Η Αγγελίνα Κανελλοπούλου είναι η ιδρύτρια της πρώτης ελληνικής οργάνωσης για την προστασία των μελισσών, Τhe Bee Camp
Αγγελίνα πώς και πότε αποφάσισες να φτιάξεις το The Βee Camp;
Το 2012, όταν ακόμα ήμουν φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, με χαρακτήριζε μία μεγάλη περιέργεια για τον φυσικό κόσμο. Εκείνη την εποχή, μεταξύ εργασίας και πανεπιστημίου, συμμετείχα εθελοντικά σε διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις (Ορνιθολογική, ΑΡΧΕΛΩΝ κ.α). Οσο περισσότερο χρόνο περνούσα μαθαίνοντας για το περιβάλλον τόσο περισσότερο άρχισε να αυξάνεται η περιέργειά μου για τη φύση. Ετσι, για πρώτη φορά στα 22 μου, έλαβα μέρος σε ένα εξάμηνο σεμινάριο μελισσοκομίας. Είχα την τύχη να έχω έναν πολύ εμπνευσμένο δάσκαλο με πραγματικό ενδιαφέρον και αγάπη για τις μέλισσες, την οποία μου μετέφερε! Να μην στα πολυλογώ αποφάσισα να αλλάξω την πορεία μου εντελώς. Εκανα μεταπτυχιακό στην Συμπεριφορά των ζώων με εξειδίκευση στις μέλισσες σε Πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μετά απο πολλές ώρες έρευνας, πολλή σκέψη και αμφιβολίες, ξεκίνησε ο πρώτος σπόρος της ιδέας για τη δημιουργία βιωματικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Ο πρώτος κύκλος εργαστηρίων έγινε πραγματικότητα το 2018 με την υποστήριξη του προγράμματος START. Ετσι, το 2018 παρέα με την Ανθή, ιδρύθηκε το The Bee Camp.
Τι είναι το The Bee Camp;
Το The Bee Camp είναι η πρώτη Οργάνωση στην Ελλάδα που ασχολείται με την προστασία των μελισσών και της βιοποικιλότητας. Το μότο μας είναι “A better world is blooming” που στα ελληνικά μεταφράζεται ως ένας καλύτερος κόσμος ανθίζει και νομίζω αυτό τα λέει όλα! Στόχος μας είναι να κάνουμε τις πόλεις πιο φιλόξενες προς τους ανθρώπους και τις μέλισσες. Ιδρυθηκε το 2017 από μία διεπιστημονική ομάδα έξι γυναικών ( γεωπόνος, ηθοποιός, παιδαγωγός, περιβαλλοντική επιστήμονας) αποφασισμένων να κάνουν τον κόσμο να ανθίσει!
Πώς;
Μέσα από εκπαιδευτικά εργαστήρια, ευαισθητοποίηση και δράσεις πρασινίσματος της πόλης.
Ζώντας στο εξωτερικό, διαπιστώνεις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στην περιβαλλοντική κουλτούρα των Ελλήνων σε σχέση με τους άλλους λαούς;
Εχω την τύχη να περνάω αρκετό από τον χρόνο μου στη Γαλλία. Τα πράγματα εκεί όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για το περιβάλλον διαφέρουν αρκετά. Όσον αφορά ειδικά το θέμα της μείωσης του πληθυσμού των μελισσών, το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι πολύ ενημερωμένο σχετικά με τις αιτίες και τις επιπτώσεις του ζητήματος στην κοινωνία και τα οικοσυστήματα. Καμία σχέση με την γενική εικόνα του κοινού στην Ελλάδα. Αυτό που μου κάνει εντύπωση κάθε φορά είναι η μεγάλη διαφορά στο θέμα των απορριμάτων. Οταν περπατάω στην εξοχή σε κάποιο βουνό η παραλία, δεν έχει τύχει ποτέ να δω ούτε ένα σκουπίδι τριγύρω…
Σε αυτή την ομάδα είστε μόνο γυναίκες, σωστά; Έγινε τυχαία ή το ήθελες;
Τίιιποτα δεν γίνεται τυχαίιια…Φυσικά και μία Οργάνωση για τις μέλισσες θα έπρεπε να ακολουθήσει το μητριαρχικό μοντέλο της κοινωνίας των μελισσών!
Είναι μεγάλη μου χαρά να συνεργάζομαι με νέες γυναίκες και σπουδαίες επαγγελματίες απο διαφορετικούς χώρους. Νομίζω η κάθε μία απο εμάς φέρνει κάτι διαφορετικό στην ομάδα και έτσι γινόμαστε η οργάνωση γίνεται πιο δυνατή!
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Kαι πάμε τώρα σε ένα από τα πιο exciting πράγματα της πορείας σου - το Women For Bees και όλα τα ταξίδια που έχεις κάνει, παρέα με την... Angelina Jolie! Πώς προέκυψε κάτι τέτοιο;
Αυτό ήταν πραγματικά απρόσμενο και εκπληκτικό! Τον Ιούλιο του 2021 συμμετείχα στην πρώτη χρονιά του προγράμματος Women for Bees το οποίο υλοποιείθηκε στη Γαλλία απο την UNESCO και με τον οίκου GUERLAIN, με Ambassador την Angelina Jolie. Ετσι, είχα την ευκαιρία να περάσω τρείς ημέρες μαζί της στο τέλος του προγράμματος. Συζητήσαμε για τα θέματα της ισότητας των γυναικών στον πλανήτη, για την κρίση της βιοποικιλότητας αλλα και φυσικά για τα θέματα που αφορούν την προστασία των μελισσών και την σημασία τους.
Στην αρχή του 2022, η ίδια η Αντζελίνα Τζολί με επέλεξε ως Ambassador του προγράμματος Women for Bees! Με προσκάλεσε να παρευρεθώ στην έναρξη του αντίστοιχου τοπικού προγράμματος στην Καμπότζη τον Φεβρουάριο του 2022. Εκεί, μαζί, γνωρίσαμε τις ντόπιες γυναίκες που εκπαιδεύονται στη μελισσοκομία και τις επόμενες ημέρες υλοποιήσαμε εργαστήρια για τη νέα γενιά των παιδιών “ΕCO RANGERS” στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα που διατηρεί η ιδια στην περιοχή (JOLIE PITT FOUNDATION). H εμπειρία αυτή ήταν ανεπανάληπτη και θα μου μείνει, φυσικά, αξέχαστη!
Τι άλλα σπουδαία γίνονται εκεί έξω σε σχέση με το Bee Camp;
Πολλά και ενδιαφέροντα. Αυτόν τον καιρό ετοιμάζουμε νέα προγράμματα με σκοπό την προστασία των μελισσών και την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς. Μπορείτε να μας ακολουθήσετε στα social media για να μαθαίνετε περισσότερα.
Facebook
Instagram
Πιστεύεις πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να διαμορφώσουμε μια γενιά eco friendly;
Ο δρομος είναι σίγουρα μακρύς και οι αλλαγές σε τέτοιο επίπεδο δεν γίνονται απο τη μία στιγμή στην άλλη. Ομως όλα τα μέλη της ομάδας του The Bee Camp έχουμε ελπίδα και πιστεύουμε βαθιά πως η εκπαίδευση είναι ο καλύτερος τρόπος προς την κοινωνική και περιβαλλοντική αλλαγή. Μόνο με την εκπαίδευση της επόμενης γενιάς, εμπνέοντας σεβασμό και αγάπη για τη φύση, θα είμαστε σε θέση να ελπίζουμε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους μας….
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.