Ο πεθερός της την τύφλωσε πετώντας της οξύ στο πρόσωπό της, αλλά η Masume Attaie, 39 ετών, ξεκίνησε μια νέα ζωή ως μοντέλο, για να δείξει την πραγματική ομορφιά της.
Δε θέλει να ορίζεται μόνο ως κάποια που έμεινε τυφλή έπειτα από μια πρακτική μίσους. Θέλει να γίνει γνωστή ως πραγματική καλλιτέχνης και μοντέλο.
Δε δικαιώθηκε ποτέ για τη βάναυση επίθεση πριν από 12 χρόνια που την άφησε μόνιμα παραμορφωμένη. Ο πεθερός της, της πέταξε οξύ στο πρόσωπό της επειδή είχε ζητήσει διαζύγιο από τον σύζυγό της. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο του Ιράν, όμως, κάτι τέτοιο είναι πραγματικά προσβλητικό και ανεπίτρεπτο. Μάλιστα, η οικογένεια την απείλησε ότι θα συμβεί το ίδιο και στον γιο της εάν κινηθεί περαιτέρω νομικά. Έτσι, η ίδια αποφάσισε να προστατέψει το παιδί της, παρά να ζητήσει δικαιοσύνη.
Η Ataei , όπως ονομάζεται η γυναίκα, είπε σε μια συνέντευξη: «Ίσως η ομορφιά του προσώπου μιας γυναίκας να είναι το μόνο που έχει. Όταν αυτό καταστρέφεται, είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να συμβιβαστεί και να ενταχθεί ξανά στην κοινωνία».
Η Ιρανή σχεδιάστρια μόδας, Amen Hadem, προσλαμβάνει θύματα επίθεσης με οξύ ως μοντέλα για να τα βοηθήσει να επανενταχθούν στην κοινωνία, λέγοντας ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι όμορφοι ακόμα και αφού τους έχουν πλημμυρίσει με οξύ, ενώ προσθέτουν πραγματική ομορφιά και αναδεικνύουν τα ρούχα.
Επιθέσεις με οξύ σε γυναίκες
Οι επιθέσεις με οξύ είναι βασανιστικές επιθέσεις που χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες για να κλέψουν την εμφάνισή τους από τις γυναίκες. Στο Ιράν όπου οι εθελοντές πολιτοφύλακες λειτουργούν ως αυτοδιοριζόμενοι θεματοφύλακες της ισλαμικής συμπεριφοράς, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μπορεί να υπήρξαν διπλάσιες επιθέσεις από ότι επιβεβαιώθηκε επίσημα.
Μια σειρά επιθέσεων το 2014, συγκεκριμένα, προκάλεσε διαμαρτυρίες και ισχυρισμούς ότι οι ένοχοι στόχευαν γυναίκες που φορούσαν «απρεπή» ρούχα.
Η πιο διαβόητη περίπτωση ήρθε το 2011 όταν μια νεαρή γυναίκα, η Ameneh Bahrami, τυφλώθηκε από έναν άνδρα αφού απέρριψε την πρόταση γάμου του. Η δημόσια πίεση οδήγησε τα δικαστήρια να της επιρρίψουν την πλήρη τιμωρία, διατάσσοντάς την τύφλωσή της και στα δύο μάτια, αν και τη γλίτωσε την τελευταία στιγμή.
Ένας Ιρανός σκηνοθέτης έχει κάνει μια ταινία βασισμένη στην ίδια ιστορία. Η ταινία έχει τον τίτλο "Lantory".