Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πάρετε ένα χάπι, προτιμήστε να είστε ξαπλωμένοι στη δεξιά σας πλευρά, έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική και γρήγορη η δράση του. Αυτό το φαινομενικά… παράδοξο είναι το συμπέρασμα νεότερης μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Physics of Fluids. Ωστόσο, υπάρχει επιστημονική εξήγηση.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των σκευασμάτων. Όταν είμαστε ξαπλωμένοι στη δεξιά πλευρά, το χάπι φτάνει γρηγορότερα στο βαθύτερο σημείο του στομάχου και διαλύεται έως και 2,3 φορές ταχύτερα, σε σύγκριση με την όρθια στάση του σώματος.
«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι η θέση του σώματος είχε τόσο μεγάλη επίδραση στον ρυθμό διάλυσης ενός χαπιού», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Rajat Mittal, καθηγητής στη Σχολή Μηχανικής Whiting του Johns Hopkins και ειδικός στη δυναμική των ρευστών. «Ποτέ δεν είχα σκεφτεί αν το έκανα σωστά ή λάθος, αλλά τώρα σίγουρα θα το σκέφτομαι κάθε φορά που παίρνω ένα χάπι».
Για τη μελέτη η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα μοντέλο που ονομάζεται StomachSim, το οποίο βασίζεται στη φυσική, τη βιομηχανική και τη ρευστομηχανική, για να προσομοιώσει τις διεργασίες του εντέρου, όσο ένα άτομο χωνεύει την τροφή ή ένα φάρμακο.
Οι ερευνητές βέβαια γνώριζαν ότι η δράση των περισσότερων χαπιών βρίσκεται σε αδράνεια, μέχρι το στομάχι να απορρίψει το περιεχόμενό του στο έντερο. Αυτό σημαίνει ότι ένα χάπι που καταλήγει στο τελευταίο τμήμα του στομάχου, θα ξεκινούσε να διασπάται γρηγορότερα. Παράλληλα, το περιεχόμενο του θα άδειαζε το ίδιο γρήγορα μέσω του πυλωρού στο δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου.
Για να βρεθεί όμως εκεί το χάπι, αυτό που θα βοηθήσει είναι η σωστή στάση του σώματος που θα χρησιμοποιούσε τόσο τη βαρύτητα όσο και τη φυσική ασυμμετρία του στομάχου.
Εκτός από τη δεξιά πλευρά, η επιστημονική ομάδα δοκίμασε τη λήψη χαπιών στην αριστερή πλευρά, σε όρθια στάση και σε ύπτια θέση με ίσια την πλάτη.
Παραδόξως, διαπίστωσαν ότι:
όταν ξαπλώνουμε στα δεξιά, το χάπι διαλύεται μέσα σε 10 λεπτά
σε όρθια στάση και σε ύπτια θέση χρειάζεται 23 λεπτά
σε περισσότερα από 100 λεπτά στην αριστερή πλευρά
«Για τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή τους κατάκοιτους, το αν γυρίζουν προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά μπορεί να κάνει τη διαφορά», συμπλήρωσε ο δρ. Mittal.
Στα ερευνητικά πλάνα των επιστημόνων περιλαμβάνεται η πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο οι αλλαγές στη βιομηχανική του στομάχου επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα απορροφά τα φάρμακα.