THINK

Γιατί μία Ολυμπιονίκης έπρεπε να δείξει τον κόλπο της για να αποδείξει ότι της αξίζει το μετάλλιο της

Την αμφισβητούν ότι είναι γυναίκα- Ελάτε να δείτε τον κόλπο μου, απαντησε
Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
Γιατί μία Ολυμπιονίκης έπρεπε να δείξει τον κόλπο της για να αποδείξει ότι της αξίζει το μετάλλιο της
Collage

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυο φορές Ολυμπιονίκης στα 800 μέτρα και ο βασικός της αντίπαλός …είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου.

Η Caster Semenya που μεσουράνησε στο στίβο το 2009 στρέφοντας όλα τα βλέμματα πάνω της με τις νίκες της, πλέον παλεύει να αποδείξει ότι δεν είναι άνδρας


Το εάν η Caster Semenya είναι γυναίκα έχει τεθεί πολλές φορές υπό αμφισβήτηση. Η 31χρονη δρομέας μεσαίων αποστάσεων πάσχει από υπερανδρογονισμό, που χαρακτηρίζεται από υψηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα τεστοστερόνης, μια ορμόνη που αυξάνει τη μυϊκή μάζα, τη δύναμη και την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί οξυγόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τεστ φύλου στη Caster Semenya έδειξαν ότι η δρομέας δεν είχε μήτρα ή ωοθήκες, αλλά ότι είχε εσωτερικούς όρχεις, τα ανδρικά σeξουαλικά όργανα που παράγουν τεστοστερόνη και τα επίπεδα της ορμόνης της ήταν τριπλάσια από αυτά μιας γυναίκας. Για να αποδείξει ότι είναι πράγματι γυναίκα, η Caster Semenya προσφέρθηκε να δείξει τον... κόλπο της στους υπεύθυνους του στίβου, όταν ήταν 18 ετών, όπως αποκάλυψε η Νοτιοαφρικανή δύο φορές Ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, σε συνέντευξή της στο Real Sports του HBO.

«Νόμιζαν ότι είχα ανδρικά γεννητικά όργανα, πιθανότατα», είπε η Caster Semenya στη συνέντευξη, και συνέχισε: «Τους είπα: "Είναι μια χαρά. Είμαι γυναίκα, δεν με νοιάζει. Αν θέλεις να δεις ότι είμαι γυναίκα, θα σου δείξω τον κόλπο μου. Εντάξει;"».

Πήρε φαρμακευτική αγωγή μετά την πρώτη απόφαση το 2011 από τη World Athletics ότι όλες οι αθλήτριες με υπερανδρογονισμό έπρεπε να μειώσουν ιατρικά τα επίπεδα τεστοστερόνης τους. Μάλιστα, «έτρεξε» στα δικαστήρια την ΙAAF, προσπαθώντας να βρει το δίκιο της. «Με έκανε να αρρωστήσω, με έκανε να πάρω βάρος, κρίσεις πανικού, δεν ξέρω αν θα πάθω ποτέ καρδιακή προσβολή», συνέχισε η Caster Semenya στο HBO Real Sports, ενώ πρόσθεσε: «Είναι σαν να μαχαιρώνεις τον εαυτό σου με ένα μαχαίρι κάθε μέρα, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Ήμουν 18, ήθελα να τρέξω, ήθελα να φτάσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν η μόνη επιλογή για μένα».

Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή της IAAF, το 99% των γυναικών παράγει 0,12 με 1,79 νανογραμμομόρια ανά λίτρο στον οργανισμό τους, ενώ άτομα με διαφορές στη σeξουαλική ανάπτυξη βρίσκονται πιο κοντά στους άντρες, που παράγουν από 7,7 μέχρι 29,4 νανογραμμομόρια ανά λίτρο.

Η δικαστική διαμάχη

Η Πρωτομαγιά του 2019 θα μείνει στην ιστορία γι' αυτήν τη δικαστική απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει ορυμαγδό εξελίξεων. Αυτό γιατί τυπικά πλέον τα άτομα με διαφορές στη σeξουαλική ανάπτυξη (DSD) καλούνται να ρυθμίσουν τις τιμές τους, αν θέλουν να συμμετάσχουν σε αγώνες στίβου υπό την αιγίδα της IAAF.

Το 2020, η Semenya έχασε την προσφυγή της στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Δικαστήριο για να ακυρώσει μια απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου του 2019 ότι οι αθλήτριες με υψηλά φυσικά επίπεδα τεστοστερόνης πρέπει να λαμβάνουν φάρμακα για να τα μειώσουν. Είχε προσεγγίσει το δικαστήριο αφού το CAS έκρινε ότι οι κανονισμοί του Παγκόσμιου Στίβου ήταν απαραίτητοι για αθλητές με DSD σε αγώνες, για να διασφαλιστεί ο δίκαιος ανταγωνισμός.

Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης δήλωσε ότι η παγκόσμια ομοσπονδία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας και ότι δε θα σταματήσει να μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αθλητριών.

«Είμαι πολύ απογοητευμένη με αυτή την απόφαση, αλλά αρνούμαι να επιτρέψω στην Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου να μου χορηγήσει φάρμακα, ή να με εμποδίσει να είμαι αυτή που είμαι», δήλωσε η Semenya, μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου της Ελβετίας. «Ο αποκλεισμός γυναικών αθλητριών ή το να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία μας, αποκλειστικά λόγω των φυσικών δυνατοτήτων μας, βάζει την Παγκόσμια Ομοσπονδία στη λάθος πλευρά της ιστορίας», δήλωσε η Νοτιοαφρικανή πρωταθλήτρια.

«Θα συνεχίσω να μάχομαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα των αθλητριών, τόσο εντός όσο και εκτός σταδίου, μέχρι όλες να μπορούμε να τρέξουμε ελεύθερες, όπως γεννηθήκαμε. Ξέρω ότι αυτό είναι το σωστό και θα κάνω ό,τι μπορώ για να προστατεύσω τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα νεαρά κορίτσια οπουδήποτε», δήλωσε η «χρυσή» Ολυμπιονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
11 / position1: 267 / position2: 715
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb