που πάλεψαν με το "τέρας" του καρκίνου, αλλά και για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από αυτό το ζήτημα.
Το Pink.gr έχοντας ως στόχο να βοηθήσει στην διάδωση του μηνύματος της πρόληψης και την έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου στο στήθος, ζήτησε τη βοήθεια του συλλόγου "Άλμα Ζωής".
Δύο γυναίκες του συλλόγου, δέχτηκαν με χαρά να μοιραστούν τη δική τους ιστορία με τον καρκίνο, με στόχο να βοηθήσουν και άλλες γυναίκες να σταθούν δυνατές απέναντι στην ασθένεια!
Τι είναι το Άλμα Ζωής;
Το Άλμα Ζωής είναι Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού. Πρόκειται για Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο, που ιδρύθηκε το 1988 από γυναίκες που είχαν βιώσει προσωπικά τον καρκίνο του μαστού, με στόχο έναν κόσμο χωρίς θανάτους από καρκίνο μαστού. Όλα τα μέλη του, οι εθελόντριες, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του μαστού. Στα χρόνια λειτουργίας του, ο Σύλλογος αριθμεί πλέον πάνω από 2.500 μέλη, ενώ διαθέτει ένα μεγάλο σώμα εκπαιδευμένων εθελοντριών, βοηθώντας εκατοντάδες γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Ο Σύλλογος διαθέτει Κοινωνική Υπηρεσία, Ψυχολογική Υπηρεσία, Νομικό Σύμβουλο, Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας και Γραμματεία. Βασικοί άξονες λειτουργίας του Συλλόγου είναι η ενημέρωση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου, η οργανωμένη αλληλοβοήθεια, η ενδυνάμωση και η ψυχοκοινωνική στήριξη των ασθενών με καρκίνο μαστού. Το επιστημονικό έργο του Συλλόγου σχεδιάζεται και συντονίζεται από ειδικούς επαγγελματίες ψυχικής υγείας και εγκρίνεται από πολυμελή Διεπιστημονική Επιτροπή και από το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο.
Πώς καθιερώθηκε η ροζ κορδέλα
Το 1979, η Penne Laingen, της οποίας ο σύζυγος, Bruce, απήχθη και κρατούνταν ως όμηρος στο Ιράν, εμπνεύστηκε από τους στίχους του τραγουδιού “Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree” και έδεσε, στα δέντρα της αυλής της, κίτρινες κορδέλες. Συμβόλιζαν, όπως είχε πει, την επιθυμία της να δει τον άντρα της πίσω στο σπίτι. Σε χρόνο μηδέν, κίτρινες κορδέλες κατέκλυσαν τις ΗΠΑ, σε ένδειξη αλληλεγγύης. Η κορδέλα γίνεται μέσο επικοινωνίας.
12 χρόνια μετά, το 1991, ο ηθοποιός Jeremy Irons φόρεσε δημοσίως την κόκκινη κορδέλα, πασίγνωστο -σήμερα - σύμβολο της ευαισθητοποίησης για το AIDS, στα Tony Awards. Την κόκκινη κορδέλα εμπνεύστηκε μία ομάδα ακτιβιστών με το όνομα Visual AIDS Artists Caucus, παρατηρώντας το πλήθος των κίτρινων κορδελών, οι οποίες είχαν τότε κάνει την επανεμφάνισή τους, για τους Αμερικανούς που πολεμούσαν στον Κόλπο.
Την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε ο αγώνας δρόμου Race for the Cure όπου το ίδρυμα Susan G. Komen μοίρασε ροζ κορδέλες σε όλους τους συμμετέχοντες στη Νέα Υόρκη. Ήταν το πρώτο βήμα στη σχέση της ροζ κορδέλας και του καρκίνου του μαστού.
Η ιστορία της κορδέλας όμως δεν τελειώνει εκεί αφού το 1992, η αρχισυντάκτρια του περιοδικού Self, Alexandra Penney, εντυπωσιασμένη από την μανία που είχε δημιουργηθεί με τις κορδέλες, αποφάσισε να συνοδεύσει ένα επετειακό τεύχος με μία ροζ κορδέλα για να δημιουργηθεί ένα κίνημα για την ευαισθητοποίηση γύρω από τον καρκίνο του μαστού. Με αυτή την πρωτοβουλία δημιουργήθηκε η “πρωταγωνίστρια” του καρκίνου του μαστού, η ροζ κορδέλα. Το ίδιο χρονικό διάστημα το περιοδικό ανακάλυψε την 68χρονη Charlotte Haley, εγγονή, αδερφή και μητέρα γυναικών που είχαν παλέψει με τον καρκίνο του μαστού. Η Charlotte τότε έφτιαχνε και μοίραζε τις κορδέλες σε ροδακινί χρώμα.
Όταν το περιοδικό ήρθε σε επικοινωνία με την 68χρονη Charlotte Haley για συνεργασία, η ίδια αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί του, αφού θεώρησε τις δικές του ενέργειες μόνο εμπορικές. Η Alexandra Penney, όμως, ήταν αποφασισμένη να υλοποιήσει την δική της ιδέα και αφού συμβουλεύτηκε τους δικηγόρους του περιοδικού, βρέθηκε η λύση που έγραψε ιστορία. Η κορδέλα είχε γίνει ροζ. Η ροζ κορδέλα που φοράμε με περηφάνια, που στηρίζει, ευαισθητοποιεί και αγωνίζεται για όλες τις γυναίκες στον κόσμο.
Βέβαια η ροζ κορδέλα απέκτησε ακόμη περισσότερη δύναμη όταν η Evelyn Lauder, αντιπρόεδρος της εταιρείας Estee Lauder, η οποία βίωσε τον άθλο του καρκίνου στον μαστό βοήθησε με τον δικό της οικονομικό τρόπο η κορδέλα να γίνει ακόμη πιο γνωστή. Είχε βάλει την ροζ κορδέλα στα καταστήματα καλλυντικών ολόκληρης της Αμερικής και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ολόκληρη η χώρα γνώρισε την ροζ κορδέλα.