Σύμφωνα με έρευνες, μεγάλη μερίδα ανθρώπων υποφέρει από αϋπνία, κάτι που επιφέρει αρκετά δυσάρεστα αποτελέσματα.
Εκτός από τη νωθρότητα και τον λήθαργο, η έλλειψη επαρκούς κλειστού ματιού μπορεί να αμβλύνει τη σκέψη και τον χρόνο αντίδρασης και να επηρεάσει αρνητικά την κρίση. Η μακροχρόνια στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί με υψηλότερες πιθανότητες καταθλιπτικών διαθέσεων, άγχους, διαβήτη και παχυσαρκίας.
Σε περίπτωση που ανήκεις αυτή την ομάδα ατόμων, εντοπίσαμε μερικές από τις καλύτερες συμβουλές οι οποίες θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από τη δυσάρεστη κατάσταση και να απολαύσεις τον ύπνο σου.
Ακου το σωμα σου
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται από επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα, «αλλά ο μαγικός αριθμός εξαρτάται πραγματικά από το άτομο», λέει η ψυχολόγος ύπνου Jade Wu. Παράλληλα, θα πρέπει να παρατηρείς το σώμα σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η υπνηλία εκδηλώνεται στο σώμα: πεσμένα βλέφαρα, γενικότερη βαριά διάθεση και βαρύ σώμα, καθώς και μια τάση να ...οριζοντιωθείς. Η κούραση μπορεί επίσης να εμφανιστεί σωματικά, αλλά συχνά προέρχεται από έλλειψη ψυχικής ενέργειας, από έλλειψη κινήτρων ή έμπνευσης. «Αν νυστάζεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό σημαίνει ότι δεν κοιμήθηκες χθες το βράδυ ή δεν έκανες καλό ύπνο», λέει ο Wu. «Αν νιώθεις κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό μπορεί να μην οφείλεται στον κακό ύπνο. Μπορεί να οφείλεται στο ότι έχεις κατάθλιψη ή αφυδάτωση». Εάν το θέμα δεν είναι αυτό, θα πρέπει να βρεις τι επηρεάζει τον ύπνο σου: η ώρα που κοιμάσαι; ή ώρα που τρως και βαραίνεις; Δοκίμασε να πέφτεις για ύπνο μια λογική ώρα καθημερινά, έχοντας φάει ελαφριά για βράδυ, με χαμηλό ή καθόλου φωτισμό και δωμάτιο σε ουδέτερη θερμοκρασία.
Διορθωσε ενα πραγμα τη φορα
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να επηρεάζεται ο ύπνος σου: συνεχείς επαφή με οθόνες, άγχος, δύσκολες ώρες εργασίας, διατροφή, κ.α. Βρες ποιο έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στον ύπνο σου, καθώς δε μπορείς να τα αλλάξεις όλα μονομιάς. Οι πιθανές διορθώσεις περιλαμβάνουν την ακρόαση ενός καθοδηγούμενου διαλογισμού πριν από τον ύπνο για την ανακούφιση από το άγχος, την αντικατάσταση του TikTok με ένα βιβλίο ή το να πάει ο σύντροφός σου στο γιατρό για να αντιμετωπίσει το ροχαλητό του.
Φτιαξε την ημερα σου
Ένας καλός βραδινός ύπνος, ξεκινάει από την ώρα που σηκώνεσαι από το κρεβάτι. Το φως του ήλιου, ειδικά το πρωί, βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού και επιτρέπει στους ανθρώπους να αποκοιμούνται πιο γρήγορα και να βιώνουν λιγότερο διαταραγμένο ύπνο. Οι ειδικοί, προτείνουν να λαμβάνεις οπωσδήποτε από 20 έως 30 λεπτά ηλιακού φωτός την ημέρα για να εξουδετερώσεις τις επιπτώσεις της παρακολούθησης των οθονών το βράδυ. Εάν βγαίνεις έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας και λαμβάνεις ηλιακό φως, τότε η οθόνη σου το βράδυ δε θα επηρεάσει τον ύπνο σου.
Χρησιμοποιησε έξυπνα την τεχνολογια
To να δίνει κάποιος συμβουλή να μην έρχεσαι σε επαφή με οθόνες πριν τον ύπνο, για το 2022, είναι μη ρεαλιστικό. Αυτό που μπορείς, όμως, να κάνεις είναι να χρησιμοποιείς την τεχνολογία με φειδώ και έξυπνο τρόπο. Το TikTok και άλλες μορφές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα έντονα φώτα και οι εκπομπές που προκαλούν άγχος, οι ταινίες ή τα βιντεοπαιχνίδια θα διεγείρουν τον εγκέφαλό σου και θα σε κρατήσουν ξύπνια για τα καλά. Αντίθετα, τα παθητικά μέσα, όπως τα podcast, η μουσική, μια τηλεοπτική εκπομπή με αργούς ρυθμούς και τα βιβλία θα σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς ακόμα πιο εύκολα.