Τον Ιούνιο του 1983, οι Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν γύρω από τις τηλεοράσεις τους για να παρακολουθήσουν τη Sally Ride να γράφει ιστορία ως η πρώτη Αμερικανίδα γυναίκα στο διάστημα - αλλά δεν ήταν η πρώτη γυναίκα που πήγε στο διάστημα.
Πράγματι, αυτή η τιμή ανήκει στη Ρωσίδα κοσμοναύτη Valentina Tereshkova, η οποία, δύο δεκαετίες νωρίτερα, τον Ιούνιο του 1963, έγραψε παγκόσμια ιστορία σε μια ιστορική σόλο αποστολή με το σοβιετικό λεωφορείο Vostok 6. Εκείνη την εποχή, ήταν επίσης η νεότερη γυναίκα και το 10ο άτομο. να πάει στο διάστημα, σε τροχιά γύρω από τη Γη εκπληκτικά 48 φορές πριν επιστρέψει με επιτυχία.
Γεννημένη το 1937 σε ένα φτωχό χωριό σχεδόν 200 μίλια βόρεια της Μόσχας, η πόλη της Valentina Vladimirovna Tereshkova δεν είχε ούτε ρεύμα ούτε τρεχούμενο νερό κατά τη γέννησή της. Το 2010, αναφέρθηκε ότι το χωριό ζούσε μόνο εννέα άτομα.
Όταν η Tereshkova ήταν μόλις δύο ετών, ο πατέρας της πέθανε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - κλήθηκε να δουλέψει σε ένα τανκ και πέθανε μήνες αργότερα σε ένα παγωμένο πεδίο μάχης.
Σύντομα, η Σοβιετική Ένωση έγινε η ίδια πεδίο μάχης, καθώς οι γερμανικές δυνάμεις πίεζαν προς τη Μόσχα. Η Tereshkova περιέγραψε τον εαυτό της ως «ένα από τη γενιά των παιδιών του πολέμου χωρίς παιχνίδια».
Η φτώχεια και η φθίνουσα υγεία της μητέρας της εμπόδισαν την Τερέσκοβα να πραγματοποιήσει το όνειρό της να γίνει μηχανικός σιδηροδρόμων, αντ' αυτού, έπιασε δουλειά σε ένα εργοστάσιο ελαστικών και αργότερα σε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας για να συντηρήσει την οικογένειά της.
Τα βράδια, η Tereshkova πήγαινε στο σχολείο και παρ' όλα αυτά έλαβε πτυχίο μηχανικού από το Textile Technical Institute το 1960. Αφού εργάστηκε σε ένα εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, η Tereshkova έγινε μέλος μιας λέσχης αλεξιπτωτιστών.
Καθώς εργαζόταν, η Tereshkova ονειρευόταν περισσότερα. Το 1958, μπήκε σε ένα κλαμπ αεροσκαφών και εκπαιδεύτηκε στο αλεξίπτωτο. Καταγράφοντας 160 άλματα με αλεξίπτωτο, η Tereshkova δήλωσε: «Ένιωθα ότι ήθελα να το κάνω κάθε μέρα».
Τότε ήταν που ο το διάστημα τράβηξε το ενδιαφέρον της Tereshkova. Αυτή και οι φίλοι της στο airclub παρακολούθησαν με δέος τον Υuri Gagarin να γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στο διάστημα τον Απρίλιο του 1961.
H μητέρα της Tereshkova δήλωσε: «Eνας άντρας πέταξε στο διάστημα. Eίναι η σειρά μιας γυναίκας!». Και ήταν.
Έτσι, όταν ήρθε η ευκαιρία να πάει στο διάστημα, η Tereshkova άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά! Μετά την πτήση του Γκαγκάριν, η ίδια έγραψε στη σοβιετική κυβέρνηση να γίνει εθελοντής για εκπαίδευση γυναικών κοσμοναυτών. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 1961, ήταν μία από τις πέντε μόλις γυναίκες που επιλέχθηκαν για την αποστολή.
Αλλά οι Σοβιετικοί ήταν κάπως παρανοϊκοί σχετικά με τη μυστικότητα. Η Tereshkova δεν μπορούσε καν να πει στην οικογένειά της για το διαστημικό πρόγραμμα. Οι συγγενείς της νόμιζαν ότι βρισκόταν σε ειδική ομάδα αλεξιπτωτιστών! Στις 16 Ιουνίου 1963, η Valentina Tereshkova έφαγε ένα ελαφρύ πρωινό, μπήκε στη διαστημική κάψουλα και έγινε η πρώτη γυναίκα στο διάστημα.
Πάντως η πρώην κοσμοναύτης είναι πλέον μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα καθώς αγωνίζεται να κρατήσει τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην εξουσία.