Για τις περισσότερες από εμάς, αφού ξεκινήσαμε τη σeξουαλική μας ζωή με άλλους ανθρώπους όταν ήμασταν στην εφηβεία ή λίγο μετά, ένα καυτό θέμα συζήτησης μεταξύ ημών και των φιλενάδων μας ήταν τα συναισθήματα προσκόλλησης αφού είχαμε μια υπέροχη, παθιασμένη "συνάντηση" με έναν επίδοξο σύντροφο.
Έχουμε βιώσει κι έχουμε ακούσει εμπειρίες από γυναίκες που πραγματικά δε συμπαθούσαν κάποιον ή δεν ήταν σίγουρες πώς ένιωθαν, μετά από τη μεταξύ τους συνουσία ένιωσαν μια έντονη αίσθηση προσκόλλησης. Υπάρχουν φορές που μπορούμε να μπερδέψουμε το πάθος με την αγάπη και είναι οκ.
Αλλά τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν είμαστε σε επαφή με ένα άλλο άτομο που προκαλεί αυτή την αίσθηση; Κρατάει αυτό το συναίσθημα; Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας κατά τη διάρκεια του σex;
Ρωτήσαμε μερικούς ειδικούς που μας ενημέρωσαν τον πραγματικό λόγο για τον οποίο μπορεί να νιώθουμε πιο δεμένοι, παθιασμένοι ή «ερωτευμένοι» με κάποιον αφού είχαμε μια σeξουαλική επαφή.
Φταίνε οι ορμόνες
Όταν νιώθουμε οικειότητα με κάποιον, η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» απελευθερώνεται στο σώμα «κατά τη διάρκεια της σeξουαλικής επαφής και άλλων μορφών οικειότητας», λέει ο Δρ Sal Raichbach, ψυχολόγος και πιστοποιημένος κλινικός κοινωνικός λειτουργός, στο SheKnows, προσθέτοντας ότι η ωκυτοκίνη συνδέεται με τη «θετική κοινωνική λειτουργία και συνδέεται με δέσιμο, εμπιστοσύνη και πίστη».
Είναι φυσικό να συνδέουμε αυτά τα θετικά συναισθήματα με το άτομο με το οποίο τα μοιραστήκαμε και να θέλουμε περισσότερα από αυτά. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που αρχίζουμε να σκεφτόμαστε κάποιον περισσότερο αφού μοιραζόμαστε έναν παθιασμένο χρόνο μαζί του, ακόμα κι αν ήταν κάτι γρήγορο - θέλουμε περισσότερο αυτό το συναίσθημα.
Τα συναισθήματα προσκόλλησης δεν προέρχονται μόνο από το σeξ
Τα καλά νέα είναι ότι δεν απαιτείται η διείσδυση αυτή καθεαυτή για την παραγωγή ωκυτοκίνης.
«Η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται σε διάφορες δραστηριότητες, από το να βλέπουμε τον σκύλο μας μέχρι να κάνουμε ή να μας κάνουν μασάζ, να παίζουμε ομαδικά αθλήματα, να γεννάμε ή να βλέπουμε το μπλε χρώμα», δήλωσε η Δρ Lauren Brim, παιδαγωγός σeξ και συγγραφέας του The New Rules of Sεx.
Η Brim συνεχίζει εξηγώντας ότι ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ δύο ανθρώπων ή αισθήματα προσκόλλησης για ένα άτομο μπορούν να συμβούν και κατά τη διάρκεια άλλων ειδών οικειότητας, «γι' αυτό μπορεί να νιώθουμε ότι έχουμε ερωτευτεί κάποιον που έχουμε μιλήσει μαζί του μόνο μια φορά», λέει.
Η οικειότητα είναι πολύ σημαντική
Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι το σeξ υπό οποιεσδήποτε συνθήκες θα απελευθερώσει αυτόματα ωκυτοκίνη ή θα μας κάνει να νιώσουμε συνδεδεμένοι με τον σύντροφό μας. Για παράδειγμα, η Brim επισημαίνει ότι τα θύμaτα σeξουαλικής επίθeσης δεν έχουν αισθήματα προσκόλλησης για τους κακοποιούς τους ούτε μπορούν να κάνουν τακτικό σeξ σε έναν δυστυχισμένο γάμο να «διορθώσουν» τη σχέση ή να σε κάνουν να ερωτευτείς ξανά.
Ενώ το σeξ μπορεί να κάνει πιο δυνατό το δεσμό μεταξύ δύο ανθρώπων, αυτό που μας κάνει να νιώθουμε δεμένοι είναι «η οικειότητα της εμπειρίας και η έμφυτη χημεία των συντρόφων», λέει. Πράγματα όπως το να κοιτάτε ο ένας στα μάτια του άλλου ή να μοιράζεστε προσωπικές ιστορίες με έναν άλλον, μπορούν να δημιουργήσουν τον ίδιο τύπο δεσμού.
«Ως κοινωνικά πλάσματα, είμαστε σχεδιασμένοι να δενόμαστε μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων, αλλά το σeξ συχνά δημιουργεί την αίσθηση ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μια σχέση με το άτομο επειδή η κοινωνία το έχει ορίσει ως μέρος του κοινωνικού σeξουαλικού μας σεναρίου», προσθέτει η Brim.
Η Brim σημειώνει επίσης ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στο σeξ με τον τρόπο που έχουμε προετοιμαστεί να ανταποκριθούμε, «έτσι, αν μας έλεγαν μια ιστορία ότι οι άνδρες είναι needy μετά το σeξ και οι γυναίκες είναι οι σeξουαλικά άτακτες, τότε αυτή θα ήταν η πραγματικότητα. Αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι ο λόγος που μερικές γυναίκες πιστεύουν ότι είναι πιο δεμένες ή ότι έχουν αναπτύξει βαθύτερα συναισθήματα για κάποιον μετά την σeξουαλική επαφή.
Ίσως την επόμενη φορά που θα αναρωτιόμαστε αν είμαστε ερωτευμένοι ή ακόμα και αν έχουμε συναισθήματα για κάποιον αφού έρθουμε σε επαφή μαζί του, ας αναρωτηθούμε αν απλά μας άρεσε η εμπειρία και τα συναισθήματα που είχαμε όταν κάναμε σeξ (συμπεριλαμβανομένου του φιλιού και της επαφή ) ή αν νομίζουμε ότι βιώσαμε έναν τύπο οικειότητας σε διαφορετικό επίπεδο και βιώνουμε βαθύτερα συναισθήματα για άλλους λόγους.
Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, δεν υπάρχει ιδανική συνταγή για να έχεις συναισθήματα για κάποιον — με ή χωρίς σeξ. Αλλά το να έχεις κατά νου πράγματα, όπως η επίδραση των ορμονών, μπορεί να σε βοηθήσει να εξηγήσεις γιατί ξαφνικά "κολλάς" πραγματικά με κάποιον μετά από οικειότητα.